Social

Femeile nu se vaccineaza impotriva cancerului uterin

Cristina Palade
23 nov 2007 774 vizualizări
In Europa, la 18 minute moare cite o femeie de cancer de col uterin u cauza principala: femeile nu se vaccineaza pentru ca nu-si permit sa plateasca 1.500 de lei pentru cele trei doze de Cervarix

Femeile din Vrancea nu se vaccineaza impotriva cancerului de col uterin, desi in Europa la fiecare 18 minute moare cite o femeie din cauza acestei cumplite boli. Anul acesta, la nivelul judetului nostru s-au inregistrat 19 cazuri noi de cancer de col uterin. Potrivit conferentiarului dr. Mircea Onofriescu de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" Iasi, care a sustinut, ieri, la sediul ASP Vrancea, lucrarea "Protectia sustinuta prin vaccinul anti-HPV, modalitate de optimizare a preventiei cancerului de col uterin", cancerul de col uterin este principala cauza de deces in rindul femeilor, dar si o problema de sanatate publica la nivel mondial. Cancerul de col uterin este o afectiune maligna a celulelor ce captusesc suprafata colului. Cancerele precoce sint adesea asimptomatice, dar pot determina singerari sau secretii neobisnuite. Ulterior apar simptome precum durerea pelviana, durerea de spate si umflarea picioarelor. In Romania, acest tip de cancer apare la virste din ce in ce mai fragede. "Nu exista o situatie clara privind cauzele epidemiologice ale bolii, insa actiunile de screening, impreuna cu vaccinarea, duc la scaderea numarului de cazuri", a explicat Mircea Onofriescu. Potrivit acestuia, in tara boala este incorect diagnosticata datorita testelor insuficiente. De multe ori nu este diagnosticata nici in stadii precoce, iar vaccinul Cervarix, prezentat ieri, reprezinta o realizare stiintifica deosebita si o modalitate de preventie si chiar stopare a bolii. "Cervarix este un vaccin care trebuie utilizat inclusiv la persoane tinere, intre 10 si 25 de ani", a mai spus medicul. Cu toate acestea, vaccinul este mult prea scump ca femeile de rind sa si-l poata permite. O singura doza costa 370 lei la depozitare, iar in farmacii pretul vaccinului ajunge pina la 500 lei. Vaccinul se administreaza in trei rinduri: in prima luna, a doua luna si a sasea luna, ceea ce inseamna un cost de 1.500 lei. "Exista o retincenta pentru achizitionarea acestui vaccin. Pacientele vin, vor sa faca acest cito-screen, le spun ca ar trebui sa faca acest vaccin, dar pina acum doar doua paciente au solicitat. Banuiesc ca pretul este singurul inconvenient, deoarece nu are contraindicatii", ne-a declarat ginecologul Marin Popescu. In viitor, acest vaccin ar putea intra in programul de sanatate, alaturi de vaccinul antigripal. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.