Social

Politistii va sfatuiesc sa nu va certati cu sotii daca sint bauti

Cristina Palade
23 nov 2007 837 vizualizări
Duminica se sarbatoreste "Ziua Internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor" u politistii ofera citeva sfaturi pentru femeile agresate de barbatii lor

Indiferent sub ce forma se manifesta, impotriva copilului, femeii, barbatului sau virstnicului, violenta in familie ramine un mod neproductiv de a rezolva conflictele, atrag atentia specialistii. Violenta domestica este o problema de sanatate publica si comunitara, o problema majora in ceea ce priveste sanatatea si drepturile omului, inscriindu-se in sfera larga a criminalitatii. Atit in tara cit si in Vrancea, violenta ramine o problema a zilelor noastre, aflata in atentia institutiilor abilitate. Totusi, lupta impotriva violentei nu poate depinde doar de initiativele administratiei publice, ci necesita mobilizarea intregii societati civile, motiv pentru care data de 25 noiembrie a fost dedicata tuturor persoanelor agresate. Astfel, duminica se marcheaza "Ziua Internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor". "Stim cu totii ca violenta intrafamiliala trebuie perceputa ca o realitate a zilelor noastre. Violenta in familie are o larga raspindire si, de multe ori, efecte pe termen lung asupra victimelor. Efectele pot fi atit fizice cit si psihologice, si pot avea impact nu doar direct asupra victimei ci si asupra copiilor care au fost martori la violenta parentala. Conform studiilor, copiii expusi la violenta in familia de provenienta prezinta un risc sporit de a fi implicati in relatii violente cu partenerul de cuplu, odata ajunsi adulti", spune Monica Manolache, de la Compartimentul de analiza si prevenire a criminalitatii din cadrul IPJ Vrancea.


Sfaturi pentru prevenirea violentei


Violenta in familie se manifesta fara deosebire, indiferent de virsta, sex, nivel de educatie sau clasa sociala. Siguranta personala este o problema care trebuie sa ne preocupe pe toti. De aceea, ofiterii Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii aduc la cunostinta citeva recomandari pentru prevenirea violentei:

- Evitati certurile in familie, mai ales cele generate de consumul de alcool, lipsa unui loc de munca, gelozie, relatii extraconjugale sau neonorarea obligatiilor de intretinere, in aplanarea unor astfel de conflicte actionati cu tact si rabdare, netinind cont de emotivitatea fireasca ce se instituie in aceste cazuri;

- Daca sotul sau alt membru de familie este nervos, aflat sub influenta bauturilor alcoolice sau are tendinta de agresivitate, feriti-va din calea acestuia pina la aplanarea conflictului;

- Nu lasati rudele sotiei sau ale sotului sa se amestece in discutii, deoarece acestea pot fi partinitoare;

-Nu uitati sa va ginditi la copii, sprijinul de care acestia au nevoie;

-In cazul violentei in familie, sesizati politia la 112, sesizarea poate fi facuta de victima, alt membru al familiei, alta autoritate sau din oficiu.


Politistii recomanda ca persoanele agresate in familie sa se prezinte imediat la Politie pentru a depune plingere, sa scoata un certificat medico-legal pentru constatarea leziunilor produse prin agresare, certificat care va contribui la incadrarea juridica a faptei. De asemenea, trebuie sa se adreseze Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului in cazul in care sint copii care au asistat la violente sau au fost victime. Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii atentioneaza ca cel mai important este ca femeia agresata sa nu-si retraga plingerea, deoarece agresorul nu va fi pedepsit dupa retragerea plingerii. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.