Social

Începe Postul Mare. Putem deveni mai buni!

Condurache Rodica
2 mar 2014 2898 vizualizări
Postul nu se reduce la partea materială, ci este o perioadă în care ne îngrijim şi de spirit, de suflet şi minte

"Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei işi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă: şi-au luat plata lor. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală, ca să nu te araţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău, Care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, iţi va răsplăti ţie." (Matei 6,16-18) Acestea sunt cuvintele Mântuitorului despre post şi postitori, despre cum trebuie să postim şi felul în care să ne exteriorizăm când postim, mai ales în această perioadă cand ne pregătim pentru Sfanta Sărbătoare a Paştilor. Toate elucubraţiile duhovnicilor apocaliptici pe care le auziţi la posturile de radio şi tv, le citiţi în presă sau le asculataţi prin mănăstiri, nu sunt decât interpretări subiective ale unora despre post. Un lucru este sigur: Sfânta Evanghelie este Cuvântul Fiului lui Dumnezeu. Dacă Iisus Hristos ne îndeamnă să nu fim ipocriţi, să nu ne lăudăm cu postul, nici să umblăm cu feţele cernite pentru a arăta celor de lângă noi că postim, înseamnă că postul este un lucru lăuntric şi ţine de interiorul nostru. Cu riscul de a repeta ce am mai scris, reamintim cititorilor că postul nu este sinonim cu dieta alimentară, iar orice discuţie despre post trebuie să înceapă de la problemele spirituale ale omului, nu de la dietă, alimente, bucătărie etc. Din păcate, noi reducem postul la hrană şi prima întrebare care ne vine la început de post este ”Ce mai gătim de post?”, în loc să ne punem întrebarea ”Cum am putea deveni mai buni în post?”. Cu alte cuvinte, mutăm centrul de greutate de pe latura spirituală a postului, pe cea trupească, pe mâncarea cea de toate zilele şi, că vrem că nu vrem, ducem postul în bucătărie. De aici şi până la disperarea conţopistelor care pleacă dimineaţa cu sufertaşul la serviciu nu mai este decât un pas. Dintr-o cale către purificare sufletească şi mentală, postul devine grija pentru ce punem mâine în sufertaş la serviciu. Rezultatul îl ştim cu toţii pentru că-l trăim în cotidian. Pe timpul postului lumea nu este mai bună, aceleaşi manele urlă din difuzoarele microbuzelor de transport în comun, aceleaşi înjurături în zona Pieţei şi a Oborului, eternele săli pline la Tribunal. Dacă nu am şti în ce perioadă calendaristică ne aflăm, nu am bănui că suntem în post, pentru că şi cei care vin să reclame pentru o bucată de pământ la Tribunal vin tot cu mâncare de post în sacoşă. Culmea, trec şi pe la Biserică înainte, să ia anaforă. Asta pentru că postul, de ceva vreme, a fost redus doar la partea materială, iar de spirit, suflet şi minte nu ne mai îngrijim. Haideţi dragi cititori ai ”Ziarului de Vrancea” să citim cu atenţie cuvintele Fiului Omului despre post, să ne preocupăm mai întâi de suflet, apoi toate celelalte vor veni de la sine! Altminteri, continuăm să trăim într-o ipocrizie generală, vorbim tuturor despre duhovnicii noştri, ne smolim feţele ca făţarnicii să arătăm celor din jur că postim, dar pierdem de fiecare dată esenţialul!  (Valentin MUSCĂ)

Cat durează Postul Paştelui

Conform calendarului creştin ortodox, Postul Sfintelor Paşti din anul 2014 va fi între 3 martie şi 19 aprilie. Învierea Domnului va fi prăznuită în 20 aprilie. Postul Paştelui este postul dinaintea Învierii Domnului, este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durata ale Bisericii Ortodoxe, fiind numit şi Postul Mare. Pastele din 2014 este prăznuit pe 20 aprilie. Modul de calculare a datei Sfintelor Paşti s-a stabilit la primul sinod ecumenic, ţinut în anul 325 la Niceea.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.