Social

Noul an vine cu schimbări şi în profesia de avocat

Gabriel Sava
3 ian 2014 1748 vizualizări
Uniunea Naţională a Barourilor din Romania (UNBR) a aprobat luna trecută mai multe modificări în avocatură

La jumătatea lunii trecute, Consiliul UNBR a publicat Hotărarea nr. din 14 decembrie, privind modificarea şi completarea Statutului profesiei de avocat, adoptat prin Hotarârea Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din România nr. 64/2011, în care sunt cuprinse noile prevederi sub care îşi vor desfăşura activitatea avocaţii înscrişi în UNBR. Actul normativ este însă în stadiu de proiect dar cuprinde o serie de modificări importante ale profesiei. Astfel, au existat şi anumite articole sau aliniate care au fost abrogate. Printre acestea se număra şi alin 2. al art. 66 - "Au dreptul să participe la şedinţele adunării generale avocaţii care sunt înscrişi în tabloul avocaţilor cu drept de exercitare a profesiei şi nu se află în situaţii ce atrag incompatibilitatea ori suspendarea dreptului de exerciţiu al profesiei". A fost abrogat şi alin. 3 al art. 185, care prevedea că în cazul unor neînţelegeri dintre avocaţi privind formele de exercitare a profesiei, soluţionarea se va face de către oficiul de arbitrare în mod gratuit. Cel mai probabil, nefiind specificată o altă modalitate, soluţionarea conflictelor s-ar putea face contra cost sau de către Consiliu. Pe de altă parte, au fost introduse noi aliniate şi articole. Conform noilor prevederi, s-a pus un accent deosebit pe activitatea de curator. Avocatul poate îndeplini activitatea de curator special, în condiţiile legii. În cadrul activităţii judiciare, în îndeplinirea acestei sarcini, avocatul are toate drepturile şi obligaţiile reprezentatului legal. Fiecare barou organizează un Registru al avocaţilor care pot fi desemnaţi de instanţele judecătoreşti, în condiţiile legii, în calitate de curatori speciali, în care sunt înregistraţi toţi avocaţii care au consimţit să îndeplinească activitatea de curator special. U.N.B.R. centralizează registrele barourilor şi ţine evidenţa Registrului naţional al avocaţilor care pot fi desemnaţi de instanţele judecătoreşti, în condiţiile legii, în calitate de curatori speciali. Avocatului desemnat i se va comunica de către decan înştiintarea de numire precum şi copia încheierii prin care a fost numit curator special. Plata remuneraţiei pentru activitatea de curatelă care se suportă din bugetul statului se efectuează numai prin barou. Sumele destinate plăţii remuneratiilor pentru activitatea de curatelă, stabilite prin încheierea instanţei, se virează într-un cont distinct deschis de fiecare barou. Tot în noul proiect de modificare se prevede şI faptul că UNBR, prin Comisia Permanentă, are obligaţia să apere reputaţia profesională a avocatului. Astfel, la cererea avocatului, Comisia Permanentă a U.N.B.R. are obligaţia să apere reputaţia profesională a acestuia, dacă cercetările întreprinse şi propunerile înaintate de consiliul baroului din care face parte avocatul fundamentează acest demers. (G. SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.