Social

Contribuabilii pot plăti anticipat impozitul pe profit

Mihai Boicu
27 ian 2014 2521 vizualizări
Plăţile ancitipate în contul impozitului pe profit se fac trimestrial

Contribuabilii vranceni pot opta pentru declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial, dacă nu sunt societăţi bancare. Nu pot opta pentru acest sistem de plată a impozitului pe profit: organizaţiile nonprofit care au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit anual, pană la data de 25 februarie inclusiv a anului urmăror celui pentru care se calculează impozitul; contribuabilii ce obţin venituri majoritare din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură care au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit anual, pană la 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul; persoane juridice străine şi persoane fizice nerezidente care desfăşoară activitate în Romania într-o asociere cu sau fără personalitate juridică care declară şi plătesc impozit pe profit trimestrial; persoane juridice străine care realizează venituri din/sau în legătură cu proprietăţi imobiliare situate în Romania sau din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare deţinute la o persoană juridică romană, care declară şi plătesc impozit pe profit trimestriale; persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat în Romania, cat şi în străinătate, din asocieri fără personalitate juridică, care declară şi plătesc impozit pe profit trimestrial. De asemenea, nu pot aplica sistemul plăţilor anticipate în contul impozitului pe profit contribuabilii nou - înfiinţaţi, cei care înregistrează pierdere fiscală la sfarşitul anului precedent, cei care s-au aflat în inactivitate termporară sau au declarat pe propria răspundere că nu desfăşoară activităţi la sediul/sediile secundare în anul precedent. “Contribuabilii care aplică sistemul de declarare şi plată a impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial, determină plăţile anticipate trimestriale în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preţurilor de consum, estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile ancipate, pană la data de 25 inclusiv a alunii următoare trimestriului pentru care se efectuează plata. Indicele preţurilor de consum necesare pentru actualizarea plăţilor anticipate în contul impozitului pe profit anual se comunică, prin ordin al ministrului finanţelor publice pană la 15 aprilie a anului fiscal pentru care se efectuează plăţile anticipate”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice. (Mihai BOICU)

ANAF a modificat formularul 012

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a adus modificări formularului 012 “Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit”. Acest formular se utilizează de către contribuabiii, plătitori de impozit pe profit pentru efectuarea de opţiuni de aplicare a sistemului anual de declarare şi plată a impozitului pe profit, respectiv pentru renunţarea la această opţiune. “Opţiunea pentru sistemul anual de declare şi plată a impozitului pe profit se comunică organelor fiscale teritoriale competente pană la 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal pentru care se solicită aplicarea sitemului şi este obligatori pentru cel puţin doi ani fiscal consecutivi”, precizează Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice. (Mihai BOICU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.