Social

Atentie la capuse!

Cristina Palade
3 iul 2007 625 vizualizări
Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) a atras atentia, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, cu privire la aparitia capuselor in acesta perioada calduroasa.

"In perioada mai-septembrie a fiecarui an, zeci de persoane din toata Europa sint intepate de capuse. Saliva lor iritanta, anticoagulanta si plina de toxine poate produce «paralizia de capusa», iar daca sint afectati muschii respiratori se poate produce moartea, dar cele mai multe cazuri se vindeca fara urmari", ne-a spus doctorul Carmen Turcan, purtator de cuvint la ASP. Capusele pot fi luate din iarba sau de la un animal, precum calul, ciinele sau pasarile migratoare. Primele semne ale invaziei capusei sint durerea si umflarea locului muscaturii. Este posibil ca muscatura sa cauzeze oboseala, dificultati de miscare, dureri de cap, febra, frisoane si slabiciune musculara. In acest caz, trebuie consultat medicul de urgenta. "Daca intepatura s-a produs, capusa nu trebuie smulsa pentru ca ramine in pielea gazdei trompa acesteia. O metoda simpla si eficienta este aplicarea pe corpul ei a unei cozi de lingura din lemn incalzita si in acest fel capusa se va desprinde singura, integral. De asemenea, se poate aplica si un tampon de vata imbibat in ulei care acopera orificiile de respiratie si obliga capusa sa se desprinda", a sfatuit doctorul Carmen Turcan. Afectiunile transmise de capusa sint boala Lyme, encefalita de capusa, febra hemoragica de Crimea-Congo, febra butunoasa, febra Q. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.