Social

Tratament gratuit în trăinătate: ce condiţii trebuie îndeplinite pentru decontarea serviciilor

Raluca Manolache
26 feb 2014 1336 vizualizări
Asiguratul trebuie să aibă aprobarea Casei de Asigurări de Sănătate şi să deţină cardul european de sănătate pentru a putea solicita rambursarea contravalorii serviciilor medicale u zeci de vranceni s-au tratat în străinătate în ultimii ani în baza cardului european de sănătate

Ne tratăm gratuit în străinătate! Vrancenii care cotizează la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate se pot trata gratuit şi în străinătate. De altfel, asiguraţii care se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene pentru a primi tratament medical au dreptul de a beneficia, la cerere, de rambursarea contravalorii serviciilor medicale. Potrivit legislaţiei în vigoare, însă, rambursarea se va realiza la nivelul tarifelor din România şi persoana îşi poate primi banii înapoi doar dacă serviciul medical de care a beneficiat face parte şi din pachetul de servicii de bază din sistemul de sănătate din Romania. Sunt şi o serie de condiţii pentru a beneficia de decontarea serviciilor medicale. Astfel, asiguratul trebuie să aibă aprobarea Casei de Asigurări de Sănătate şi să deţină cardul de sănătate. „În condiţiile în care unui asigurat român aflat pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European, respectiv Confederaţiei Elveţiene i se acordă asistenţă medicală fără ca acesta să prezinte cardul european de asigurări sociale de sănătate sau acesta nu este recunoscut de unitatea sanitară de la locul de şedere, asiguratul român suportă contravaloarea serviciilor medicale acordate. În condiţiile în care un asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European, respectiv în Confederaţia Elveţiană cu scopul de a primi tratament medical, fără aprobarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate unde este luat în evidenţă ca persoană asigurată, acesta suportă contravaloarea serviciilor medicale acordate", se arată în ordinul dat în ianuarie 2014 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice privind rambursarea şi recuperarea cheltuielilor reprezentând asistenţa medicală acordată în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii la care România este parte, aprobate prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 729 din 17 iulie 2009.

Cardul european de sănătate, la mare căutare printre vranceni

Şi vrancenii care au obţinut în ultimii ani de la CAS Vrancea cardul european de sănătate s-au putut trata în străinătate în cazul unei urgenţe medicale. Şi nu puţini au fost cei care au profitat, şi în vacanţă şi-au tratat urgenţele medicale, conform legislaţiei în vigoare. Zeci de persoane au beneficiat de servicii medicale în baza acestui document în ultimii ani, CAS primind informări din ţări precum Belgia, Grecia, Suedia, Portugalia, Germania, Cehia, Spania, Italia, Ungaria, Franţa, Austria, etc. Numai anul trecut „banca sanitară” a emis 727 de carduri de sănătate şi 418 certificate de înlocuire a cardului. „Cardul european se eliberează numai în situaţia deplasării asiguratului pentru şedere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene, perioada de valabilitate fiind stabilită astfel încat să acopere perioada de timp necesară şederii temporare, dar nu mai mult de 6 luni de la data emiterii. Cardul european poate fi utilizat de către asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România numai pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene. Acesta conferă dreptul pentru asigurat de a beneficia de asistenţa medicală necesară în cursul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene. Cheltuielile ocazionate de asistenţa medicală vor fi rambursate de casa de asigurări de sănătate emitentă a cardului, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Acestea nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare”, ne-a precizat Iustina Papuc, purtătorul de cuvant al CAS Vrancea. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.