Social

Greva de avertisment in sistemul sanitar luni, intre orele 8:00 - 10:00

Ziarul de Vrancea
23 nov 2013 1161 vizualizări
Policlinicile vor fi inchise, spitalele vor asigura o treime din activitate

 

  Membrii Federatiei Sanitas vor intra in greva de avertisment luni, intre orele 8:00 si 10:00, pentru a atrage atentia asupra mai multor revendicari, a anuntat sambata prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, dupa intalnirea cu conducerea Ministerului Sanatatii pe tema contractului colectiv de munca. "Vom asigura urgentele ca de obicei si celelalte servicii care nu pun in pericol viata pacientilor. Probabil intre orele mentionate policlinicile vor fi inchise, o sa recomandam oamenilor sa aiba rabdare cu noi. Se va asigura o treime din activitatea spitalelor, colegii mei au facut notificare in toate spitalele. Acum se lucreaza in echipe mixte intre conducerea spitalelor si colegii mei in asa fel incat sa nu periclitam sub nicio forma viata pacientilor", a precizat liderul sindical, citat de Agerpres. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sustine ca "participarea medicilor la greva de avertisment de luni nu are nicio baza legala".

El a mai spus ca majoritatea colegilor de sindicat sunt pregatiti pentru aceasta greva. "Noi reprezentam 110.000 de membri ai sindicatului, nu am o estimare a numarului de medici care vor participa, dar stiu ca sunt semnale pozitive ca acestia vor intra alaturi de noi", a explicat Marius Sepi.

De asemenea, Marius Sepi a adaugat ca Federatia Sanitas este deschisa la orice negociere. "Din punctul nostru de vedere nu exista nicio piedica. Suntem rationali, nu am cerut nimic in plus decat doar ceea ce este in programul de guvernare pentru care USL-ul a fost votat, asa ca la orice ora telefoanele noastre sunt deschise", a subliniat Marius Sepi.




  • Eugen Nicolaescu: Participarea medicilor la greva de avertisment de luni nu are nicio baza legala


Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat sambata dimineata, dupa intalnirea cu reprezentantii Federatiei Sanitas, ca din punctul sau de vedere nu exista nicio baza legala pentru participarea medicilor la greva de avertisment de luni dimineata organizata de acest sindicat.

"Probabil ca vor fi si cazuri izolate, in cazul in care unii dintre ei vor participa la aceasta greva, desi eu cred ca medicii sunt in afara acestui protest pentru ca sindicatele reprezentative ale medicilor nu au deschis niciun conflict de munca cu Ministerul Sanatatii. Deci, in consecinta, participarea dumnealor la acest proces, din punctul meu de vedere, nu are nici o baza legala", a afirmat Nicolaescu.

El a precizat ca managerii de spitale, daca vor constata asemenea probleme, vor trebui sa ia masurile legale. 'Pentru ca intr-o tara democratica prima conditie este respectarea legii. Nu face fiecare ce vrea, toata lumea trebuie sa respecte legea', a concluzionat Nicolaescu, dupa intalnirea cu reprezentantii Federatiei Sanitas pe tema contractului colectiv de munca.

Cat priveste discutiile de sambata cu conducerea Ministerului Sanatatii, el a spus ca s-a discutat numai despre procedurile privind contractul colectiv de munca. "Astazi am discutat de contractul colectiv de munca, ca o minima protectie pentru salariatii din sectorul sanitar, iar in perioada imediat urmatoare vor fi discutii legate de celelalte componente ale revendicarilor: cresterea de venituri, statutul spitalelor, aprobarea memorandumului pentru deblocarea posturilor, deci sunt si alte aspecte care nu au legatura cu tema zilei de astazi", a mai spus reprezentantul Sanitas.

Federatia SANITAS va pastra calendarul actiunilor de protest care prevede o greva de avertisment pe data de 25 noiembrie si greva generala pe 28 noiembrie, a declarat joi seara Leonard Barascu, presedintele Federatiei, dupa intalnirea cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

"Este important ca am deblocat negocierile. Acest lucru reprezinta un pas bun in vederea unui dialog social eficient. Nu am stabilit nimic concret. Pastram in continuare calendarul actiunilor de protest anuntat anterior", a aratat Barascu.

Pe de alta parte, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, dupa intalnirea cu sindicalistii de la Sanitas, ca greva anuntata pentru 28 noiembrie este 'tot mai departe'.

Consiliul National al Federatiei SANITAS a decis, la jumatatea acestei luni, organizarea unei greve de avertisment in data de 25 noiembrie, urmata de greva generala pe termen nelimitat, incepand din 28 noiembrie, reprezentantii federatiei solicitand, totodata, demisia ministrului Sanatatii, liberalul Eugen Nicolaescu.

www.Hotnews.ro

 

Sanitas: Greva de avertisment va fi organizată luni. Nicolăescu: Cred că medicii vor fi la serviciu

 

Federaţia Sanitas a anunţat, sâmbătă, în urma unei noi runde de negocieri la Ministerul Sănătăţii, că greva de avertisment anunţată pentru luni va avea loc, între orele 8.00 şi 10.00, ministrul Eugen Nicolăescu considerând că medicii sunt în afara acestui protest şi vor fi la serviciu.

 

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat, la ieşirea de la întâlnirea care a avut loc sâmbătă dimineaţă la Ministerul Sănătăţii, că greva de avertisment va avea loc luni între orele 8.00 şi 10.00, când vor fi asigurate o treime din serviciile medicale, în general urgenţele. Persoanalul medico-sanitar care nu se va ocupa de urgenţe se va aduna în semn de protest într-un loc din spital, iar după ora 10.00, toată lumea îşi va relua activitatea, a precizat acesta.

"Aşteptarea noastră este ca în perioada 26 - 27 (noiembrie, n.r.) să găsim soluţii şi scrise. Colegii noştri sunt pregătiţi să-şi ducă la îndeplinire calendarul pe care l-am stabilit", a mai spus Sepi la ieşirea din minister.

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a declarat în schimb că el crede că "medicii vor fi la serviciu". "Pentru că, din punctul meu de vedere, medicii sunt în slujba pacienţilor, e jurământul pe care l-au făcut, să apere viaţa oamenilor. Deci eu cred că medicii vor fi la serviciu, probabil că vor fi şi cazuri izolate în care unii dintre ei vor participa probabil la această grevă, dar cred că medicii sunt în afara acestui protest pentru că sindicatele reprezentantive ale medicilor n-au deschis niciun conflict de muncă cu Ministerul Sănătăţii", a spus Nicolăescu.

Întrebat dacă vor fi sancţionaţi medicii care vor participa la grevă, Nicolăescu a spus că managerii de spital care vor constata că au probleme va trebui să ia măsuri, "pentru că, până la urmă într-o ţară democratică, prima condiţie este respectarea legii".

Pe de altă parte, sâmbătă, ministrul a discutat cu reprezentanţii sindicatelor despre negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector.

"S-a stabilit ca luni după-amiază să aibă loc prima întâlnire cu toate confederaţiile sindicale şi patronale pentru declanşarea efectivă a negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector. Se întâmplă acest lucru după aproape cinci ani, perioadă în care n-a mai existat contract colectiv de muncă la nivel de sector (...). Cred că semnarea contractului colectiv de muncă la nivel de sector este un deziderat, atât pentru administraţie, cât şi pentru sindicate. Un contract colectiv de muncă la nivel de sector înseamnă, din punctul nostru de vedere, îndeplinirea tuturor prevederilor legale ca niciun alt conflict de muncă să se mai deruleze în sectorul sanitar, pe perioada cât acel contract va avea valabilitate", a declarat Eugen Nicolăescu.

El a mai anunţat că, în cadrul întâlnirii, s-a mai stabilit şi "luarea iniţiativei Ministerului Sănătăţii de a promova în Guvern un memorandum pentru deblocarea unor posturi în sistemul sanitar", precizând că este vorba despre deblocarea a aproximativ 1.200 de posturi pentru personal medical. Memorandumul ar putea fi înaintat în şedinţa de Guvern de miercuri, după ce obţine avizul miniştrilor de Finanţe şi pentru Buget.

Totodată, Marius Sepi a mai declarat, pentru MEDIAFAX, că ministrul şi-a asumat un amendament la articolul 9 din Ordonaţa de Urgenţă a Guvernului nr. 103/2013, care să permită plata pentru munca depusă sâmbăta şi duminica în sistemul sanitar.

Potrivit prevederii în vigoare, "în anul 2014, munca suplimentară efectuată peste durata normala a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunător".

Angajaţii din sistemul sanitar vor intra din 28 noiembrie în grevă generală pe termen nelimitat, anunţa, în 14 noiembrie, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, precizând că aceştia vor cere şi demisia ministrului Sănătăţii, pentru că nu s-a rezolvat niciuna dintre solicitările transmise.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat miercuri, după întâlnirea cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, că în acest moment greva generală anunţată pentru 28 noiembrie este ilegală, iar prima măsură ar fi sesizarea instanţei, care să constate acest lucru.

Tot miercuri, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) Vasile Astărăstoae a declarat că instanţa va decide dacă greva este legală sau ilegală, iar angajaţii din sistemul sanitar vor respecta decizia, dar s-ar putea ajunge ca oamenii să-şi ia liber toţi odată. "Dacă întrebi orice guvernant din orice ţară, orice grevă din punctul lor de vedere este ilegală. Este o opinie. Din punctul nostru de vedere, greva este expresia nemulţumirii unor oameni care ne-au votat pe noi să-i reprezentăm. Instanţa va decide dacă greva este legală sau ilegală. Dacă instanţa va spune că este ilegală, atunci sindicatele vor opri acest demers, dar asta nu înseamnă că sistemul va funcţiona, s-ar putea ajunge ca oameni din sistem să-şi ia liber toţi odată, iar medicii să facă numai garda la care sunt obligaţi prin lege", a spus Astărăstoae.

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis declanşarea grevei de avertisment în 25 noiembrie, între orele 8.00 şi 10.00, şi a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.

Potrivit lui Marius Sepi, protestele sunt susţinute şi de către organizaţiile profesionale ale medicilor.

El a precizat că angajaţii din sistemul sanitar sunt deschişi la orice negociere care ar duce la rezolvarea problemelor ridicate de aceştia.

Angajaţii din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

În 2 noiembrie, peste 4.000 de angajaţi din sistemul sanitar au protestat în Capitală.

 

www.mediafax.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.