Social

Criterii de prioritizare! Ce trebuie să faci pentru a obţine un dispozitiv medical decontat de stat

Raluca Manolache
2 mar 2014 2229 vizualizări
Urgenţele medicale şi copiii au prioritate atunci cand vine vorba de acordarea dispozitivelor medicale u 3.977 de persoane au beneficiat anul trecut de dispozitive decontate de CAS Vrancea

Criterii de prioritizare pentru obţinerea unui dispozitiv medical! Membrii Consiliului de Administraţie de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea au luat în discuţie în ultima şedinţă criteriile de prioritizare ce vor sta la baza emiterii deciziilor pentru obţinerea de către asiguraţi a dispozitivelor medicale decontate. Mihai Copaci, preşedintele director general al CAS Vrancea, spune că se vor avea în vedere urgenţele medicale, precum şi criteriul de varstă, copiii urmand să aibă prioritate. Pentru stabilirea persoanelor care doresc să intre în posesia unui dispozitiv medical care le-ar face viaţa un pic mai uşoară, se va ţine cont de următoarele criterii: criteriul vital - cereri pentru aparat de administrare continuă cu oxygen, criteriul de necesitate - cereri de protezare a stomiilor şi cereri pentru cazuri de incontinenţă urinară, criteriul de varstă - 0 – 18 ani, criteriul de substituţie – cereri pentru proteze fonatorii şi traheale, alte tipuri -
cereri pentru alte dispozitive medicale (cristalin artificial, proteză auditivă, orteză, proteză membru, dispozitiv de mers, etc.), criteriul cronologic.

Ce acte sunt necesare

Vrancenii care doresc să obţină de la “banca sanitară” dispozitivul medical de care au nevoie trebuie să urmeze o serie de paşi. Conform legislaţiei în vigoare, pentru obţinerea dispozitivului medical, asiguratul, unul din membrii de familie (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică), o persoană împuternicită legal în acest sens de acesta sau reprezentantul legal al asiguratului depune o cerere la CAS, însoţită de un document justificativ care atestă calitatea de asigurat, actul de identitate (în copie), codul numeric personal – CNP/cod unic de asigurare, prescripţia medicală pentru dispozitivul medical şi declaraţia pe propria răspundere din care să rezulte că deficienţa organică sau funcţională nu a apărut în urma unei boli profesionale, a unui accident de muncă sau sportiv. Pentru copiii în vârstă de până la 14 ani se ataşează prescripţia medicală pentru dispozitivul medical recomandat, cu specificarea domiciliului copilului, şi certificatul de naştere (în copie), cu codul numeric personal - CNP/cod unic de asigurare. “Prescripţiile medicale îşi pierd valabilitatea dacă nu sunt depuse la casa de asigurări de sănătate în termen de 30 de zile de la data emiterii. Nu sunt acceptate prescripţiile medicale în care este nominalizat furnizorul de dispozitive medicale sau cele care sunt eliberate de medicii de specialitate aflaţi în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate şi care reprezintă interesele unui furnizor de dispozitive medicale evaluat (reprezentant legal, angajat, asociat, administrator)”, se arată în normele de punere a aplicare a contractului cadru.

CAS ar trebui să ofere un răspuns în trei zile

 După aceasta CAS, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, este obligată să ia o hotărâre privind acceptarea sau respingerea cererii. Respingerea cererii se face în scris şi motivat, cu indicarea temeiului legal. În cazul acceptării, cererile sunt supuse aprobării şi, respectiv, emiterii unei decizii de aprobare pentru procurarea/închirierea dispozitivului medical în limita fondului aprobat cu această destinaţie. Decizia se ridică de la CAS de către beneficiar, aparţinător sau împuternicit legal în acest sens sau se expediază prin poştă în maximum 2 zile de la emitere în cazul în care asiguratul solicită prin cerere. În situaţia în care cererile pentru dispozitive medicale conduc la depăşirea fondului lunar aprobat se întocmesc liste de prioritate pentru asiguraţi, pe categorii de dispozitive medicale. În acest caz decizia se emite în momentul în care fondul aprobat cu această destinaţie permite decontarea dispozitivului medical, în ordinea listei de prioritate, CAS fiind obligată să transmită asiguratului prin adresă scrisă, expediată prin poştă, decizia în termen de 2 zile lucrătoare de la data emiterii acesteia sau necesitatea revizuirii prescripţiei medicale, dacă este cazul. Anul trecut, “banca sanitară” a emis 3.977 de decizii de aprobare pentru decontarea dispozitivelor medicale, valoarea acestora fiind de 2,5 milioane de lei. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.