Social

Directorul ASP ajuta comunitatile de rromi

Cristina Palade
11 mai 2007 617 vizualizări
Mare parte din comunitatea de rromi din Marasesti nu are acces la un medic de familie si nu primeste medicamente compensate sau gratuite. Farmaciile din Marasesti nu au un plafon suficient pentru a acoperi avalansa de cereri din partea bolnavilor. Oficialitatile ASP au vizitat ieri comunitatea de rromi si au promis sprijin.

Oficialitatile de la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) in colaborare cu reprezentantii Crucii Rosii incearca sa ajute comunitatile defavorizate de rromi din Marasesti, prin gasirea unui medic de familie si oferirea de servicii medicale corespunzatoare. Cornelia Draguna, directorul ASP, impreuna cu doctorul Alin Lazea, consilier pentru asistenta mamei si copilului, au vizitat ieri comunitatile de rromi si spitalele din Marasesti si Panciu. Vizita a inceput la Complexul Socio-Medical al Crucii Rosii, din Marasesti, unde doctorul Draguna a ramas impresionata de amenajarea spatiului si de serviciile igienico-sanitare pe care le ofera. "Faptul ca li s-a oferit aici o sansa este extraordinar, dar este nevoie de mai mult", a subliniat doctorul Cornelia Draguna. La intilnire a participat personalul din centru, dar si directorul filialei de Cruce Rosie, Rodica Davidean, care a initiat proiectul pentru comunitatea rroma din Modruzeni. Principala problema pusa in discutie a fost lipsa unui medic de familie pentru comunitate. "Problema nr.1 este cea a lipsei medicului si, implicit, a prescrierii medicamentelor gratuite si compensate. Interesul este ca acesti oameni sa primeasca medicamentatia adecvata", a punctat directorul Cornelia Draguna. "Este obligatoriu ca medicul care va veni aici sa aiba un contract incheiat cu Casa de Asigurari, pentru a putea elibera retete compensate si gratuite", a completat si Rodica Davidean.


Rromii nu se preocupa de sanatate


O alta problema ridicata a fost si atitudinea ostila a populatiei de etnie rroma fata de personalul medical, precum si reticenta acestei comunitati fata de ingrijirea personala. "Nu doreau sa vina cu copiii la vaccinare. Am venit cu masinile, i-am luat asa cum erau, nespalati, dezbracati... si i-am vaccinat", a spus Rodica Davidean. In urma discutiilor, oficialii ASP au incercat sa rezolve problema pe loc, incepind tratativele cu un medic de familie din comuna Virtescoiu, care este dispus sa inscrie pe listele sale o parte din oamenii din aceasta comunitate. Daca se va ajunge la o intelegere, acest medic va fi prezent doua zile din saptamina in centru si se va bucura atit de sprijinul celor de la ASP, dar si a primariei Marasesti, dupa cum a promis Cornelia Draguna. De asemenea, doctorul Alin Lazea a mentionat ca prezenta unui singur medic nu este de ajuns, trebuind sa se puna bazele unui alt proiect pentru a atrage finantare din fonduri nerambursabile, astfel incit sa se rezolve pe cit posibil problemele acestor oameni. "Sint 168 de medici de familie in judet, dintre care peste 50 numai in Focsani. Sint medici care au inscrisi pe listele lor si comunitati de rromi. Trebuie sa gasim un medic care sa fie dispus sa vina aici", a punctat doctorul Alin Lazea.


Oamenii au nevoie de medicamente


Farmaciile din Marasesti, unde comunitatea de rromi depaseste 3.500 de oameni, nu dispun de fonduri suficiente de la Casa Judeteana de Sanatate, care sa acopere toate cerintele reale ale pacientilor. Problemele medicale cu care se confrunta populatia din comunitatea de rromi sint diverse, de la hepatite, TBC, HIV, pediculoza si pina la anemie din cauza malnutritiei. "Ar trebui ca fondurile alocate sa tina cont de problemele sociale ale orasului. La ora actuala nu se calculeaza plafonul in functie de situatia sociala, ci de indicatorii impusi de Casa de Asigurari", ne-a spus Pia Chetroes, de la farmacia Acorus Marasesti. Plafonul acordat farmaciei Acorus reprezinta in jur de 9 -10.000 lei pe luna, mai exact in trimestrul I - 39.166,67 lei, trimestrul II - 40.311 lei, in timp ce trimestrele III si IV au alocate cite 28.018 lei fiecare, bani care sint insuficienti. "Daca sint 7 copiii care traiesc intr-o camera si se imbolnavesc toti, vin toti odata dupa reteta. Cind am terminat plafonul, vin sa-si cumpere medicamentele in fiecare zi, de citi bani au. De multe ori stau cu foarfecele in mina si le tai doar doua sau trei pastile", ne-a mai spus farmacista Pia Chetroes. Vizita oficialitatilor de la ASP a continuat la Spitalul Marasesti. Acesta ofera pacientilor servicii doar pentru patru sectii: pediatrie, interne, chirurgie si ginecologie. Spitalul functioneaza doar cu trei medici cu norma intreaga, doi medici cu jumatate de norma si un personal mediu de 22 oameni. "Avem o problema la ginecologie, pentru ca nu avem un medic propriu. Vine un doctor de la Adjud o data pe saptamina. Urgentele le trimitem la Focsani, iar de nasterile usoare se ocupa asistentele si doctorul cind este aici. Postul a fost scos la concurs, dar nu s-a prezentat nimeni", ne-a declarat Jana Ciuperca, directorul spitalului. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.