Social

Conectaţi la rinichiul artificial, 50 de bolnavi aşteaptă un transplant!

Raluca Manolache
5 ian 2014 3139 vizualizări
Din luna noiembrie a anului trecut, bolnavii care mai făceau dializă la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani au fost preluaţi de către Centrul de Nefrologie şi Dializă IHS u 50 din pacienţii Centrului se află înscrişi pe lista de aşteptare în vederea efectuării transplantului renal într-unul din centrele de transplant din Bucureşti, Cluj şi Iaşi u pentru fiecare şedinţă de hemodializă convenţională, CNAS achită suma de 472 lei şi pentru fiecare şedinţă de hemodiafiltrare intermitentă se plăteşte suma de 536 lei

Ţinuţi în viaţă de „rinichiul artificial”! 209 de persoane din Vrancea care suferă de afecţiuni ale rinichilor sunt ţinute în viaţă datorită aparatelor de dializă. Toţi aceştia bolnavi sunt trataţi la Centrul de Nefrologie şi Dializă IHS (Internaţional Healthcare Systems) Focşani, o companie privată care a preluat de la stat aceste servicii în mai multe judeţe. Din noiembrie 2013, inclusiv bolnavii care mai făceau dializă la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani au fost preluaţi de către această companie, care se află în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru furnizarea acestor servicii medicale în mod gratuit pacienţilor. Nu puţini sunt bolnavii care duc în fiecare zi o luptă pentru supravieţuire şi aşteaptă o şansă la viaţă, un transplant. 50 din pacienţii Centrului de Nefrologie şi Dializă IHS Focşani se află înscrişi pe lista de aşteptare în vederea efectuării transplantului renal într-unul din centrele de transplant din Bucureşti, Cluj şi Iaşi. Aceasta în condiţiile în care în ultimii 3 ani au fost transplantaţi 6 pacienţi care se află în tratament la IHS Focşani. „Conform legislaţiei în vigoare, pacienţii au dreptul să aleagă locul-furnizorul de servicii medicale, unde să urmeze tratamentul de subsitituţie renală. Astfel, admiterea pacienţilor în centru are la bază exclusiv acordul lor, exprimat prin semnarea unei adeziuni - document oficial recunoscut de autorităţi. În prezent sunt trataţi în Centrul de nefrologie şi dializă IHS Focşani  un număr de 209 pacienţi”, spun oficialii IHS.

472 de lei pentru fiecare şedinţă de dializă

Această firmă a preluat marea majoritate a bolnavilor care fac dializă din Vrancea încă din 2009. Decontarea serviciilor de hemodializă şi dializă peritoneală se realizează în conformitate cu prevederile CNAS care arată că pentru fiecare şedinţă de hemodializă convenţională se achită suma de 472 lei şi pentru fiecare şedinţă de hemodiafiltrare intermitentă  se plăteşte suma de 536 lei. În baza acestor plăţi „seviciile de care beneficiază pacienţii sunt: tratament propriu-zis de substituţie renală (hemodializă sau dializă peritoneală), inclusiv medicaţia specifică dializei, consultaţie şi urmărire medicală de către un medic specializat în nefrologie, nursing în timpul tratamentului de dializă, educaţie sanitară a pacienţilor, consultaţii dietetice şi de nutriţie, precum şi hrană în timpul tratamentului, investigaţii paraclinice periodice în legătură cu tratamentul de dializă, tratamente medicamentoase, altele decât cele specifice procedurii, servicii de psihoterapie, transportul pacienţilor de la domiciliu la centrul de dializă şi retur, precum şi transportul materialelor necesare dializei peritoneală la domiciliul pacientului. Pacienţii din centrele IHS beneficiază de toate aceste servicii, printr-un management financiar riguros al fondurilor primite în cadrul contractului cu CNAS. În plus, compania noastră a contribuit la dezvoltarea infrastructurii din domeniul sănătăţii, ridicând din temelie 8 centre de dializă din fonduri proprii. De asemenea, priorităţile noastre sunt informarea şi educarea pacienţilor, cu scopul de a le asigura o calitate superioară a vieţii. Odată cu dobândirea cunoştinţelor necesare, cu respectarea unui program de viaţă sănătos, cu o atitudine pozitivă şi prin conştientizarea tuturor simptomelor bolii şi a tuturor posibilelor soluţii de tratament, pacienţii trataţi în centrele noastre pot aborda un stil de viaţă considerabil îmbunătăţit, cât mai aproape de normalitate”, mai arată specialiştii IHS.

Hemodializa şi dializa peritoneală

Din cei 209 de pacienţi trataţi în prezent în Centrul de nefrologie şi dializă IHS Focşani, 158 sunt trataţi prin prin hemodializă şi 51 prin dializă peritoneală. Pacienţii vranceni dependenţi de hemodialiază fac naveta şi de trei ori pe săptămană la Focşani pentru că viaţa lor depinde de aparatul de filtrat sangele. „Hemodializa este un proces care foloseşte o membrană artificială (făcută de om) pentru a elimina din organism produşi metabolici, precum ureea şi fluidele în exces, şi pentru a restabili echilibrul electroliţi.
În timpul şedinţei de dializă aparatele fac o parte din acţiunile pe care într-un organism normal le îndeplinesc rinichii. Există două tipuri de dializă: hemodializă şi dializă peritoneală. Ambele tipuri se desfăşoară după un plan terapeutic foarte bine pus la punct, în care pacientul trebuie să respecte cu stricteţe tratamentul recomandat. În vederea realizării hemodializei, pacientul este conectat la un filtru (dializor) prin tuburi conectate la vasele sangvine periferice. Sângele este pompat prin aceste tuburi în dializor unde are loc filtrarea metaboliţilor şi substanţelor cu potenţial periculos, dar şi eliminarea lichidelor în exces. Sângele filtrat şi curăţat este ulterior reintrodus, prin alte tuburi conectate la vasele pacientului, înapoi în  organism. În prezent există mai multe tipuri de dializă. În vederea alegerii celei mai bune alternative, medicii noştri discută cu pacienţii avantajele şi dezavantajele fiecărei metode. Hemodializa în centru: pacientul se prezintă pentru fiecare şedinţă de dializă la spital sau la un centru medical specializat. Hemodializa este efectuată de obicei de trei ori pe săptamână şi o şedinţă durează de obicei între 4 şi 5 ore”, spun medicii de la IHS. Mai sunt însă şi aproximativ 51 de persoane care fac dializă peritoneală şi vin la Centrul de Dializă IHS o dată pe lună pentru evaluare. „Dializa peritoneală are o serie de avantaje medicale pentru pacient (dependenţă mai mică a bolnavului faţă de centrul de dializă, conservă mai bine funcţia renală decât  hemodializa). De asemenea, dializa peritoneală aduce economii la bugetul asigurărilor de sănătate, costul mai mic al tratamentului prin dializă peritoneală permiţând tratarea unui număr mai mare de bolnavi cu acelaşi buget. În acest sens, compania noastră tratează peste 350 de pacienţi prin dializă peritoneală în cele 13 centre pe care le deţine, reprezentând 50% din  numărul total de pacienţi trataţi prin această metodă la nivel naţional”, mai spun specialiştii  companiei. (Raluca MANOLACHE)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.