Social

Generatia sandwich

Ziarul de Vrancea
21 nov 2007 1634 vizualizări
Potrivit unui studiu, tot mai multe persoane virstnice aleg sa-si petreaca viata separat de familie, in timp ce generatia de mijloc trebuie sa asigure echilibrul intre copii si parinti

Unitatea de Asistenta Medico-Sociala (UAMS) din Odobesti, care deruleaza din iulie 2007 un program privind ingrijirea virstnicilor la domiciliu, a ajuns la concluzia ca printre problemele sociale cu care se confrunta batrinii se numara si relatia dintre generatii. In baza chestionarelor aplicate persoanelor de virsta a III-a de catre specialistii UAMS si a observatiilor constatate, au fost identificate cinci probleme sociale cu care se confrunta batrinii. Este vorba de pensionare, status, stima de sine, izolarea sociala si relatia intre generatii. Aceasta relatie implica, in opinia specialistilor, atit raporturi de afectiune, cit si de conflict. Printre concluziile trase de initiatorii programului se afla si ideea ca din ce in ce mai multi batrini vor sa traiasca separat de copii lor. "Desi adultii de virsta mijlocie au tendinta de a ramine in apropierea parintilor pentru a-i ingriji, totusi, procentul batrinilor care doresc sa traiasca separat de familie este tot mai ridicat. Studiile facute pe tema relatiei copii-parinti-bunici au concluzionat prin expresia «generatia sandwich» sarcina complexa care revine adultilor de virsta medie care trebuie sa asigure echilibrul dintre urmatoarele aspecte ale raporturilor intergenerationale: ingrijirea si educarea copiilor si ingrijirea propriilor parinti", a precizat Electra Mindrila, directorul UAMS Odobesti. Proiectul, intitulat "Complex de servicii de ingrijire medicale si sociale, furnizate la domiciliul persoanelor virstnice din Odobesti", s-a derulat in parteneriat cu Consiliul Local Odobesti si a avut, pe linga grupul tinta al virstnicilor, in perioada celor cinci luni, si beneficiari indirecti, cum ar fi: reprezentanti ai Primariei Odobesti, doctori de familie, Spitalul Orasenesc. (Doina GANEA)


Bolile batrinetii


Virstnicii care beneficiaza de servicii in cadrul programului au fost chestionati si cu privire la problemele fiziologice pe care le au. In urma studiilor a reiesit ca principalele probleme cu care se confrunta bunicii sint afectiuni auditive, probleme vizuale, osteoporoza, modificari ale gustului si mirosului, etc. "Pe parcursul celor cinci luni de derulare a proiectului, membrii echipei de implementare (alcatuita din Ilie Manole - medic, Georgeta Bratu - asistent medical, Adina Stefan- asistent social, Carmen Sandulachi - ingrijitor), impreuna cu directorul Unitatii de Asistenta Medico-Sociala Odobesti au elaborat si aplicat chestionare persoanelor de virsta a treia si nu numai", se arata intr-o informare a UMAS Odobesti. Potrivit studiilor, problemele auditive se datoreaza formarii repetate a dopurilor de ceara precum si a disfunctionalitatilor la nivelul sistemului nervos. Si problemele vizuale reprezinta o problema specifica virstei a treia manifestata prin dificultate in identificarea unor obiecte statice sau mobile. Osteoporoza consta in pierderea de minerale din organism ce conduce la fracturarea oaselor cu usurinta. La intrebari au raspuns si reprezentanti ai Primariei si Consiliului Local Odobesti, doctori de familie si personalul din Spitalul Orasenesc Odobesti. (C. P.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.