Social

Guvernul Ponta a pus bir pe stalpi, alei şi orice construcţie

Mihai Boicu
5 feb 2014 3064 vizualizări
Din acest an, firmele au de plătit taxa pe “construcţii speciale”.Stalpii, pilonii, rampele, platformele, coşurile de fum sau chiar aleile din curţile firmelor se impozitează cu 1,5 % din valoarea acestora.Oamenii de afaceri au fost avertizaţi să îşi actualizeze valoarea de inventar a acestor construcţii, pentru a nu plăti ulterior sume suplimentare.Firmele trebuie să calculeze şi să declare impozitul pe construcţii pană la data de 25 mai

Nicio construcţie a firmelor nu mai scapă din acest an de impozitare, deoarece Guvernul Ponta ia bani pentru orice a fost construit de mana omului. Stalpii pentru energie electrică, pentru amplasarea antenelor, rampele de încărcare-descărcare sunt considerate acum aducătoare de venit, iar firmele trebuie să plătească 1,5% din valoarea lor. Oamenii de afaceri au cerut anularea sau măcar amanarea măsurii fiscale, prin aplicarea căreia statul vrea să caştige peste 100 de milioane de euro.
Din acest an, firmele trebuie să plătească impozit pe orice bun pe care îl deţin. Practic, doar aerul angajaţilor a mai rămas de taxat, în rest un om de afaceri trebuie să scoată bani din buzunar pentru orice, chiar şi pe aleea din curtea societăţii. Aşa numita “taxă pe stalp” înseamnă un impozit prin care statul ia orice bani pentru orice construcţie care nu este deja impozitată de autorităţile locale, după cum s-a stabilit anul trecut prin OUG 102/2013 privind modificarea Codului Fiscal. În categoria construcţiilor speciale intră, printre altele, piste şi platforme, rampe de încărcare – descărcare, coşuri de fum şi turnuri de răcire, ecluze şi ascensoare, infrastructură transport feroviar, alei, străzi, autostrăzi, platforme, stalpi pentru reţele energie electrică sau pentru antene. Aceste contrucţii sunt prevăzute în grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG 2139/2004, iar statul va lua 1,5% din valorea acestora. Oamenii de afaceri şi specialiştii au cerut renunţarea sau măcar amanarea “taxei pe stalp” prin intermediul Consiliului Investitorilor Romani, care s-a adresat FMI şi Comisiei Europene. Aceştia au cerut realizarea unui studiu de impact înainte să se aplice acest impozit.


“Nu ar trebui puse taxe cu orice preţ”

Statul roman speră să caştige cel puţin 500 de milioane de lei din acest bir pus în spinarea firmelor. “Estimarea veniturilor bugetare colectate din acest impozit pe clădiri speciale este între 480 şi 500 de milioane lei. Este o estimare pesimistă. Noi considerăm că veniturile colectate sunt undeva la dublul sumei care a fost estimată. Această impozitare a construcţiilor speciale există în toate statele europene. Noi o aveam exceptată. Povara fiscală nu va creşte într-un mod semnificativ. Şi, aşa cum spuneţi şi aţi intitulat taxa pe stalp, vreau să vă spun că toţi stalpii de electricitate produc şi alte venituri din activitatea de bază”, a afirmat Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor. Pe de altă parte, specialiştii au atras atenţia că nu se impozitează doar bunurile aflate în proprietate, ci şi cele aflate în patrimoniu, cum ar fi cele luate în leasing. Consultantul fiscal Gabriel Biriş, membru în Consiliul Investitorilor Romani , declara după apariţia  OUG 102/2013 că în aceste condiţii ar trebui să se plătească impozit şi pe autostrăzi, drumuri naţionale, barajele hidrocentralelor şi că, practic, funcţionarii Finanţelor nu au ştiut ce au reglementat. Ion Roman, preşedintele Patronatului Intreprinderilor Mici şi Mijlocii Vrancea, consideră că orice nou impozit îi afectează pe oamenii de afaceri şi că ar trebui îmbunătăţit gradul de colectare. “Eu nu cred că ar trebui impuse nişte taxe cu orice preţ. Mai bine statul ar fi preocupat ca toată lumea să plătească, iar cei care ne conformăm cu plata taxelor şi impozitelor lună de lună să fim stimulaţi să plătim într-o variantă simplificată şi să ne lase timp să ne facem afacerile. Pentru că dacă nu facem producţie şi servicii, atunci statul nu are de unde să ne ia taxe şi impozite”, a declarat Ion Roman.

Valoarea stalpilor trebuie reactualizată

Potrivit unul comunicat al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, “pentru a calcula impozitul acestor construcţii se aplică o cotă de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabilor la data de 31 decembrie a anului anterior, valoarea evidenţiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcţiilor menţionat la art. 296 alin. 34 din Codul Fiscal”. Oamenii de afaceri au fost avertizaţi să îşi actualizeze valoarea de inventar a acestor construcţii, pentru a nu plăti ulterior sume suplimentare. Din valoarea construcţiilor se scade “valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor reconstruire modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă, pentru care se datorează impozit pe clădiri”. De asemenea, se scade şi valoarea construcţiilor şi a lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru construcţiile aflate sau care urmează să fie trecute în proprietatea statului sau a unităţilor administrat teritoriale. Potrivit Finanţelor, se scade şi valoarea construcţiilor din subgrupa 1.2.9. “Terase pe arabil, plantaţiilor pomicole şi viticole” din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG 2139/2004. Dacă în cursul anului se majorează sau se diminuează valoarea construcţiilor, modificările sunt luate în calcul anul următor. Cheltuiala cu impozitul pe construcţii este deductibilă la stabilirea impozitului pe profit. “Persoanele juridice trebuie să calculeze şi să declare impozitul pe construcţii, pană la data de 25 mai inclusiv, a anului pentru care se datorează impozitul, iar plata se efectuează în două rate egale, pană la data de 25 mai şi 25 septembrie, inclusiv, a anului pentru care trebuie achitat”, precizează Finanţele. (Mihai BOICU)
Lista construcţiilor care trebuie impozitate:
-    centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice şi nuclearo- electrice
-    staţii şi posturi de transfomare, staţii de conexiuni
-    piste şi platforme
-    sonde de ţiţei, gaze şi sare
-    rampe de încărcare – descărcare
-    coşuri de fum şi turnuri de răcire
-    iazuri pentru decantarea sterilului, heleştee, iazuri, bazine
-    ecluze şi ascensoare
-    baraje, jgheaburi pentru piscicultură
-    infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri: alei, străzi, autostrăzi, cu toate accestoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulaţie, marcaje etc), linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console)
-    platorme, turnuri şi piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobile, radio tv
-    construcţii pentru transportul energiei electrice
-    lacuri artificiale de acumulare şi canale de irigaţii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
Ioana, acum 3724 zile, 7 ore, 16 minute, 12 secunde
Pina la urma tot romanul o sa faca ceva pe ea de tara si nenorocitii( care cu siguranta nu vor lua nimic cu ei pe lumea cealalta), si o sa mearga sa lucreze in alte tari si o sa-i vedem ce o sa mai citeste integral
eu, acum 3724 zile, 11 ore, 18 minute, 24 secunde
bai vigvilentule, se pare ca tu traesti pe alta planeta.tu nici pina acum nu ti-ai dat seama ca tot ce se colecteaza pleaca in buzunarele smecherilor ?
pip, acum 3724 zile, 17 ore, 19 minute, 4 secunde
Va mai amintiti de taxa PIP (Port Ilegal de P...) platita de cei care nu aveau copii ?
vigvilentul, acum 3724 zile, 19 ore, 56 minute, 42 secunde
Mai fraierilor de unde vreti voi de toate,daca nu din impozite,Toti trebuie sa plateasca mai ales acesti giganti care de altfel isi duc profiturile prin fel de fel de conturi prin tarile lor sau mai citeste integral
bogdan, acum 3724 zile, 21 ore, 34 minute, 52 secunde
Ponta sa mi pupi fix stalpul
bogdan, acum 3724 zile, 21 ore, 43 minute, 56 secunde
ponta sa ma pupi in stalp !!
VALENTIN URLOIU, acum 3725 zile, 3 ore, 15 minute, 7 secunde
STAU SI MA INTREB ACEST GUVERN IN CAZUL IN CARE VA MAI FI ALES IN ALT MANDAT CE IDEI DE INPOZITARE O SA MAI AIBA ?SI DACA INCA MAI RESPIRAM ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.