Social

Drepturi băneşti de 5,6 milioane de lei caştigate în instanţă de SLI în acest an

Ziarul de Vrancea
24 nov 2013 1123 vizualizări
Cu toate acestea, profesorii nu vor primi pană la finele anului decat jumătate din procentul de 5% care trebuie plătit conform legii

3.864 de cadre didactice, precum şi personal nedidactic şi auxiliar aşteaptă să primească al 13-lea salariu pe 2010, în urma unei hotărari judecătoreşti a Tribunalului Vrancea. Deşi procesul a fost caştigat la începutul anului, dascălii afiliaţi la Sindicatul Liber din Învăţămant nu şi-au primit tranşa de 5% prevăzută de lege din acest drept salarial pe anul 2013. “Există o problemă legată de faptul că la Inspectoratul Şcolar Judeţean se poate plăti numai jumătate din această sumă deoarece există probleme în asigurarea salariilor personalului didactic. Urmează să ne întalnim cu reprezentanţii IŞJ săptămana aceasta şi să găsim soluţii”, ne-a declarat liderul SLI, Emil Tudor. Acesta consideră că în unele unităţi de învăţămant procentul de 5% din al 13-lea salariu pe 2010 ar putea fi plătit în întregime. “În condiţiile în care, prin redistribuirea sumelor existente ca excedent, în anumite unităţi se asigură salariile pană la finele anului pentru toţi angajaţii din învăţămant, vom solicita ca procentul să fie adăugat pe hotărarea judecătorească al 13-lea salariu pe 2010 şi sper ca să fie bani suficienţi pentru procentul întreg”, ne-a mai spus învăţătorul Emil Tudor. Reprezentanţii IŞJ au precizat că sumele pe care cadrele didactice din învăţămantul de masă  ar trebui să le încaseze în urma hotărarilor judecătoreşti  date în anul 2013 se ridică la peste 5,6 milioane de lei, ceea ce face imposibilă plata într-un termen scurt. “Plata se face eşalonat, iar 5% din drepturile caştigate în instanţă ar însemna peste 280 mii lei. Bugetul IŞJ nu dispune, pe finalul acestui an, decat de jumătate din această ultimă sumă, însemnand că poate face plata doar a 2,5% din drepturile caştigate în instanţă”, ne-au precizat reprezentanţii IŞJ. În realitate, sumele pe care profesorii le vor primi vor fi mult mai mari, după ce vor fi indexate cu inflaţia. Reprezentanţii IŞJ mai spun spun că ceea ce nu vor încasa profesorii în acest final de an vor primi la începutul anului viitor. IŞJ a trimis adrese la Ministerul Educaţiei prin care a cerut buget suficient pentru 2014 astfel încat să achite procentele prevăzute de lege din drepturile salariale caştigate în instanţă de cadrele didactice vrancene. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
avarul, acum 3798 zile, 21 ore, 48 minute, 30 secunde
Baga bani, baga bani !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.