Social

Conservatorilor le pasa de cancer

Cristina Palade
20 oct 2007 724 vizualizări
Cancerul bronhopulmonar este cel mai raspindit, anual decedind 2000 de persoane din cauza sa u ieri a avut loc o dezbatere pe tema cancerului organizata de conservatorii vrinceni

Ieri, la restaurantul Central, a avut loc o dezbatere pe tema "Prevenirea si contracararea cancerului", conferinta care sta sub genericul "Si noua ne pasa", organizata de doctor orelist Marioara Merchea si filiala locala a Partidului Conservator (PC). La dezbatere au participat atit medici specialisti in medicina interna, pediatri, psihologi, profesori, dar si oameni politici. "Noi, conservatorii, am considerat ca este necesar sa organizam o astfel de dezbatere deoarece cancerul este o boala din ce in ce mai frecventa in zilele noastre. Actiunea este una de caritate, oferim notiuni tuturor vrincenilor care sa-i ajute la descoperirea la timp a bolii si la contracararea acesteia", a spus in deschidere doctorul Marioara Merchea, care este si presedintele organizatiei de femei din PC Vrancea. In cadrul discutiei au fost vizate mai multe tipuri de cancer: bronhopulmonar, de col uterin, de piele, de stomac, colon, ficat, pancreas. Potrivit specialistilor prezenti in sala, cancerul de piele este usor de depistat prin aparitia sa la nivelul pielii, dar tipuri de cancer precum cel de stomac, de colon, ficat, pancreas prezinta o supravietuire relativ mica daca sint depistate tardiv. "In momentul in care apare patologia unor astfel de boli, pacientul trebuie sa se prezinte imediat la medic", a spus Gabriela Palade, medic de medicina interna in ambulatorul de specialitate. Dintre toate aceste tipuri de cancer, cel mai avansat este insa cancerul bronhopulmonar. "Este bine de stiut ca in patologia bolilor, cancerul bronhopulmonar este printre primele dintre toate celelalte tipuri de cancer. In Romania, 2000 de persoane mor anual din cauza acestui tip de cancer, iar principalul factor de risc este fumatul activ, pasiv, dar si factorul genetic", a precizat neourologul Vasile Ursescu. Si profesorul de matematica Danut Popoiu a tinut sa mentioneze ca fumatul in scoli este o adevarata problema. Pshilogul Margareta Modrea a adaugat ca fumatul, alaturi de celelalte droguri, afecteaza in general tinerii cu probleme de familie. Discutiile s-au incheiat in speranta ca problemele ridicate si sfaturile date ii vor determina pe cei in cauza sa se adrezeze specialistilor pentru controlarea si contracararea cancerului. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.