Social

Cea mai veche şcoală de hipoacuzici din ţară împlineşte 150 de ani

Gabriel Sava
11 feb 2014 5570 vizualizări
In 2003, la Focşani a absolvit prima promoţie de absolvenţi de liceu, iar din 2004 a fost înfiinţată şcoala postliceală, cu specializarea optician

Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (CSEI) “Elena Doamna” din Focşani aniversează anul acesta şcolar 150 de ani de la înfiinţare. Cu această ocazie unitatea de învăţămant special va desfăşura o serie de activităţi menite să marcheze acest moment special în “Săptămana altfel”, în perioada 7-11 aprilie. Atunci vor veni la Focşani inspectorul pentru învăţămant special din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, dar şi reprezentanţi ai şcolilor de surzi din regiune, cu care CSEI “Elena Doamna” a derulat perteneriate de-a lungul timpului. Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă “Elena Doamna” Focşani este cea mai veche şcoală specializată în recuperarea copiilor hipoacuzici din ţară. Unitatea a fost înfiinţată de Elena Cuza care a adus la Focşani  în anul 1863 primul colectiv de băieţi surdo-muţi pe care l-a constituit într-o secţie aparte în cadrul azilului care exista la acea vreme. Acesta a fost nucleul din care s-a dezvoltat treptat prima şcoală specială de stat pentru instruirea şi educarea copiilor lipsiţi de auz din ţara noastră. Începând cu anul 1960, populaţia şcolară a crescut prin aducerea fetelor de la Brăila, iar din anul 1963 s-a înfiinţat şi învăţământul preşcolar. În 1994 a fost înfiinţat şi învăţământul profesional – profil confecţioner îmbrăcăminte, apoi a luat fiinţă şi învăţământul liceal, în iunie 2003 având prima promoţie de absolvenţi de liceu. Pentru o finalizare a studiilor elevilor şcolii, începând cu anul 2004 a fost înfiinţată şcoala postliceală – specializarea optician, având în 2006 primii absolvenţi. În prezent aici sunt şcolarizaţi copii cu probleme de auz din toată zona de Sud-Est a ţării, atraşi şi de calificarea şcolii postliceale. De altfel, promoţia 2014 a acestei şcoli tocmai a finalizat exemenlee, mai avand de susţinut astăzi lucrarea în faţa comisiei. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.