Social

Grevă în spitale! Reforma în Sănătate şi deciziile ministrului, criticate de la Focşani

Raluca Manolache
25 nov 2013 1728 vizualizări
Ieri, în timpul grevei de avertisment din sănătate, a avut loc o întalnire a sanitarilor vranceni în care s-a discutat despre problemele de la capul bolnavului.In tot acest timp, unii pacienţi au fost nevoiţi să aştepte în jur de două ore pentru a le veni randul la consulaţii.In vreme ce subprefectul Misăilă a susţinut că ministrul Nicolăescu “vrea să reînventeze apa caldă”, Claudiu Grosu de la Sanitas l-a căinat pe directorul Mandrilă pe motiv că a fost demis de Minister pentru că FMI şi-a dorit un “vinovat de serviciu”

Asistenţii medicali şi puţinii medici care fac parte din sindicatul Sanitas s-au aflat ieri dimineaţă pentru două ore în grevă generală. Pacienţii au fost atenţionaţi încă de la intrarea în spital că între orele 08.00 -10.00, cadrele medicale se află în grevă de avertisment, fiind nemulţumite de deciziile luate în ultimul timp de ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu, dar şi de lipsa banilor alocaţi spitalelor. În Vrancea, s-a organizat astfel la Cinematograful Balada o întalnire cu şefii din sănătate. Zeci de asistenţi medicali au vrut să vadă ce mesaje au de transmis subprefectul Cristi Misăilă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică - dr. Cătălin Graur, şeful Casei de Asigurări de Sănătate – jr. Mihai Copaci sau managerii de spitale jr. Constantin Mandrilă, de la Focşani, şi ec. Nicolai Mărăscu, de la Panciu. Claudiu Grosu, liderul Sanitas Vrancea, a dat asigurări că “în timpul celor două ore de grevă de avertisment, colegii noştri care au rămas la patul bolnavului vor asigura un serviciu medical astfel încat nimeni să nu ne poată reproşa că în perioada aceasta au fost evenimente nefericite”. În Ambulatoriul Spitalului Focşani, a precizat Claudiu Grosu, au fost reprogramaţi pentru perioada de după ora 10.00 toţi pacienţii care trebuiau să fie consultaţi în intervalul orar 08.00 – 10.00”.

“Vrem să avem ce ne trebuie”

Cu toate că în Vrancea nu au fost probleme majore cu privire la acordarea tichetelor de masă, a salariilor şi sporurilor, singura unitate afectată fiind cea din Vidra, unde anul acesta nu s-au mai acordat tichete de masă, sindicaliştii din sănătate fac front comun pentru a obţine 6% din PIB pentru sistemul sanitar. “Ne dorim ca în cel mai scurt timp să reuşim împreună cu autorităţile din domeniu să găsim soluţii în aşa fel încat problemele noastre să fie rezolvate în modul cel mai pozitiv. Atat pentru salariaţi, instituţii sanitare, dar mai ales pentru pacient pentru că acesta este cel mai important în încercarea noastră de a crea în Romania un act medical de calitate, în sprijinul bolnavului, în aşa fel încat, noi, primii la patul bolnavului, să găsim soluţii şi să avem ce ne trebuie pentru ca acesta să primească tratamentul corect. Ne-am gandit că ar trebui să facem ceva în aşa fel încat problemele să se rezolve. Autorităţile au încercat să acopere o parte din datoriile spitalului în luna mai. Aceasta era o dorinţă şi o impunere a FMI aşa că în lunile mai, iunie s-au plătit facturi ce însemnau restanţe. De atunci au început problemele, unele destul de mari pentru spitale”, a detaliat Claudiu Grosu, liderul judeţean de la Sanitas.

Sanitas-ul zice ca Mandrilă a fost “vinovatul de serviciu”

Deşi a menţionat că nu doreşte să “mangai orgoliile cuiva”, Claudiu Grosu a făcut referite la situaţia de la Spitalul Focşani unde managerul Constantin Mandrilă a fost demis de Ministerul Sănătăţii şi repus interimar în această funcţie, pentru că a strans datorii deşi unitatea nu primeşte suficienţi bani pentru plata tututor facturilor. “Ce s-a întamplatat la Spitalul Focşani şi cu managerul a fost un exemplu pentru toată ţara, în condiţiile în care FMI-ul vroia, trebuia să existe un vinovat de serviciu. Gandesc că nu este corect pentru oricine ar fi fost manager al Spitalului Judeţean. Cred că ceea ce aţi făcut dumneavostră, să strangeţi semnături de menţinere, a fost un gest absolut corect atata timp cat managerul a făcut eforturi imense ca tichetele şi salariile să fie plătite la timp, fără sincope”, a precizat Claudiu Grosu, cu referire la situaţia de la Spitalul Judeţean. Şi managerul Mandrilă a luat cuvantul şi le-a transmis asistenţilor medicali că se vor face eforturi astfel încat salariile şi tichetele să fie acordate la timp în continuare. Acesta speră să se găsească însă o soluţie cu privire la plata tututor serviciilor medicale şi CAS să nu se limiteze doar la plata facturilor aflate în valoarea de contract. “Ştim că probleme de finanţare au fost şi sunt la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Avem obligaţia să asigurăm servicii medicale şi să nu limităm serviciile acordate”, a spus Mandrilă. Şi subprefectul Cristi Misăilă l-a criticat pe ministrul Eugen Nicolăescu pentru reforma sanitară prin care se doreşte “inventarea apei calde”, în opinia sa. “Nu sunt de acord cu introducerea paturilor private în spitale. În schimb sunt de acord cu introducerea pe piaţă a asigurărilor private în domeniul sănătăţii. Prin reforma în domeniul sanitar se doreşte şi introducerea pachetului de bază. De pachetul minim de bază trebuie să beneficieze toţi pacienţii indiferent dacă sunt asiguraţi sau neasiguraţi, dacă au plătit sau nu în cursul vieţii asigurări sociale de sănătate”, a spus subprefectul Cristi Misăilă.


Medicii sunt alături de asistenţi şi nu prea

Medicii din Vrancea nu s-au alăturat acţiunii ce a fost organizată de Sanitas la Balada. La întalnire au fost prezenţi doar doi medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon”, dr. Valentin Ochean, directorul medical al instituţiei, şi dr. Cătălin Groza, şeful ambulatoriului de la Focşani. “Ce este bine pentru dumneavoastră, este bine şi pentru noi. Nu suntem categorii separate, suntem toţi în acelaşi loc de muncă, toţi suntem la fel de expuşi, toţi muncim la fel de mult. Faptul că nu sunt medici la fel de mulţi în sală nu este un lucru care să mă bucure. Sper că mişcarea dumneavoastră este susţinută de la distanţă şi de medici”, a fost mesajul transmis de medicul cardiolog Valentin Ochean. Şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a stat de vorbă cu asistenţii medicali din judeţ prin intermediul telefonului. “Deşi am trimis multe mesaje din partea Colegiului Medicilor din Romania a existat o politică de dezinformare. Medicii nu au organizaţii sindicale puternice, în aşa fel încat să poată declanşa un conflict de muncă, dar potrivit legii orice medic se poate afilia la o mişcare sindicală declanşată în mod legal”, a transmis Vasile Astărăstoae. În Vrancea, 50 de medici fac parte din sindicatul Sanitas. După această întalnire şi în urma discuţiilor purtate la Bucureşti urmează să se stabilească dacă acţiunile de protest vor continua. Aceasta în condiţiile în care pe 28 noiembrie era programată greva generală în sistemul sanitar. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.