Social

Înscrie-te în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem

Raluca Manolache
8 dec 2013 1499 vizualizări
Vrancenii care vor să devină donatori pot contacta Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem la TelVerde 0800 88 STEM (7836) sau pot accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro

“Ai donat o şansă la viaţă! Dacă ai între 18 şi 45 de ani, o stare de sănătate generală bună şi vrei să ajuţi la salvarea unei vieţi, te poţi înscrie în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice pentru a deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice”. Acesta este mesajul prin care oamenii care se gandesc la semenii lor, copiii şi adulţii din România, diagnosticaţi cu leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sanguin sau ale sistemului imunitar şi care au nevoie de un transplant pentru a supravieţui, sunt convinşi să devină donatori de celule stem hematopoietice. Şi vrancenii pot deveni donatori. Tot ce trebuie să facă este să se înscrie în Registru, desigur după o informare completă asupra donării de celule stem şi după semnarea unui formular de consimţământ privind decizia de a deveni donator de celule stem hematopoietice. “La Centrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice vei fi consiliat şi, după semnarea consimţământului, vei completa un chestionar medical. Ţi se va recolta două eprubete de sange pentru analize. Când sunt gata rezultatele analizelor de laborator vei primi o scrisoare de confirmare că eşti o persoană sănătoasă şi ai fost înscris/înscrisă în Registru. În cazul în care te muţi, îţi schimbi numărul de telefon sau adresa de email trebuie să anunţi Registrul. Când un pacient are nevoie de transplant de celule stem hematopoietice, comparăm dacă caracteristicile sale genetice sunt compatibile cu tine. Dacă eşti identificat ca fiind compatibil cu un pacient, eşti contactat de Registru. Faci analize suplimentare de verificare a stării de sănătate şi când eşti pregătit pentru donarea de celule stem hematopoietice începe şi pregătirea pacientului pentru transplant. Donezi celule stem hematopoietice. Pacientul este transplantat cu celule donate de tine”, spun specialiştii pe site-ul http://www.registru-celule-stem.ro.

Banca de celule stem a devenit funcţională în acest an

Cei care doresc să devină donatori pot contacta Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem la TelVerde 0800 88 STEM (7836), număr apelabil din reţeaua Romtelecom, sau pot accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro. Pentru mai multe informaţii despre donarea de celule stem hematopoietice, vă puteţi adresa direct şi unuia dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem din Bucureşti, Craiova, Arad, Oradea, Satu-Mare, Galaţi, Cluj, Timişoara, Braşov, Ploieşti, Slobozia, Targu Mureş, Brăila, Slatina, Iaşi. Aproape 2.000 de români sunt înscrişi la ora actuală în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, funcţional din acest an, astfel că pacienţii care nu au donator înrudit pot beneficia de tratament în ţară, şi nu doar în străinătate, ca până acum, după cum a declarat directorul Registrului, Aurora Dragomirişteanu, pentru un material realizat de Mediafax. Graţie Registrului, a fost identificat primul donator român pentru un pacient din Rusia şi a fost făcut primul transplant cu celule aduse din Bruxelles, unui pacient din România, a mai spus directorul Registrului Naţional. (Raluca MANOLACHE)


Ce sunt celulele stem

Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieţii, care stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism. "Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă a sângelui şi a sistemului imunitar. Aceste celule se găsesc în măduva osoasă. Se pot recolta şi la naştere, din sângele cordonului ombilical. Totodată, celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulţi din sânge periferic sau din măduva osoasă şi sunt folosite în tratarea şi vindecarea unor afecţiuni precum leucemia sau alte cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare", au explicat specialiştii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.