Social

131 de ani de Cruce Rosie

Cristina Palade
5 iul 2007 585 vizualizări
De ziua lor, voluntarii au impartit pliante si au facut demonstratii de prim ajutor u la corturi s-au oferit consultatii trecatorilor

Ieri, Societatea de Cruce Rosie Romana a implinit 131 de ani de la infiintare. Cu aceasta ocazie, Filiala de Cruce Rosie (CR) a organizat o serie de evenimente, precum amplasarea in Piata Unirii a unui cort si impodobirea acestuia cu baloane, desene realizate de copiii de la Liceul de Arte si Colegiul Economic, precum si pliante. "Toate aceste desene si proiecte sint pentru prevenirea si alinarea suferintei umane. Trebuie mentionat ca aceste pliante sint atit proiecte socio-medicale, dar si educative ale Crucii Rosii. Dintre acestea amintim: «Alcoolul, de la obisnuinta la abuz si violenta», «Atentie la alimentatia de fiecare zi», «Salvezi daca stii sa dai ajutor»", ne-a spus Lidia Boc, voluntar al Crucii Rosii. Cu ajutorul celor 10 voluntari, Crucea Rosie a impartit peste 400 de pliante trecatorilor si curiosilor veniti in Piata Unirii. Tot ieri, echipajul de «sanitari priceputi» ai judetului, format din cei cinci elevi de clasa a VII-a a Scolii "Anghel Saligny" au facut citeva demonstratii de prim ajutor. "Cei mai mici dintre voluntari au ales sa sarbatoreasca printr-o lectie demonstrativa de prim ajutor la cortul instalat in Piata Unirii", a declarat directorul Rodica Davidean. Spre seara, a avut loc o videoproiectie la Ateneul Popular, cu imaginile din proiectele CR. De asemenea, a fost vizionat si un film realizat de cei patru voluntari ai CR, in nordul Italiei, la Solferino, loc in care a avut loc o batalie intre trupele franceze si cele habsburgice. Dupa acea batalie, s-a infiintat Crucea Rosie, la initiativa omului de afaceri elvetian Henry Dunant, martor la singeroasele lupte in care au pierit 40.000 de soldati. Anul acesta, 12.000 de persoane si-au aprins tortele, dupa ce au parcurs intreaga Italie.


Sarbatoare prin munca


Crucea Rosie a sarbatorit 131 de ani de la infiintare prin munca. La cele trei corturi amplasate in Piata Unirii, Piata Sud si Autogara, cei trei voluntari impreuna cu asistentii comunitari au facut fata cu brio asaltului trecatorilor de a li se lua tensiunea si glicemia. Astfel, la cortul din Piata Unirii au fost 200 de solicitari, la cel din Piata Sud peste 100, iar la cel din Autogara au fost sub 100 de solicitari. "Media de virsta a persoanelor care au trecut pe la corturi a fost cuprinsa intre 25 si 77 de ani. Reprezentantul Inspectoratului pentru Situatii de urgenta, Georgian Nicolae, ne-a adus apa sa le oferim trecatorilor", a adaugat Rodica Davidean, directorul filialei. CR are la baza sapte principii care au o semnificatie deosebita: umanitate, universalitate, voluntariat, impartialitate, neutraliate, independenta si unitate."O lume ce are nevoie de speranta, iar Crucea Rosie si Semiluna Rosie sint astazi dintre putinele sperante pentru viitor. Avem datoria sa fie facuta vizibila, sa strigam lumii intregi ca exista aceasta organizatie, prezenta in 185 de tari si ca asistam persoane care traiesc in conditiile cele mai dificile", a declarat Massimo Barra, presedintele Societatii Nationale de Cruce Rosie Italiana. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.