Social

Cancerul uterin, cea mai întâlnită formă de cancer la femeile tinere

Ziarul de Vrancea
27 ian 2014 920 vizualizări
Vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fetele cu vârsta între 11 şi 14 ani şi se face la solicitarea părinţilor, depusă la medicul de familie

Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România, formată la iniţiativa Fundaţiei Renaşterea, face un apel, în cadrul Săptămânii Europene de Prevenţie a Cancerului de Col Uterin, pentru o mai mare implicare a autorităţilor din sănătate şi a medicilor în realizarea celor două mari programe de prevenţie a cancerului de col uterin: screening şi vaccinarea anti-HPV. Ambele reprezintă şanse la viaţă pentru femeile din România. “Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă două măsuri principale de prevenţie: primară – vaccinarea şi secundară – screening-ul. În Europa, vaccinarea anti-HPV a fost introdusă în 21 de ţări, iar 7 dintre acestea au deja acoperire de 80%: Danemarca, Italia, Luxemburg, Portugalia, Spania, Elveţia şi Marea Britanie. La nivel mondial, s-au efectuat peste 100 de milioane de doze, fără a avea un fect advers serios. Din aceste statistici, ne putem da seama că vaccinul anti-HPV este unul sigur, altfel ar fi dispărut până acum.”, declară Victor Olsavszky, Şeful Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România. Conform raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2013 , cancerul de col uterin este cea mai întâlnită formă de cancer la femeile cu vârsta între 15 si 44 de ani în România, peste 3.400 de femei fiind diagnoticate anual cu acestă boală. Astfel, România se află, în continuare, pe un nedorit prim loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa şi prevalenţa cancerului de col. Cele două metode principale de prevenţie a cancerului de col uterin, screeningul şi vaccinarea anti-HPV, au fost prevăzute în legislaţie şi în România, începând cu anul 2013. Screeningul este disponibil femeilor cu vârsta între 25 şi 64 de ani şi, cu o implementare corectă la nivel naţional, poate ajuta la prevenirea unui număr mare de cazuri de cancer cervical, eficientizând în acest fel şi costurile sistemului de sănătate, mai spun iniţiatorii campaniei. Vaccinarea anti-HPV are caracter opţional, este prevăzută gratuit pentru fetele cu vârsta între 11 şi 14 ani, la solicitarea părinţilor, depusă la medicul de familie. Vaccinul anti-HPV tetravalent protejează împotriva celor mai frecvente tulpini oncogene, precum şi împotriva celor care provoacă vegetaţii veneriene. În România, infecţia cu HPV este asociată, în general, cu cancerul de col uterin. Totuşi, HPV provoacă şi alte afecţiuni oncologice şi dermato-venerice (vegetaţii veneriene), ceea ce amplifică dimensiunea acestei probleme de sănătate publică. În ţara noastră, 90% dintre vegetaţiile veneriene sunt provocate de infecţia cu HPV tipurile 6 şi 11 şi pot fi prevenite prin vaccinul anti-HPV tetravalent, insistă specialiştii. Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, organizată anul acesta în perioada 24 – 30 ianuarie, este un eveniment anual pan-european organizat de catre Asociatia Europeana împotriva Cancerului de Col Uterin pentru a creşte gradul de conştientizare asupra cancerului de col uterin şi a modalităţilor prin care poate fi prevenit. (Camelia MARIN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.