Social

Spitalul Mare, acuzat că „pune în pericol sănătatea a mii de oameni”

Raluca Manolache
5 dec 2013 2752 vizualizări
Aceasta după ce s-a aflat că apele uzate ajung direct în canalizarea oraşului, în condiţiile în care ar putea fi contaminate cu agenţi patogeni.Oficialii Spitalului spun că apa este analizată trimestrial de SGA şi că nu e super-poluată întrucat microbii sunt omoraţi cu clor.Doar Spitalul de Boli Infecţioase are propria staţie de preepurare din anul 2010

Apele uzate de la Spitalul Judeţean din Focşani ajung direct în canalizarea oraşului, după cum arată datele unui raport alarmant ajuns în atenţia Ministerului Sănătăţii şi care scoate la iveală neregulile din cea mai mare unitate sanitară a judeţului. „Nu se asigură circuite funcţionale corespunzătoare în toate secţiile. Nu se respectă normele de amplasare a paturilor şi nici dotările minime obligatorii în saloane. Nu există spaţii corespunzătoare de depozitare a materialelor de curăţenie sau pentru depozitarea temporară a deşeurilor periculoase. Nu există staţie de preepurare la secţiile de pneumologie şi TBC, deşi evacuarea apelor uzate din aceste secţii se face în reţeaua de canalizare a oraşului”. Acestea sunt o parte din concluziile raportului de control întocmit în urmă cu un an şi jumătate şi care se află în posesia Ministerului Sănătăţii. Raportul de control a fost prezentat ieri de televiziune Digi24 şi arată că „Spitalul Judeţean Vrancea pune în pericol sănătatea a mii de oameni”.

Apa murdară este amestecată cu clor

Deşi Spitalul Focşani nu este prevăzut cu o staţie de preepurare, în condiţiile în care imobilul în care sunt trataţi majoritatea bolnavilor din judeţ are o vechime semnificativă, oficialii unităţii spun că probele prelevate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea, la indicatorii realizaţi la apa care se scurge de la unitatea spitalicească în reţeaua de canalizare municipală, arată că nu sunt depăşiri faţă de limitele stabilite prin legislaţia în vigoare. De asemenea, apa ar fi tratată cu clor înainte de a ajunge în canalizarea oraşului. „Buletinul de analiză se realizează trimestrial de specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor, iar acesta confirmă parametrii apei uzate pentru a putea fi evacuată la canalizarea oraşului”, a precizat Alina Cosma, purtătorul de cuvant al Spitalului Judeţean.

Staţie de preepurare în secţia de contagioase

Dacă imobilul central al Spitalului nu dispune de o staţie de preepurare a apei, aceasta este funcţională 24 de ore din 24 de ore la noua clădire a Spitalului de Boli Infecţioase. Aceasta a fost prevăzută încă de la proiectare fiind vorba despre o investiţie nouă. De asemenea, oficialii din sănătate spun că legislaţia prevede astfel de staţii pentru secţiile de boli infecţioase. „Apele uzate de la secţiile de boli infecţioase şi/sau de la laboratoarele care lucrează cu produse patologice sau care prin specificul lor contaminează apele reziduale cu agenţi patogeni se vor dirija spre o staţie de dezinfecţie locală, în care se vor neutraliza agenţii nocivi, conform normelor Ministerului Sănătăţii. Spitalul de Boli Infecţioase din Focşani este prevăzut cu staţie de preepurare fiind vorba despre o investiţie finalizată în 2010”, a precizat dr. Cătălin Graur, directorul DSP Vrancea. De altfel, această prevedere a fost inclusă în legislaţia actuală în 2006 în ordinul privind aprobarea normelor privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
vasile, acum 4020 zile, 21 ore, 26 minute, 11 secunde
Si ne miram cum de apar fel de fel de boli necunoscute...Ne omoram singuri, prin nepasare.
Iorgovan, acum 4022 zile, 20 ore, 14 minute, 26 secunde
Ca in Congo!!!Dar cel putin, aia saracii nu sunt in UE!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.