Social

Medicul de familie poate anula permisul

Dan Chiriac
28 aug 2007 1092 vizualizări
Soferii nu au obligatia sa-si efectueze periodic fisa medicala u doar medicul de familie trebuie sa sesizeze politia despre eventuale probleme de sanatate u in cazul accidentului de la Adjud a fost sesizata Ambasada Marii Britanii

Accidentul de vineri seara, produs la iesirea din Adjud, naste semne de intrebare privind modul de conducere a unor soferi cu virste inaintate. Se pune intrebarea daca soferul englez aflat la volanul Fordului, cel care a provocat accidentul, mai putea conduce in siguranta la cei 75 de ani ai sai, sau a fost vorba de o greseala pe care o poate comite orice conducator auto. Din pacate, legea din Romania este foarte permisiva, iar controalele medicale se fac doar in cazuri extreme. "Fisa medicala este obligatorie doar la examenul pentru obtinerea permisului de conducere, la preschimbarea permisului de conducere eliberat in strainatate sau la preschimbarea permisului cu termenul de valabilitate expirat", precizeaza comisarul Marian Patrascu, seful serviciului Public Comunitar pentru Inmatriculari Vehicule si Permise Auto Vrancea. Asadar, un sofer care are grija sa-si schimbe carnetul in termenul de valabilitate poate conduce toata viata desi pe parcurs e posibil sa apara diferite afectiuni medicale. Totusi, responsabilitatea revine in aceste cazuri, potrivit Codului Rutier, medicului de familie. "Fiecare cetatean trebuie sa aiba medic de familie. Conform Codului Rutier, medicii de familie au obligatia sa trimita la controale de specialitate pe cei care au diferite afectiuni si, totodata, sa sesizeze Politia Rutiera asupra problemelor de sanatate ale acesora", mai spune Marian Patrascu. Vineri seara, pe E 85, un cetatean englez, Davis John Michael Newsome, 75 ani, nasvut in orasul Harpenden, aflat la volanul unui Ford, a efectuat o depasire neregulamentara si a intrat in coliziune cu o Dacia Logan, condusa regulamentar de Dorina Serban, 39 ani, din Adjud. Ambii conducatorii auto au decedat. Politistii rutieri au incercat sa afle motivele pentru care englezii se aflau in Romania. In acest sens a fost sesizata Autoritatea pentru Straini, care a transmis o nota Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti. Se pare ca englezii intentionau sa viziteze minastirile din nordul Moldovei. Pina in acest moment, conform subcomisarului Dumitru Amititeloaie, seful Autoritatii pentru Straini Vrancea, nimeni dintre rude nu s-a interesat despre starea acestora, in timp ce singura supravietuitoare a accidentului, Elisabeth Newsome, probabil sotia soferului, se afla in stare grava la un spital din capitala si nu poate vorbi despre cele intimplate. De precizat ca cei doi erau impatimiti ai calatoriilor, in pasaport fiind prezente vize din foarte multe tari exotice de pe tot globul. Politistii rutieri cred ca o contributie la producerea accidentului ar fi putut fi avea si faptul ca britanii au un alt stil de a conduce, cu volanul pe partea dreapta. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.