Social

Cinci copii au fost abandonati in spital

Cristina Palade
29 mai 2007 691 vizualizări
35 de medici de familie au iesit din programul de evitare a sarcinilor nedorite

Cinci copii au fost abandonati in Spitalul Judetean "Sfintul Pantelimon" Focsani, de la inceputul anului. De cele mai multe ori, copiii care sint «lasati» in spital au o soarta nefericita. Din aceasta cauza, in cadrul activitatii de planificare familiala, Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) a lansat un program pentru evitarea sarcinilor nedorite, care duc la aparitia unor copii cu risc de abandon. Acest program a fost sustinut si de 75 de medici de familie, care ofera contraceptie gratuita atit pacientelor de pe lista, cit si pacientelor neinscrise pe lista vreunui medic de familie.

Acestor medici de familie li s-au alaturat si doi medici specialisti in planificare familiala. "Datorita faptului ca in ultimii doi ani aceasta activitate efectuata de catre medicii de familie nu a mai fost remunerata prin puncte de catre Casa de Asigurari de Sanatate Vrancea, aproximativ 35 de medici de familie au renuntat sa mai presteze aceasta activitate", se arata intr-un raport al ASP Vrancea. In momentul in care se constata abandonul copilului, cadrele medicale din spital fac o sesizare telefonica si una scrisa

la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), precum si la Politie. Daca mama a avut cartea deidentitate la internarea in spital, atunci se declara copilul. In caz contrar, Politia incearca sa gaseasca mama in termen de 30 de zile. Daca mama nu este gasita, se intocmeste un proces verbal intre politie si Protectia Copilului. In conditiile in care copilul este sanatos, acesta este directionat catre un centru clinic maternal dupa care, daca este norocos, ajunge la un asistent maternal.

Pentru a evita astfel de cazuri, noua conducere a ASP a propus un program de intilniri cu medicii de familie si medicii specialisti la nivelul fiecarui spital teritorial, pentru o mai buna comunicare si realizare a activitatii medicale din judet. "Speram finalizarea acestei actiuni la mijlocul lunii iulie", ne-a declarat Cornelia Draguna, directorul ASP Vrancea. (Cristina PALADE)







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.