Social

Managerii de spitale, obligaţi să “externeze” paturile din saloane

Raluca Manolache
24 ian 2014 1946 vizualizări
Chiar dacă nu se îndură să taie din numărul de paturi, managerii spitalelor din judeţul Vrancea sunt obligaţi să transmită la Bucureşti proiectele cu privire la reorganizarea şi restructurarea unităţilor

Colaps financiar, dacă se taie din numărul de paturi. Spitalele din Vrancea, care lucrează în aceste zile la proiectele cu privire la reorganizarea şi restructurarea unităţilor, nu se îndură să taie din numărul de paturi. Aceasta pentru că o reducere a numărului de paturi ar însemna şi o reducere a bugetelor pentru că ar scădea numărul de bolnavi internaţi şi trataţi. Aceasta deşi Ministerul Sănătăţii îşi doreşte să reducă numărul de paturi din spitale pentru că se doreşte, odată cu intrarea în vigoare a noii legislaţii din domeniul sanitar, ca pacienţii să fie direcţionaţi către ambulatoriu sau medicii de familie. Astfel, managerii de spitale lucrează în aceste zile la proiectele ce urmează să ajungă la Bucureşti.

Directori îngrijoraţi la Panciu şi Adjud

Ec. Nicolai Mărăscu, managerul Spitalului Panciu, consideră că o reducere a numărului de paturi ar afecta drastic finanţarea unităţii în condiţiile în care şi în acest moment bugetul este insuficient. Nici o reducere de personal nu poate fi luată în discuţie, în situaţia în care şefii de la Bucureşti îşi doresc ca spitalele să cheltuiască doar 65% din buget pentru plata drepturilor salariale, pentru că deja organigrama este neocupată în proporţie de 30%. Nici la Spitalul Adjud nu se fac propuneri de reducere a numărului de paturi. Dr. Gheorghe Bercea, managerul unităţii, spune că se va propune la Ministerul Sănătăţii transferul unui anumit număr de paturi din secţiile de ginecologie, ortopedie, în secţii cu un grad de ocupare mai mare. În ceea ce priveşte bugetul, nu vor fi luate măsuri drastice doarece pentru cheltuielile de personal se alocă doar 53% din bugetul spitalului.

Spitalul Dumbrăveni a rămas fără 10 paturi în 2011

Nici managerul de la Dumbrăveni nu se îndură să taie din numărul de paturi. “Nu reducem numărul de paturi pentru că în 2011 a scăzut numărul de paturi cu 10. Procentul paturilor repartizat la mia de locuitor este de 3,42, cu mult sub media altor judeţe din ţară. Nu se impune reducerea numărului de paturi şi pentru că pacienţii internaţi se încadrează legislaţiei din codul penal. Nu avem nici probleme financiare şi nu vom face restructurări”, a precizat jr. Costel Negoescu. Nu ar fi prima reducere de paturi făcută de Minister în ultimii ani. De exemplu, în 2010 spitalele din Vrancea au pierdut 168 de paturi astfel: Spitalul din Focşani – 93, Spitalul din Adjud – 9, Spitalul din Panciu – 23, Spitalul din Odobeşti – 13, Spitalul din Mărăşeşti – 16, Spitalul din Vidra 14. De asemenea, pe anul 2013 numărul de paturi pentru care unităţile sanitare publice şi private pentru care Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea a putut încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitaliceşti a fost 1.347 paturi repartizate astfel: Focşani   - 728 de paturi, Spitalul Municipal Adjud – 173 paturi, Spitalul Militar  - 165 paturi, dar şi Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni – 135 paturi. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.