Social

Planuri de reconfigurare a spitalelor - 279,63%, indicele de utilizare a paturilor la Spitalul Mare în 2013

Raluca Manolache
9 feb 2014 1390 vizualizări
Toţi managerii de spitale au transmis ministerului rapoartele şi în niciun caz nu s-a propus diminuarea numărului de paturi u oficialii Spitalului Focşani motivează refuzul de a tăia din numărul de paturi prin faptul că adresabilitatea este mult mai mare decat capacitatea spitalului

Managerii de spitale, care au participat la videoconferinţa organizată de Ministerul Sănătăţii, la sfarşitul săptămanii trecute, au fost somaţi să refacă planurile de reconfigurare a unităţilor pe care le conduc. Aceasta în condiţiile în care oficialii de la Bucureşti au constatat că majoritatea rapoartelor nu erau conforme cu realitatea, datele transmise fiind exagerate astfel încat spitalele să fie puse într-o lumină bună. Astfel, ministrul Eugen Nicolăescu a solicitat refacerea rapoartelor şi transmiterea acestora pană pe 20 februarie. Se solicită şi implicarea specialiştilor Direcţiei de Sănătate Publică pentru reactualizarea planurilor. “Cred că s-a înţeles că nu vrem să luăm decizii pentru spitalele locale de la nivelul Ministerului. Cred că fiecare spital, manager, autoritate locală ştie cel mai bine ce este important pentru ea. V-am lăsat libertatea să aveţi iniţiativă, să propuneţi, să gandiţi modalităţile cele mai corecte şi eficiente de funcţionare a spitalelor. V-am solicitat ca pană pe 5 februarie să trimiteţi propriile planuri de reconfigurare a spitalelor, în care să urmăriţi cateva obiective importante, asigurarea serviciilor medicale la un anume standard de calitate, echilibrarea cheltuielilor de funcţionare, utilizarea optimă a numărului de paturi, internarea doar a cazurilor care nu pot fi rezolvate la alte nivele de asistenţă medicală şi creşterea numărului celor tratate în ambulatoriul de specialitate. Vă atenţionez că a nu răspunde sau a răspunde altfel decat trebuie înseamnă că nu vă pasă de soarta spitalelor pe care le conduceţi”, a spus Eugen Nicolăescu, cu două zile înainte de schimbările de la varful ministerului. În Vrancea, toţi managerii de spitale au transmis aceste rapoarte. În niciun caz însă nu s-a propus diminuarea numărului de paturi pentru că, spun oficialii unităţilor, astfel ar fi afectată activitatea medicală desfăşurată.

Spitalul Focşani nu renunţă la paturi şi nu face angajări

Şi Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani a trimis la Ministerul Sănătăţii proiectul cu privire la reorganizarea şi restructurarea unităţii. Oficialii unităţii motivează refuzul de a tăia din numărul de paturi prin faptul că adresabilitatea este mult mai mare decat capacitatea spitalului. “O nouă scădere a numărului de paturi ar afecta dramatic activitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă dat fiind că aceasta este cea mai mare unitate de gen din judeţ şi singura unitate sanitară de urgenţă de pe raza judeţului Vrancea. Adresabilitatea mare către spital se datorează faptului că este cea mai mare şi mai complexă unitate sanitară din Vrancea, aici sunt tratate 96% din cazurile medicale din judeţ, lucru care implicit duce la un număr crescut de internări, dovadă în acest sens fiind indicele crescut de utilizare a paturilor în 2013: 279,63%. În urma analizei indicatorilor de management pe spital, s-au constatat diferenţe mari privind valoarea indicilor de utilizare a serviciilor medicale între diferite secţii şi compartimente, motiv pentru care sunt necesare modificări de structură în cadrul aceluiaşi număr de paturi de spital. Astfel s-a ajuns la concluzia că pentru a eficientiza maxim cele 728 de paturi este necesară o reorganizare de paturi”,  a precizat Alina Cosma, purtătorul de cuvant al Spitalului  Judeţean. Oficialii unităţii mai spun că din decembrie 2012 s-au stopat şi angajările. Aceasta în condiţiile în care în ultima perioadă au încetat contractele de muncă a 84 de persoane. Acestea fie au ieşit la pensie, fie aveau contracte cu unitatea pe perioadă determinată. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.