Social

Programul de sanatate merge si nu prea

Cristina Palade
14 aug 2007 731 vizualizări
Programului national privind evaluarea starii de sanatate a populatiei in asistenta medicala primara merge si nu prea, la aproximativ o luna de la demararea sa.

Pina in prezent, au venit la medicii de familie 150 de persoane

Cel putin aceasta este concluzia oficialilor de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), care trebuia sa cheme cei 160 de medicii la raportarea lunara, pe data de 10 august. Din cauza unor probleme legate de sistemul informatic, prima raportare a programului a esuat. "Nu au venit medicii la raportare, deoarece nu sint venite programele date de Ministerul Sanatatii Publice. Chiar daca aduceau raportarile, noi nu puteam prelua informatia, asa ca am hotarit sa mai prelungim cu o saptamina perioada de raportare", ne-a declarat Emanuela Georgescu, director executiv la Directia Planificare, Dezvoltare si Relatii cu Furnizorii, din cadrul CJAS. Au existat probleme si cu trimiterea plicurilor cu scrisoarea personalizata si cele doua taloane catre medicul de familie si catre laborator. Spre exemplu, in localitati precum Slobozia Bradului sau Homocea, oamenii nu au primit plicurile de la minister deoarece postasii nu au stiut cui sa trimita aceste scrisori, motivul principal fiind existenta mai multor persoane cu acelasi nume. In zilele urmatoare, asistentii comunitari si mediatorii sanitari vor identifica persoanele in cauza astfel incit sa nu mai existe probleme. Reprezentantii Rostei Romane au precizat ca in luna iulie au distribuit 35.000 de plicuri. Dintre acestea, au fost returnate 1.700. Principala cauza pentru care plicurile au fost returnate este neprezentarea la oficiul postal a persoanelor cautate si negasite sau decesul ori schimabarea domiciliului asiguratilor. Cu toate acestea, Autoritatea de Sanatate Publica sustine ca pina acum nu au fost probleme majore. "Programul se deruleaza foarte bine. Am controlat localitati pe linia Garoafa, Domnesti, Pufesti Fitionesti, dar si Tulnici, Birsesti, Valea Sarii, Vidra. Am discutat cu pacienti care asteptau sa fie consultati de medic. La fiecare cabinet controlat nu am gasit probleme, era chiar si lista afisata cu pacientii programati la analize", ne-a declarat Cornelia Draguna, director al ASP Vrancea. Pina in prezent, s-au prezentat la medicii de familie citeva sute de persoane. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.