Social

Indiferenta a omorit un copil de trei luni

Cristina Palade
27 iul 2007 727 vizualizări
Un copil institutionalizat a murit intr-un spital din Iasi dupa ce medicii focsaneni l-au plimbat pe drumuri o luna de zile. Asistentul maternal crede ca fetita putea fi salvata la timp daca medicii focsaneni depistau la timp forma de pneumonie a copilei. Directorul Spitalului Judetean spune ca nu este vorba despre discriminare in cazul copiilor institutionalizati, in ciuda faptului ca exista destule indicii care duc spre aceasta concluzie.

Manuela Georgiana Rabusapca, o fetita de doar trei luni din Focsani, a murit in Spitalul Clinic "Sf. Maria" din Iasi, dupa ce a fost internata si externata de patru ori in Spitalul Judetean "Sf. Pantelimon", fara ca medicii sa stabileasca de ce micuta se simte rau. Cauza oficiala a decesului este "stop cardio respirator, combinat cu o bronhopneumonie, precum si alte probleme de sanatate" pe care micuta le avea din nastere si anume "atrepsie si hidrocefalie", adica o grava tulburare de nutritie specifica sugarilor, combinata cu malformatia congenitata de la cap. Diagnosticul apare pe certificatul de deces emis pe data de 21 iulie. Ieri, micuta a fost condusa pe ultimul drum, dar in urma sa ramin multe intrebari la care Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului tebuie sa gaseasca un raspuns, mai ales ca nu este pentru prima data cind copiii din sistem sint tratati cu indiferenta in spitale.


Manuela a fost parasita de mama naturala la doar citeva zile de la nastere, iar tatal nu a vrut sa-si recunoasca propriul copil, el insusi fiind un copil de numai 16 ani. Asadar Manuela este un copil institutionalizat care a fost dat de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) in grija unui asistent maternal profesionist, in regim de urgenta. Noua mamica, Lina Munteanu, de 56 ani, o femeie care, desi are trei copii si patru nepoti, a avut grija de alti 19 copii aflati in situatia Manuelei, pe care ulterior i-a plasat in cadrul unor familii. "Eu ii pregatesc pe acesti copii pentru mamele care vin", ne-a spus Lina Munteanu cu lacrimi in ochi, aflata linga sicriul micutei. Fetita a fost botezata pe data de 7 iulie, iar doua zile mai tirziu a fost internata de urgenta in spital cu "enterocolita acuta si deshidratare", sub ingrijirea medicului Adriana Cirjan. La citeva zile de la externare, fetita s-a simtit la fel de rau, motiv pentru care mama de imprumut a internat-o iar in spital. In cele patru dati in care a fost internata, micuta a fost consultata de doctorii Adriana Cirjan, Vasile Anutoiu si George Munteanu, seful sectiei de pediatrie, ultimul dintre acestia luind decizia de a o trimite pe micuta de urgenta la Spitalul Clinic de la Iasi. Apartinatorii spun ca fetita era muribunda si avea vizibile dificultati de respiratie.


Discriminare la pediatrie


Lina Munteanu sustine ca in Spitalul Judetean copiii institutionalizati sint discriminati de cadrele medicale, ei nefiind tratati cu aceiasi atentie de care se bucura copiii cu parinti. "Eu cred ca daca se descoperea de la a doua internare ca avea pneumonie cred ca se putea face ceva, deoarece cu diagnosticul de hidrocefalie putea sa traiasca pina la 20 de ani", este de parere Lina Munteanu. Cei care s-au ocupat de fetita spun ca au atras atentia medicilor ca nu este in regula tratamentul, insa nu s-a facut tot posibilul. "Am fost in spital si am gasit-o oparita la fundulet. Respira foarte greu si le-am cerut medicilor sa faca ceva anticipind deznodamintul. Le-a fost atit de greu sa puna un diagnostic? Medicii trateaza cu spatele copiii care provin din sistemul de protectie a copilului", ne-a declarat o sursa din cadrul DGASPC. De cealalta parte, managerul Spitalului Judetean, dr. Gabriel Negoita, sustine ca nu poate fi vorba despre discriminare in cazul copiilor institutionalizati in unitatea pe care o conduce. "Daca micutul este singur, acolo se concentreaza toata atentia, deoarece el trebuie vazut la intervale regulate de medic si de asistenti. De multe ori, in aceste situatii medicul are o bataie de cap in plus", ne-a declarat Gabriel Negoita.


Ieri a fost mormintarea


Ieri, nefericita fetita a fost inmormintata la biserica Sf Dumitru din cartierul Bahne. La inmormintare nu au fost prezenti decit mama de imprumut, vecini ai familiei si citiva angajati ai DGASPC. "Am chemat la inmormintare si mama naturala, dar nu este in localitate", ne-a declarat Claudia Cazan, sef birou familial din cadrul DGASPC. Cu toate acestea, micuta a avut parte de o inmormintare crestineasca. Cheltuielile au fost suportate de DGASPC si de asistentul maternal Lina Munteanu. "Am contribuit si cu mincarea si alte lucruri care mai trebuiau. Si Directia a contribuit cu 500 lei, precum si cu sicriul", a spus Lina Munteanu. In situatia aceasta a mai fost un copil institutionalizat. Andreea Circiumaru a fost luata in grija de la o luna de catre o familie care si-a pierdut un copil, in speranta ca va umple intr-un fel golul lasat. Datorita unor malformatii la inima, micuta a decedat la acelasi spital la Iasi, dupa multiple internari si externari in spitalele din Focsani, Iasi si Bucuresti. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.