VIDEO!!! USL a dat plasă Focşaniului de 5 miliarde de lei
O şedinţă de îndată convocată ieri dimineaţă, fără ca aleşii municipali să primească proiectele desfăşurate pentru ceea ce ar trebui să voteze, a starnit, din nou, polemici în plen. Consilierii PDL şi cei ai PP-DD s-au coalizat împotriva plasei de lumini de 500.000 lei (5 miliarde de lei vechi) pe care municipalitatea a început deja să o monteze în centrul oraşului. Explicaţia primarului Decebal Bacinschi a fost uluitoare: din 2000-2004, administraţia locală nu a mai investit în sistemul de ornamente de sărbători, iar acum a venit momentul prielnic, mai ales că Focşanii au o Piaţă a Unirii reabilitată (a se citi ciobită). Urgenţa şedinţei pentru plasă de la USL la toţi focşănenii a fost aceea că Direcţia de Finanţe a atenţionat Primăria Focşani vineri, 13 decembrie, că a avut la dispoziţie pană ieri după-amiază să cheltuiască banii pentru ornamente. Vorba aceea: ce-i trebuie chelului tichie de mărgăritar? Cumpărăm plase de lumini, iar la anul ajungem să majorăm taxele şi impozitele. Evident, pentru a lua alte plase. Consilierii Opoziţiei s-au revoltat nu numai din cauza sumei alocate, dar şi pentru că nu au fost anunţaţi la timp. “În timp ce USL votează legi penale la Parlament la ceas de noapte, noi suntem chemaţi dimineaţa pentru a vota ceva pentru care nu avem rapoarte. Protestez, nu pot să votez ceva ce nu ştiu”, a spus Nicu Tănase, de la democraţi.
“Plasa este pentru toţi cetăţenii”
Primarul Bacinschi a încercat să explice motivele grabei cheltuirii banilor. “Vineri am primit telefon de la Direcţia de Finanţe prin care ne anunţau că data de 16 decembrie este ultima zi cand se pot face plăţi. Am zis să convocăm şedinţă. În condiţiile în care proiectele vor fi adoptate, pană după-amiază se pot face plăţile. Din 2000-2004 s-au alocat sume foarte mici pentru aceste sărbători. Am considerat că este necesară o investiţie acum, pentru Piaţa Unirii nou refăcută. La plasa veche s-a renunţat”, a spus primarul. Şi cei de la PSD au recunoscut că lipsa documentării este o scăpare a Aparatului tehnic al Primăriei, dar au completat că toate datele necesare s-au aflat la şedinţele pe comisii. “Este o şedinţă destul de scumpă. Alocăm bani la şcoli şi la Orăşelul copiilor. Este o şedinţă pe picior. Plasa este tot pentru cetăţeni. Şi eu îmi duc copiii în Piaţa Unirii”, a spus şi consilierul Cătălin Vrabie, liderul grupului USL. Împotriva alocării banilor pentru plasa de lumini au fost şi cei trei consilieri locali ai PP-DD. “Se mai alocă încă 5 miliarde lei la un obiectiv deja realizat şi funcţional. Trebuie să-l completăm cu un mesaj de La Mulţi Ani. Cele 5 miliarde lei erau folositoare pentru cu totul altceva, nu pentru acest sclipici”, a fost şi opinia lui Aurel Bacu de la Partidul Poporului. Ceva discuţii în contradictoriu au apărut şi la rectificarea bugetară prin care 400.000 lei (4 miliarde lei vechi) au fost împărţite la şcoli: 53.000 lei la Şcoala nr. 7, 130.000 lei la Colegiul Naţional Unirea şi încă 220.000 lei pentru plata facturilor la utilităţi la unităţile şcolare. (Iulia CREŢU)
Ultima şedinţă de CL – discuţie despre majorarea taxelor pe 2014
Cei 21 de consilieri municipali sunt convocaţi şi joi, 19 decembrie, de la ora 16.00, pentru ultima şedinţă ordinară a acestui an. Aleşii au la mapă 27 de proiecte, unele cu bătaie lungă pentru anul 2014. Astfel, municipalitatea intenţionează să aloce 40.000 lei pentru 24 ianuarie 2014, Ziua Unirii Principatelor Romane. În atenţie revine şi proiectul prin care se aprobă taxele practicate anul viitor şi preţurile de pornire la licitaţie pentru închirierea unor bunuri, de către Administraţia Pieţelor. Tot pentru 2014, aleşii trebuie să decidă dacă aplică o majorare cu 16% a taxelor şi impozitelor locale, aşa cum gandeşte municipalitatea Bacinschi pentru a face rost de bani de investiţii, mai ales că 2014 este an electoral pentru Parlamentul European, dar şi pentru Preşedinţa Romaniei. Aleşii trebuie să acorde un vot şi în privinţa încredinţării în folosinţă gratuită pe o perioadă de 15 ani către Asociaţia „Sfântul Stelian - ocrotitorul copiilor”, a spaţiului cu suprafaţă utilă de 139,92 mp, situat în incinta Punctului Termic nr. 9, str. Aleea 1 Iunie. (I. CREŢU)