Practică veche la Spitalul Mare, “Şpaga” pentru naşterea prin cezariană devine obligatorie
Spitalul Judeţean din Focşani este deschizător de drumuri în perceperea taxelor de la pacienţii care cer servicii medicale speciale. Oficialii Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani s-au gandit încă din 2010 să le solicite bani gravidelor care vor să facă cezariană, pentru a scăpa de durerile facerii, chiar dacă acest tip de naştere nu se impunea din punct de vedere medical. Aceasta în condiţiile în care începand din luna martie a acestui an, Ministerul Sănătăţii îşi doreşte ca doar naşterile naturale şi cezariana de urgenţă să mai fie decontate de stat. Anunţul a fost făcut înainte de sărbătorile de iarnă în momentul în care s-a prezentat noul pachet de servicii medicale de bază, pachet care se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. “Prin pachetul de servicii medicale de bază se asigură gratuit toate serviciile medicale necesare pentru femeile gravide, serviciile asociate naşterii, inclusiv operaţia de cezariană atunci când există o indicaţie medicală clară pentru aceasta. Nu este inclusă în pachetul de servicii medicale de bază operaţia de cezariană la cerere care reprezintă o opţiune personală şi pentru care nu există o indicaţie medicală în acest sens. În momentul de faţă, România este una dintre ţările din Europa cu cel mai mare număr de operaţii de cezariană în afara indicaţiei medicale, ceea ce comportă riscuri, fiind vorba despre o intervenţie chirurgicală. În elaborarea pachetului de servicii medicale de bază, care s-a făcut cu consultarea specialiştilor în domeniu, s-a acordat o atenţie particulară gravidei şi lehuzei, inclusiv prin acordarea de consultaţii de monitorizare atât la mediul de familie, cât şi în ambulatorul de specialitate”, se arată într-un comunicat al MS.
Peste 500 de femei au născut prin cezariană
La Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani s-a stabilit o taxă de 600 lei încă din 2010. Taxa este solicitată, teoretic, tuturor femeilor care doresc să nască prin cezariană, chiar dacă nu este necesar acest lucru. Desigur, aceşti bani ar trebui să fie încasaţi doar în cazul gravidelor perfect sănătoase care nu vor să treacă prin chinurile facerii. Cu toate acestea, în ultimul an, de exemplu, nicio gravidă care a trecut pragul unităţii spitaliceşti, se pare, că nu a solicitat să achite taxa de 600 de lei pentru a face cezariană la cerere. „În 2013 la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani nu s-a înregistrat nicio operaţie de cezariană la cerere”, a precizat Alina Cosma, purtătorul de cuvant al Spitalului Focşani. Anul trecut la Spitalul Focşani s-au înregistrat peste 2000 de naşteri. În peste 500 de cazuri, femeile au născut prin cezariană, intervenţie facută la indicaţia medicilor. S-a speculat printre paciente că taxa de 600 de lei nu este decat nivelul minim al plăţilor informale făcute de pacientele care vin la maternitate şi că banii intră în realizate, „la negru”, în buzunarele halatelor albe. (Raluca MANOLACHE)
CASETA
„Nu este inclusă în pachetul de servicii medicale de bază operaţia de cezariană la cerere care reprezintă o opţiune personală şi pentru care nu există o indicaţie medicală în acest sens.”, informează Ministerul Sănătăţii.