Social

Copiii singuri acasa, o problema care ne priveste pe toti!

Ziarul de Vrancea
20 oct 2007 2959 vizualizări
Acesta este primul proiect pentru copiii lasati singuri de catre parinti u reprezentantii filialei de Cruce Rosie si ai Politiei merg prin scoli pentru consilierea acestor copii u tinerii pot cere sfaturi si pe internet, la adresa www.singuracasa.ro u la nivelul judetului, peste 7.000 de copii sint in astfel de situatii u studiile arata ca plecarea parintilor la munca este la fel de dureroasa ca un divort sau ca decesul unuia dintre parinti

"Home alone" nu mai este in Romania titlul unui film amuzant pentru copii, ci drama micutilor si tinerilor "abandonati" de parintii plecati la munca in strainatate. Studiile realizate in ultima vreme, care arata ca in Vrancea peste 7.000 de copii au unul sau ambii parinti peste hotare, nu au ramas fara ecou. Astfel a fost initiat un prim proiect, "Copiii singuri acasa, o problema care ne priveste pe toti!", de catre Coalitia Regionala impotriva Traficului de Fiinte Umane, Alternativa Sociala, impreuna cu Inspectoratul Judetean de Politie si Filiala de Cruce Rosie (CR) Vrancea. Reprezentantii filialei de CR au inceput deja consilierea copiilor "home alone" din scolile vrincene. "Incercam sa stam de vorba cu minorii care sint singuri acasa si care recunosc ca au unele probleme din acest punct de vedere. Vom lua legatura si cu reprezentantii primariilor, pentru a vedea care este situatia copiilor ai caror parinti sint plecati la munca in strainatate", ne-a declarat profesor Lidia Boc, coordonatoarea proiectului si voluntar CR. Alaturi de cele doua institutii, Politia Romana incearca sa prezinte posibilitatile legale de care dispun parintii ce pleaca la munca in strainatate, in vederea asigurarii protectiei fizice si juridice a copiilor care urmeaza sa ramina in tara, campanie ce se deruleaza in perioada 2007-2008. "Avind o experienta pozitiva in patru campanii de constientizare a populatiei despre riscurile traficului de persoane, Coalitia a considerat ca este oportun sa-si largeasca sfera de activitate asupra tuturor persoanelor, inclusiv asupra copiilor", ne-a declarat profesoara Lidia Boc, voluntar al CR.


Consiliere pe www.singuracasa.ro


Pe linga constientizarea cu privire la riscurile pe care le suporta copiii lasati singuri acasa, proiectul vizeaza si mecanismele de protectie existente la nivelul institutiilor guvernamentele. Unul din obiectivele acestui parteneriat este si acela de a incuraja populatia sa raporteze cazurile de copii in dificultate. Pentru crearea unei metodologii de asistenta sociala, psihologica si juridica care sa vina in sprijinul copiilor "home alone", se vor organiza si seminarii de pregatire pentru profesionisti si se vor oferi servicii directe de consiliere, atit pe pagina de internet www.singuracasa.ro, fie direct la centre special amenajate in acest sens. "Filiala de CR Vrancea si-a propus sa realizeze citeva spoturi publicitare pentru a aduce la cunostinta oamenilor problemele cu care se confrunta acesti copii si sa imparta pliante cu sloganul «Ai grija de copiii tai oriunde ai fi!». Ne-am decis sa mergem prin scoli sa vorbim despre acest proiect la orele de dirigentie", ne-a mai spus Lidia Boc. Voluntarii Crucii Rosii si-au stabilit un traseu care sa acopere mai multe localitati din judet. Proiectul va dura pina in 2008 si are la dispozitie un buget de 101.310 dolari, din care suma de 74.710 dolari este asigurata de Compania "Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe" pentru Romania.


Portretul elevului "singur acasa"


Un studiu recent al Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica (CJAP) Vrancea arata ca 14% din totalul elevilor vrinceni au unul sau chiar ambii parinti plecati peste hotare. Astfel, potrivit raportului, 2.412 copii sint crescuti de bunici, 3.210 au ramas in grija celui de-al doilea parinte, in timp ce 157 copii au ramas singuri acasa, fara nici un sprijin. Din acesti 157 de copii, 137 sint de virsta liceala. Aflati in alte tari pentru a asigura un viitor mai bun copiilor lor, parintii uita insa de efectele dezastruoase pe care le poate avea lipsa autoritatii parentale. Pentru acesti copii, viata presupune mari responsabilitati, care nu fac decit sa-i maturizeze inainte de vreme. Cel mai mare impas caruia trebuie sa-i faca fata tinerii este lipsa afectiunii parintesti, care induce de multe ori comportamente deviante. "Portretul unui elev «singur acasa» poate fi creionat, in mare, prin linii intunecate: interes scolar scazut, care de multe ori duce la abandonul scolar, depresii, simularea arogantei si bravismului in fata celor din jur, aderarea la unele secte care le dau impresia unui ajutor dezinteresat", ne-a explicat profesoara Lidia Boc, voluntar al Crucii Rosii. La adolescenti, lipsa autoritatii parintesti este completata in sens negativ de pericolele inerente virstei, astfel ca riscul transformarii tinerilor in niste delincventi este si mai mare. (Cristina PALADE)


CASETA

Plecarea parintilor, la fel de dureroasa ca divortul


Plecarea temporara a parintilor la munca peste hotare este la fel de dureroasa ca un divort sau chiar decesul unuia dintre parinti. Aceasta este una din concluziile studiului "Efectele migratiei: copiii ramasi acasa", dat publicitatii la inceputul acestei luni de catre Fundatia Soros Romania, prin care s-a estimat ca peste 170.000 elevi de clasele V-VIII au cel putin un parinte la munca in strainatate, la nivelul intregii tari. Dintre acestia, aproximativ 35.000 elevi au ambii parinti plecati, 55.000 au doar mama plecata, iar 80.000 au doar tatal plecat in strainatate. Desi studiul arata ca migratia pentru munca a parintilor are si efecte pozitive, copiii "home alone" sint considerati in situatie de risc. Principalele efecte pozitive sint legate de bunastarea materiala a copiilor: imbunatatirea conditiilor de locuire, telefon mobil, computer. De asemenea, 34% din copiii cu ambii parinti plecati in strainatate au si calatorit peste hotare, iar 20% dintre acestia si-au petrecut vacanta de vara la parinti. Insa migratia parintilor in strainatate inregistreaza mai ales efectele negative. Plecarea unuia dintre parinti determina, uneori, o deteriorare a relatiei copilului cu parintele ramas acasa. Electele exista si pe plan psihologic, tot mai multi copii si adolescenti inregistrind simptome ale depresiilor. De altfel, s-a demonstrat ca ponderea copiilor care au avut cel putin o data probleme cu Politia este usor mai mare in rindul celor care au parinti care muncesc peste hotare, comparativ cu ceilalti (15-16%, fata de 10%). Soros recomanda astfel autoritatilor sa caute solutii pentru a intari relatiile dintre scoala si sistemul de asistenta sociala, dar si sa se rezolve criza de psihologi scolari, indeosebi in mediul rural. Datele arata ca regiunile cele mai afectate de fenomen sint vestul tarii (Banat, Crisana, Maramures), unde procentul elevilor "home alone" este de 27% si Moldova, unde procentul este de 25%. Cei mai multi parinti migranti sint in Italia: 55% dintre mamele migrante ale copiilor intervievati si 40% dintre tati. (Cristina PALADE)


caseta

Sfaturi pentru parinti:


Ordinul nr. 219/2006 prevede faptul ca "cetatenii romani care au copii minori in ingrijire si doresc obtinerea unui contract de munca in strainatate au obligatia de a notifica Serviciul Public de Asistenta Sociala/ Primariei de domiciliu, intentia de a pleca la munca in strainatate, precum si nominalizarea persoanei in intretinerea si ingrijirea careia vor ramine copiii". Incredintarea spre ingrijire a unui copil prin procurile eliberate de notarii publici nu asigura protectia copilului tau! Iata ce trebuie sa faci:

- cauta asistentul social din comunitatea ta (la serviciul public specializat de asistenta sociala din cadrul primariei), indiferent daca locuiesti in mediul urban sau rural, si afla cum poti asigura copilul tau pe perioada cit esti plecat in strainatate;

- inainte de a pleca in strainatate, asigura-te ca fiica sau fiul tau vor fi bine ingrijiti si supravegheati pe perioada cit esti departe de casa;

- pastreaza cit mai mult legatura cu copilul tau, cit si cu persoanele importante pentru acesta (profesori, diriginte, persoana care il/o ingrijeste, asistent social) si sprijina-l cit poti de mult.


Sfaturi pentru copii:


In general, a avea parintii plecati la munca in strainatate nu este usor. In absenta parintilor, de cele mai multe ori copiii sint cei care preiau responsabilitatile acestora. Iata citeva sfaturi care te pot ajuta:

- inainte de a lua orice decizie, cere sfatul parintilor si persoanelor adulte apropiate;

- evita grupurile de prieteni "smecheri" care te pot indruma spre comiterea unor infractiuni;

- cauta sprijinul persoanelor responsabile de ingrijirea ta, acestea pot fi rude, profesorul diriginte, psihopedagogul scolii in care inveti, asistenti sociali din cadrul primariei orasului/satului in care locuiesti, politistii de proximitate de la cea mai apropiata sectie de politie sau organizatiile neguvernamentale din comunitatea ta;

- ofera sprijin si intelegere colegilor si prietenilor tai care au parintii plecati la munca in strainatate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.