Social

Sistemul informatic din Sanatate sperie corpul medical

Cristina Palade
20 nov 2007 1332 vizualizări
Medicii de familie, farmaciile si spitalele vor introduce toate datele activitatii lor in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) u sistemul, prezentat ieri medicilor, va fi aplicat de anul viitor

Noul Sistem Informatic Unic Integrat a fost prezentat medicilor, ieri, la o sesiune de instruire, care a avut loc in sala de conferinte a Inspectoratului Scolar. Acesta este o aplicatie informatica cu care vor lucra medicii de familie, farmaciile si spitalele incepind cu 1 ianuarie 2008 si are rolul de a asigura colectarea, consolidarea si procesarea eficienta si sigura a datelor din intreg sistemul de asigurari sociale de sanatate. Acest nou sistem de transmitere a datelor va gestiona fonduri pentru 21 de milioane de romani, infrastructura realizindu-se la trei nivele: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, casele judetene si furnizorii de servicii medicale si farmacii. Programul, care are o valabilitate de 13 ani, este o retea de date securizata care are ca functionalitati majore gestiunea Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) si a asiguratilor, evidenta furnizorilor de servicii medicale si farmaceutice, precum si evidenta platilor de contributii. Potrivit lui Constantin Baciu, reprezentantul Siveco, firma care va implenta sistemul, furnizorii de servicii vor putea intra in posesia acestui program gratuit la inceputul lunii vitoare, astfel incit pina la inceputul lunii ianuarie 2008 sa se acomodeze cu aplicatia. Reprezentantii CAS vad in acest nou sistem un mod foarte bun de a elimina fraudele in cazul eliberarii retetelor duble in aceeasi luna de catre medicii de familie, decontarea acelorasi medicamente de catre mai multe farmacii, existenta acelorasi asigurati inscrisi pe listele mai multor medici de familie.


Medicii cred ca sistemul este o corvoada


In ciuda beneficiilor pe care le prezinta acest program, medicii cred ca este o corvoada in plus pentru ei, pe linga atitea raportari pe care le au pe cap in momentul de fata. De aceea, acestia si-au aratat nemultumirea inca din primele minute de la inceperea prezentarii de ieri. "Daca eu consult 40 de persoane pe zi, apoi stau sa introduc datele persoanelor consultate in calculator, ajung la Balaceanca", a spus nemultumit un medic din sala. Alti medici de familie au spus ca nu vor mai apuca sa consulte pacientii daca mare parte din timp vor sta la calculator sa introduca date si coduri numerice. "In aceste conditii, vom vedea un pacient superficial pentru a completa datele necesare in calculator. Nimeni nu s-a gindit ca noi trebuie sa ne facem treaba de medic. Mai avem timp sa ne practicam meseria in cele cinci ore la cabinet si doua ore pe teren?", au intrebat medicii. Alti medici de familie au spus ca pot trece peste toate greutatile, dar fie nu au calculatoare, fie nu stiu sa lucreze pe ele. Acestia au cerut ajutorul CAS pentru ca macar in primele luni de la implementarea programului sa beneficieze de ajutorul unor specialisti. "Cei de la Siveco instruiesc personalul din Casa pe fiecare tip de asistenta. Daca aveti probleme, veniti la sediul CAS pentru a obtine informatii suplimentare", le-a spus Mihai Copaci, presedintele CAS Vrancea. (Cristina PALADE)


Putini cotizeaza, multi beneficiaza de servicii


Numarul persoanlelor care beneficiaza de servicii medicale fara a

plati contributia la fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS) este din ce in ce mai mare. O statistica realizata recent de CAS Vrancea a demonstrat ca numarul persoanelor care sint inscrise pe listele medicilor de familie si care au caliatea de asigurat de drept, dar care nu platesc contributia catre FNUASS, este de 18 ori mai mare decit cel al persoanelor care cotizeaza in fiecare luna pentru asigurarile de sanatate. Astfel, numarul acestora este de 291.431 si reprezinta copii incredintati sau dati in plasament unui serviciu public specializat ori unui organism privat autorizat, pensionari la limita de virsta sau pe caz de boala, someri sau beneficiari de alocatii de sprijin, elevi, studenti care nu realizeaza nici un venit, persoane cu handicap cu virsta de peste 18 ani care nu realizeaza venituri, sot, sotie, parinti si bunici, fara venituri, aflati in intretinerea unei persoane asigurate, liberi profesionisti, magistrati, procurori etc. De partea cealalta, numarul persoanelor care platesc asigurarile sociale de sanatate este de numai 15.633. Dintre acestea, 6.186 sint persoane autorizate, 242 cetateni straini, 3.966 cetateni fara venituri si 5.239 au venit agricol. "Numarul persoanelor care sint considerate asigurate si care contribuie la FNUASS este in acest an in scadere. Motivele principale ar fi datorate fluctuatiei de persoane si plecarilor la munca in strainatate, dar si unele situatii legate de schimbul domiciliului in alt judet", a explicat Mihai Copaci, presedintele CJAS Vrancea. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.