Obezitatea atinge si copiii din Vrancea
Numarul copiilor obezi din judetul nostru a crescut din ce in ce mai mult in ultima perioada. Cauzele principale care au determinat cresterea supraponderala a copiilor la virste destul de fragede sint alimentatia incorecta si lipsa de activitati fizice. Astfel, aparitia unui numar destul de mare si variat de produse de tip fast food, care nu sint nici prea costisitoare si nu necesita un timp prea mare de preparare, precum pizza, saorma, kebab, hamburger, snaksuri, etc. inlocuiesc de multe ori o masa calda nu numai in meniul copiilor ci si al adultilor. De asemenea, foarte multi copii nu sint supravegheati de parinti, care au foarte multe probleme, sau care, mai rau, nici nu sint in tara. De multe ori lipsa lor este suplinita cu sume mari de bani, pe care copiii o valorifica la voia intimplarii. Sedentarismul, adica statul in fata calculatorului sau a televizorului pret de citeva ore bune pe zi si lipsa de activitati fizice, chiar inventarea unor scutiri pentru scoala, reprezinta o alta cauza pentru care copiii, aflati in plina perioada de crestere si dezvoltare, au probleme deosebit de grave cu greutatea. In urma unei statistici realizate de medicii de la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) pe parcursul perioadei de scolarizare a anului trecut s-a constatat ca din cei 13.009 copii examinati, 1.988 sint dizarmonic dezvoltati. Dintre acestia, 1.018 sint obezi. Cei mai multi copii aflati in aceasta situatie provin din orase si sint in clasele IV - XII.
Ce si cit ar trebui sa mincam
Specialistii au ajuns la concluzia ca nici un aliment nu contine toti agentii nutritivi in cantitatea de care este nevoie in organism. Pentru a respecta un regim alimentar nutritiv nu trebuie ca din alimentatia zilnica sa lipseasca produsele de panificatie, cerealele integrale si imbunatatite, legumele, zarzavaturile si fructele, laptele, brinza, iaurtul, carnea, in special cea de vita si de pasare, dar in cantitati si in combinatii corespunzatoare. "Alimentele le incadram in cinci grupe. Prima dintre ele este grupa reprezentata de produsele de panificatie, cereale, paste, orez. Ele furnizeaza organismului vitaminele B, fier, proteine si sint sursa de fibre vegetale. O alta categorie este cea reprezentata de legume si fructe, care furnizeaza organismului vitaminele necesare: A, C, minerale si fibre vegetale. Laptele si preparatele din lapte aduc organismului cantitati mari de proteine, calciu, fosfor, vitaminele A, B si D. Nu in ultimul rind, carnea si preparatele din carne, in special carnea de vita, pasare, peste si ou furnizeaza organismului cea mai mare cantitate de proteine, fier, zinc si vitamine B", ne-a spus doctorul Carmen Turcan, purtatorul de cuvint la ASP Vrancea. De asemenea, specialistii atrag atentia la folosirea moderata a produselor zaharoase si a sarii. Daca se consuma zahar si produse zaharoase in exces, cantitatile nefolosite sint depuse sub forma de grasimi. In ceea ce priveste cantitatile crescute de sare in consumul zilnic acestea duc la cresterea tensiunii arteriale. Daca nu se respecta indicatiile nutritionistilor in privinta consumului de alimente, se poate ajunge la boli grave precum obezitate, diabet, hipertensiune arteriala, cardiopatii, accidente vasculare sau chiar cancer. (Cristina PALADE)