Spitalele trebuie să reducă numărul de paturi dar şi cheltuielile de personal
Ministerul Sănătăţii îşi doreşte mai puţine paturi în unităţile spitaliceşti din ţară şi le-a solicitat managerilor să caute soluţii. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a organizat ieri o videoconferinţă în cadrul căreia le-a transmis managerilor de spitale că pană pe 25 ianuarie trebuie să întocmească şi să trimită la Bucureşti proiectele cu privire la reorganizarea şi restructurarea unităţilor. Mihai Copaci, preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, spune că s-a luat această decizie deoarece în ultimii ani au crescut costurile foarte mult în sănătate. “Spitalele trebuie să realizeze un plan de reducere a numărului de paturi ţinand cont de faptul că sunt dezechilibre în rata de utilizare a paturilor, că aproximativ 30% -40% dintre cazuri ar trebui să se rezolve în ambulator, dar şi pentru că a crescut numărul de episoade de spitalizare continuă”, a precizat Mihai Copaci.
Anul şi reducerea
Nu ar fi prima reducere de paturi făcută de Minister în ultii ani. De exemplu, în 2010 spitalele din Vrancea au pierdut 168 de paturi astfel: Spitalul din Focşani – 93, Spitalul din Adjud – 9, Spitalul din Panciu – 23, Spitalul din Odobeşti – 13, Spitalul din Mărăşeşti – 16, Spitalul din Vidra 14. Numai la Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni a crescut în această perioadă numărul de paturi cu 15 pe fondul creşterii numărului de suferinzi. De asemenea, pe anul 2013 numărul de paturi pentru care unităţile sanitare publice şi private pentru care CAS a putut încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitaliceşti a fost 1.347 paturi repartizate astfel: Focşani - 728 de paturi, Spitalul Municipal Adjud – 173 paturi, Spitalul Militar - 165 paturi, dar şi Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni – 135 paturi. Ministerul Sănătăţii îşi mai doreşte ca managerii de spitale să realizeze şi un plan cu privire la buget. Vor trebui să ţină cont însă de faptul că şefii de la Bucureşti îşi doresc ca spitalele să cheltuiască doar 65% din buget pentru plata drepturilor salariale.
Finanţarea spitalelor, în discuţie la Prefectură
Şi prefectul Cătălin Kanty Popescu a dorit ieri să afle ce probleme întampină spitalele publice la capitolul finanţare. Toţi managerii de spitale au mers la Prefectură şi împreună cu reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate şi Direcţiei de Sănătate Publică au discutat despre bugetul pe 2014. “Vom merge pe acte adiţionale în lunile ianuarie, februarie şi martie. Urmează să se discute normele, iar contractarea se va face după introducerea noilor reglementări. Pentru luna ianuarie avem deschidere de credite la valoarea mediei lunare a anului 2013”, mai spune Mihai Copaci. De asemenea, Constantin Mandrilă, managerul Spitalului Judeţean din Focşani, a ridicat problema serviciilor medicale efectuate şi nedecontate de banca sanitară. Este vorba despre serviciile efectuate şi validate de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar. Valoarea acestora se ridică la aproape 1,6 milioane de lei. Oficialii din sănătate urmează să facă demersuri la Bucureşti pentru suplimentarea fondurilor în vederea achitării acestei datorii. (Raluca MANOLACHE)