Social

Abuzul de medicamente dauneaza grav sanatatii

Cristina Palade
1 oct 2007 1680 vizualizări
Medicii atentioneaza pacientii care doresc sa se trateze singuri ca pot avea mari probleme de sanatate u peste 45% dintre romani i-au medicamente fara indicatiile medicilor

O statistica recenta realizata de Ministerul Sanatatii Publice a aratat ca abuzul de medicamente conduce la dependenta de anumite substante aflate in componenta acestora sau la dezechilibre metabolice grave. Nu mai putin 45% din populatia tarii ia medicamente «dupa ureche». Din acest motiv, medicii atentioneaza ca automedicatia reprezinta un real pericol pentru orice persoana care doreste sa se trateze singura. Medicamentele destinate controlului durerii, cele pentru calmare si somn, dar si medicamentele care ar trebui sa fortifice organismul, cum sint mineralele si vitaminele au, potrivit specialistilor, potentialul sa dezechilibreze organismul daca dozele recomandate de medic sint depasite sau, mai rau, daca sint administrate fara supraveghere si recomandare medicala. O forma de abuz de medicamente este administrarea de vitamine si minerale copiilor, fara recomandarea medicului pediatru sau a celui de familie, chiar daca acestea se pot elibera din famacii fara prescriptie medicala, deoarece organismul micutilor poate fi grav dezechilibrat de asemenea suplimente. în opinia pediatrilor, parintii trebuie educati astfel incit sa nu cumpere din farmacii vitamine si minerale fara sa tina legatura cu medicul si fara ca micutii sa aiba nevoie de aceste suplimente in alimentatie. Medicii recomanda in schimb o dieta echilibrata care sa asigure copiilor toti nutrientii necesari.


Putine persoane au bani de vaccin antigripal


Potrivit medicilor de specialitate, substantele pentru tratarea durerii, cum sint codeina sau morfina, precum si sedativele din categoria fenobarbitale si diazepam sint medicamente ce creeaza dependenta. "Abuzul de astfel de medicamente creeaza dependente grave care necesita tratament de specialitate si cure complete de dezintoxicare", ne-a declarat medicul Gabriel Negoita, managerul Spitalului Judetean de urgenta "Sf. Pantelimon". Acesta a precizat insa ca aceste medicamente nu se pot procura fara prescriptie medicala si ca accesul la ele este dificil. O problema destul de mare o constituie consumul de antidepresive, care pot afecta ficatul si alte organe vitale in corp daca sint administrate pentru un timp mai indelungat. In acelasi timp, consumul de antibiotice administrat, mai ales ales la copii, fara reteta medicala, reprezinta un motiv de ingrijorare pentru medici. De multe ori acesti pacienti doresc sa se trateze singuri sau la sfatul "prietenilor" si apeleaza la diferite leacuri si medicamente. "Toata lumea vrea sa cumpere medicamente, dar nimeni nu-si permite sa faca provizii cantitative prea mari. In mare parte, oamenii daca nu au reteta vin sa cumpere atit cit le trebuie. Cit despre perioada racoroasa de toamna, foarte putine persoane isi permit sa cumpere vaccinul antigripal. Pentru grupele de risc, acesta se distribuie gratuit de la minister prin intermediul Autoritatii de Sanatate Publica", ne-a declarat un asistent farmacist din Focsani. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.