Social

Sănătate cu bani de împrumut! A crescut consumul de medicamente cu 38%

Raluca Manolache
23 feb 2014 860 vizualizări
în Vrancea se cotizează la fondul de sănătate mai puţin decat se cheltuie u aceasta în condiţiile în care, anul trecut, a crescut consumul de medicamente cu 38%

Sănătate cu bani de împrumut! Contribuabilii la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS) nu reuşesc să strangă banii suficienţi pentru acoperirea în totalitate a serviciilor medicale oferite bolnavilor din judeţ. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a făcut un raport pe anul 2013 cu privire la veniturile obţinute şi cheltuielile realizate în sistem şi s-a constatat că se încasează mai puţin decat se cheltuie. Deşi s-au prevăzut la începutul anului trecut încasări la sănătate de 189 milioane de lei, asiguraţii au cotizat la FNUASS cu suma de 112 milioane de lei. Aceasta în condiţiile în care, pentru tratamentele bolnavilor, s-au cheltuit 208 milioane de lei. Oficialii din sistemul sanitar au constatat că vrancenii sunt mari consumatori de medicamente, consumul fiind mai mare cu 38,67% faţă de anul 2012. Dacă în 2012 bolnavii au primit medicamente de 64 milioane de lei, anul trecut s-au prescris şi eliberat medicamente în valoare de 89 milioane de lei. Cele mai productive luni au fost aprilie şi octombrie cand farmaciile au eliberat medicamente de 6 milioane lei, respectiv 6,2 milioane lei. CAS a trebuit anul trecut însă să plătească şi facturile restante din 2012, astfel încat cheltuielile cu medicamente s-au ridicat la suma de 93 milioane lei. Şi în cazul programelor naţionale de sănătate s-a simţit o creştere de 17%. În 2012 s-au plătit medicamente de 17 milioane lei, iar anul trecut factura s-a ridicat la 20 milioane lei. Şi la dispozitive medicale a crescut bugetul cu 59%, acesta fiind de 2,4 milioane de lei, dar şi la îngrijiri medicale, acesta fiind de 105 mii lei. O scădere a finanţării s-a simţit la spitale. Dacă în 2012 bugetul alocat unităţilor spitaliceşti a fost de 92 milioane lei, în 2013 bugetul a fost de doar 74 milioane lei. “Încasările la nivelul judeţului Vrancea, din sumele comunicate de ANAF la nivelul anului 2013, sunt mai reduse faţă de prevederile iniţiale cu aproximativ 40%. Acest lucru reflectă situaţia economică a judeţului şi nivelul contribuţiilor la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Din punct de vedere al cheltuielilor, la nivelul CAS Vrancea constatăm că, la capitolul medicamente cu şi fără contribuţie personală, avem un consum mai mare, care va trebui analizat şi verificat în următoarea perioadă, avand în vedere şi faptul că s-au finalizat plăţile restante la farmacii. Un lucru benefic pentru CAS a fost creşterea fondului la dispozitive medicale, iar acest lucru a însemnat eliminarea listelor de aşteptare”, a precizat Mihai Copaci, preşedintele director general al CAS Vrancea.

Salariaţii din Vrancea au contribuit cu 46 milioane lei

Numărul contribuabilor activi la fondul unic al asigurărilor de sănătate este cu mult mai mic faţă de numărul asiguraţilor. Anul trecut, salariaţii au contribuit la FNUASS suma de 46 milioane lei, persoanele cu venituri din activităţi independente au adus la sănătate suma de 8,1 milioane lei, iar de la persoanele care nu au niciun venit, dar au plătit pentru a beneficia de calitatea de asigurat, s-a strans suma de 7.000 lei. „Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupră: veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit; veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decat cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar; veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b); indemnizaţiilor de şomaj; veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - d), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar; veniturilor realizate din pensii”, se arată în legea prinvind reforma în domeniul sănătăţii. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.