Social

13 copii au fost părăsiţi în spitalele din Vrancea în prima jumătate a acestui an

Dana Lepădatu
24 aug 2017 5266 vizualizări

La nivel naţional, 245 de copii au fost părăsiți în maternități şi unităţi sanitare doar în primul trimestru al anului 2017

Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea a primit, în primele şase luni ale anului 2017, un număr de 13 sesizări referitoare la copii abandonați în spitale la naștere, sesizările fiind făcute chiar de unităţile spitaliceşti. Nouă dintre copiii abandonaţi în spital au mers la asistent maternal profesionist, iar pentru un număr de patru copii s-au acordat servicii pentru prevenirea separării de familie şi se află în monitorizarea primăriilor de care aparţin. La nivel naţional, un număr de 245 de copii au fost părăsiți în maternități și în alte unități sanitare în primul trimestru al anului, conform datelor publicate pe site-ul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA). Dintre cei 245 de copii părăsiți în unitățile medicale, 164 au fost părăsiți în maternități, 71 în secțiile de pediatrie, iar 10 au fost lăsați în secțiile de spital. De asemenea, 231 de copii au fost externați în perioada ianuarie-martie 2017, iar 100 s-au reîntors la familiile lor, unul a fost plasat la familia extinsă, 7 plasați la familie/persoană și 102 au fost plasați la asistenți maternali. Totodată, 6 copii au fost încadrați în centre de plasament, 4 copii în centre de primire în regim de urgență, iar 11 copii se regăsesc în alte situații, conform datelor ANPDCA.

Abandonul copiilor, infracțiune care se poate pedepsi cu închisoare

Abandonarea nou-născutului în maternitate ori, mai grav, în alte locuri, precum și părăsirea copiilor de către părinți reprezintă infracțiune și este pedepsită de Codul Penal în vigoare cu închisoare sau amendă, mai ales că abandonul acestora în diverse locații pot pune în pericol viața copilului. Efectele abandonului copiilor, implică, pe termen scurt, cheltuieli materiale şi umane pentru instituţionalizare, dar abandonul are consecințe mai ales pe termen lung. După împlinirea vârstei de 18 ani, aceşti copii se vor găsi în imposibilitatea de a-şi asigura existenţa şi, de multe ori, vor încerca să supravieţuiască apelând la activităţi ilegale, acestea fiind consecinţele directe ale traumei pe care o poartă. Problema abandonului copiilor nu este însă o noutate în România, aceasta existând din perioada regimului comunist.

Cauzele abandonului copiilor

Mai multe studii au demonstrat că cele mai frecvente cauze ale abandonului copiilor sunt sărăcia sau problemele financiare, depresia post-natală, lipsa informațiilor legate de planificarea familială, situația de a fi părinte singur, sarcina rezultată ca urmare a unui viol, abuz din partea partenerului, un posibil handicap al copilului, etc. Aceleași studii arată că majoritatea părinților nu își doresc abandonarea copiilor lor, însă atunci când sunt confruntați cu sărăcia, excluderea socială sau boala, aceștia iau deseori această decizie. Cu toate că au fost realizate mari progrese în domeniul protecţiei drepturilor copiilor, prin crearea unor noi structuri instituţionale centrale şi locale, dezvoltarea de servicii pentru copii şi familii în dificultate şi pentru prevenirea situaţiilor de risc, România continuă să se confrunte cu problema abandonului copiilor. În încercarea de a reglementa adopția și situația copiilor instituționalizați, în România s-au adoptat mai multe legi care au urmărit să ofere acestor copii în primul rând șansa de a crește într-o familie. Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului din toată țara încearcă să reducă numărul copiilor abandonați, prin implementarea unor programe sau  a unor campanii publicitare pentru responsabilizarea părinților, precum și prin acordarea de servicii menite să prevină separarea copiilor de părinți. (Dana LEPĂDATU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.