Social

Lupta impotriva diabetului se duce pe cont propriu

Cristina Palade
16 nov 2007 710 vizualizări
Autoritatile vrincene nu au organizat nici o actiune pentru celebrarea Zilei Mondiale de Lupta impotriva Diabetului

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului, omagiata in fiecare an pe 14 noiembrie, nu a fost marcata si de judetul nostru. Potrivit unei statistici a Autoritatii de Sanatate Publica, in primele noua luni din 2007 au fost depistate 219 cazuri noi de diabet, dintre care 34 de sint copii sub 14 ani. Desi la nivelul judetului sint 9.200 de bolnavi de diabet aflati in tratament prin intermediul Programului National de Diabet, autoritatile sanitare nu se implica in suferinta diabeticilor. Daca in alti ani se amenajau corturi unde populatia putea sa-si verifice macar glicemia, in acest an nici macar acest lucru nu s-a mai facut din cauza vremii neprielnice. Cu toate ca nu a fost sarbatorita pe 14 noiembrie, Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului va fi celebrata totusi, la finele acestei saptamini, in cadrul unei intilniri la Sibiu, unde vor participa medici din toata tara. De asemenea, pe 21 decembrie, la ora 10.00, la cabinetul medicului Gheorghe Cocioaba, singurul diabetolog din judet, se va organiza «Serbarea pomului de Craciun» pentru 36 de copii bolnavi de diabet. "Copiii ne spun poezii si cintece de Craciun, preotul Ioan Gherman va realiza o slujba, iar noi le vom da daruri care constau in carti, jucarii, dulciuri fara zahar, fructe", ne-a spus medicul Gheorghe Cocioaba. Prima editie de acest gen a fost organizata in anul 2000, de catre cadrele medicale din Spitalul Judetean. Anul acesta, medicul Cocioaba spera ca oamenii de bine din judet sa doneze putin din veniturile lor pentru a-i ajuta pe acesti copii bolnavi sa surida macar pentru o zi.


21.730 de vrinceni aflati in pragul diabetului


Diabetul zaharat, o boala extrem de periculoasa prin complicatiile pe care le da, are o raspindire mondiala semnificativa si nu tine cont de virsta. Potrivit Ministerului Sanatatii Publice, in Romania incidenta acestei boli a devenit alarmanta. Dupa primele trei luni de derulare a Programului de evaluare a starii de sanatate, datele preliminare sint ingrijoratoare. Din cele 2,5 milioane de romani care au fost deja evaluati la nivel national in cadrul programului, 23,4 % din populatia examinata prezinta diferite grade de risc pentru boala diabetica de tip II. La nivelul judetului, un numar de 21.730 de persoane sint predispuse la diabet. Sint doua tipuri de diabet: de tip I, care este insulino-dependent si necesita insulina pentru supravietuire, si tipul II, care este independent, dar care dupa multi ani de evolutie poate necesita insulinoterapie. Diabetul de tip I este mai frecvent la copii si persoanele tinere, in timp ce diabetul de tip II este mai frecvent la persoanele mature. In ambele situatii, simptomele sint aproximativ aceleasi: sete excesiva, eliminarea unei cantitati mari de urina in 24 de ore. La diabeticii de tipul I mai apare si senzatia de foame exagerata, astenie fizica si scadere in greutate, in timp ce la diabeticii de tip II apar infectii frecvente si mai greu de tratat. "Diabetul de tip I apare in momentul in care pancreasul nu mai are capacitatea de a secreta insulina. La diabetul de tip II, una din cauze este modul de alimentatie", ne-a declarat dr. Gheorghe Cocioaba, medic primar diabetolog. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.