Social

Sistemul sanitar ameninta cu greva

Cristina Palade
6 nov 2007 944 vizualizări
Sindicatul Sanitas ameninta cu o greva de avertisment de doua ore pe 12 noiembrie, iar daca negocierile cu Ministerul Sanatatii nu vor avea sorti de izbinda vor declansa greva generala pe 19 noiembrie u greva celor de la "Ambulanta" va avea loc pe 27 noiembrie daca ministrul Nicolaescu nu va da curs revendicarilor

Sistemul sanitar vrincean ar putea fi paralizat deoarece atit cadrele medicale de la Sindicatul "Sanitas", cit si personalul de la Federatia "Ambulanta" ameninta ca vor intra in greva in cursul acestei luni pentru a obtine de la mai marii din minister satisfacerea revendicarilor. Astfel, sindicatul "Sanitas" ameninta cu o greva de avertisment pe data de 12 noiembrie, cu incetarea lucrului intre orele 9.00-11.00. Revendicarile "Sanitas" se refera la majorarea bugetului alocat Sanatatii in anul 2008, cresterea cu 30% a salariilor, acordarea primei de vacanta personalului din sistem pe anul 2007, in vederea asigurarii cheltuielilor materiale si de personal si pentru acordarea indemnizatiei de stabilitate, acordarea integrala a facilitatilor referitoare la servicii, tratamente si medicatie gratuita pentru membrii de familie ai salariatilor din sistemul sanitar, inclusiv investigatii medicale clinice si paraclinice. De asemenea, asistentii doresc si acordarea sporului de preventie sanitara personalului salarizat de la capitolul transferuri (cabinete scolare, medicina sportiva, unitati medico-sociale) si centrelor de transfuzii. "Anul trecut am avut un acord cu Ministerul Sanatatii prin care trebuia sa obtinem pentru anul 2008 o crestere salariala de 21%. Se pare ca ministrul propune o crestere de 8%, fapt pentru care Consiliul National al Federatiei Sanitas a hotarit declansarea conflictului de munca in vederea respectarii intelegerilor initiale", ne-a declarat Claudiu Grosu, liderul local al sindicatului Sanitas. Daca revendicarile nu vor fi solutionate, pe 19 noiembrie se va declansa greva generala care se va mentine pe o perioada nedeterminata, dupa cum ameninta halatele albe. "Pina pe data de 9 noiembrie stringem semnaturile colegilor nostri pentru declansarea grevei generale", a adaugat Claudiu Grosu.


Si ambulantierii ameninta cu greva


Nici sindicalistii din Federatia "Ambulanta" nu vor trece cu vederea aminarea si nerespectarea angajamentelor asumate de Ministerul Sanatatii Publice la intilnirea din 31 octombrie. Printre revendicarile ambulantierilor se numara finantarea serviciilor de ambulanta si din bugetul de stat incepind cu data de 1 ianuarie 2008, normele metodologice de aplicare a Titlului IV din Legea 95/2006 privind serviciile de ambulanta, propuneri pentru modificarea Codului Rutier privind acordarea prioritatii la deplasarea ambulantelor aflate in misiune. In ceea ce priveste cresterea salariala, sindicalistii cer modificarea regulamentului privind serviciile de urgenta in prespital si spital, acordarea de sporuri pentru conditii deosebite, salariul personalului medico-sanitar si paramedical sa fie egal cu cel al salariatilor din unitatile de primire a urgentelor, acordarea tichetelor de masa si in cursul anului 2008. Daca revendicarile expuse de sindicalisti nu vor fi solutionate, protestul national se va tine pe data de 27 noiembrie. "In situatia in care revendicarile noastre nu vor fi rezolvate favorabil, conform solicitarilor noastre, se va reveni la declansarea protestului national", ne-a declarat Stan Irimia, liderul de sindicat la SAJ Vrancea. La inceputul anului, sindicatul "Ambulanta" a mai organizat o greva pentru cresterea salariala si renovarea parcului auto. Si atunci sindicalistii nu au primit insa decit promisiuni. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.