Social

Lunga lista de asteptare la analize medicale

Iulia Crețu
30 mar 2007 900 vizualizări
Laboratoarele de analize medicale din Focsani nu fac fata cererilor venite de la pacienti u pentru cei care nu pot astepta, analiza la singe se face contracost

Vrincenii sint interesati sa afle cit de sanatosi sint. Cel putin acest lucru reiese dintr-o statistica a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate cu privire la listele de asteptare ale cabinetelor care furnizeaza asistenta medicala ambulatorie pentru specialitati paraclinice. Astfel, la Medcenter exista o lista de 3.231 de persoane care vor sa stie care sint bolile de care sufera sau daca se ingrijoreaza de sanatate degeaba. "La Medcenter exista o lista cu 3.231 de persoane inscrise de la inceputul anului. Pina in prezent, 2.746 au beneficiat de control. Programarea este facuta pina in luna mai. Mai sint aproape 500 de pacienti care trebuie consultati", a declarat Mihai Copaci, directorul CAS Vrancea. In acest moment vrincenii beneficiaza de 8 laboratoare pentru analize medicale (Medcenter, Medictest, Gaspar, Materna, Diamed Center, Centrul Medical, Super Meditest Bacau, Institutul National de Control si Diagostic Victor Babes), majoritatea avind usile inchise pentru bolnavii care vor sa-si faca un buletin de analize, fie la singe, urina sau ecografii. Cele mai multe au terminat fondurile alocate pentru analize si fac consultatii numai pe bani, bani de care cei mai multi bolnavi nu dispun. Numai in februarie s-au contractat la CAS Vrancea analize de 158.671 RON si s-au realizat in valoare de 153.448 RON. Pentru acest an, Ministerul Sanatatii Publice a dat 1.487.578 RON laboratoarelor de analize din Vrancea. Potrivit lui Mihai Copaci, suma ar putea creste in urmatoarele trimestre. "Recomandam laboratoarelor sa intre in acel 5%, posibilitate de depasire care in cadru legal se deconteaza. Voi cere listele de asteptare la toate laboratoarele sa vedem ce solutie gasim. Daca exista programari vom vedea si care este adresabilitatea. Dupa trimestrul II, Casa poate interveni cu acel 10%", a mai spus Mihai Copaci, directorul CAS Vrancea. In cazul in care va simtiti extrem de rau mergeti la sectia UPU de la Spitalul Judetean, unde se fac analize gratis, sau cautati-va de bani prin toate buzunarele pentru a merge la un cabinet particular. Sanatatea, dar si boala costa! (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.