Politică

VIDEO | Vrancea nu va avea prefect PSD. Ce liberali autohtoni l-ar putea înlocui pe Berbece după episodul cu șefii Poliției

Ziarul de Vrancea
11 dec 2021 6867 vizualizări

Conform declarației președintelui PNL Florin Cîțu făcută publică miercuri, 8 decembrie 2021, șefii partidelor componente ale actualei coaliții guvernamentale au convenit, ca regulă de bază, ca în județe să fie și președinți de Consiliu Județean și prefect de la același partid. Anterior, se vehiculase posibilitatea ca județele care au președinte de Consiliu Județean PNL să aibă prefect de la PSD, categorie în care s-ar fi încadrat și județul Vrancea.

Rămâne totuși de văzut dacă chiar în aceste condiții ale noii înțelegeri (ca în județe să fie și președinți de Consiliu Județean și prefect de la același partid), Gheorghiță Berbece va rămâne în continuare în fotoliul de prefect de Vrancea sau PNL va apela la o altă variantă.

Citiți în continuare și cine sunt liberalii vrânceni care l-ar putea înlocui în curând și din ce motive, pe Berbece, în funcția de prefect al județului, conform surselor cotidianului nostru.

VIDEO:Partidul Naţional Liberal 

Revenind la declarația președintelui PNL Florin Cîțu de miercuri, 8 decembrie 2021, acesta a adăugat următoarele precizări referitor la regula convenită în cadrul întânirii structurii de conducere a coaliției guvernamnetală PSD-PNL-UDMR pe subiectul numirii prefecților în județe

”„Vor fi și excepții, dar asta este regula de bază” a spus Cîțu, care a adăugat că vor apărea compensări de funcții în anumite filiale. „Există peste 140 de funcții unde vor fi făcute numiri politice și cine nu ia prefect ia o altă funcție, secretar de stat și așa mai departe”.

În Capitală prefectul va fi numit de PSD, iar la Cluj va fi prefect liberal, a precizat Cîțu.

Coaliția a ajuns la o formă finală și pe ordonanța pentru PNRR. „Pentru câteva sectoare vor fi delegate, vor putea fi folosite și ADR-urile. Este vorba de educație, sănătate și reformă socială”, a spus el.

Potrivit împărțirii agreate, PSD va avea 21 de prefecți, PNL 17, iar UDMR 4.

În fața nemulțumirilor din teritoriu, Florin Cîțu a spus că va exista si „compensare” pentru filialele PNL care nu au prefectul, în sensul că vor avea secretari de stat sau alte funcții unde numirile sunt politice.

La negocierile pentru formarea Guvernului PNL, PSD și UDMR au căzut de acord ca, din cei 80 de secretari de stat din Guvern, PSD să numească 42, în timp ce PNL va avea 34, iar UDMR  8, conform ponderii din Parlament.

Liberalii pierd 13 secretari de stat comparativ cu Guvernul PNL-USR-UDMR.

Va rămâne în noile condiții Gheorghiță Berbece, prefect de Vrancea?Ce liberali autohtoni l-ar putea înlocui?

Conform informațiilor Ziarului de Vrancea, actualul prefect Gheorghiță Berbece este perceput la București ca unul dintre oamenii deputatului Ion Ștefan. Pe lângă faptul că așa cum se știe Ștefan a demisionat pe 23 noiembrie 2021 din PNL, urmându-l pe Ludovic Orban, Gheorghiță Berbece a fost recent implicat și într-un scandal public. Cel al chemării comisarului șef Remus Nica, inspector șef al IPJ Vrancea și a comisarului șef Alexandru Cara, șeful Poliției Municipiului Focșani, în biroul său, după ce fiul deputatului Ion Ștefan ar fi fost oprit în trafic de polițiști. Corpul de control al Ministerului de Interne a încheiat zilele acestea o anchetă în Vrancea pe acest subiect. Conform surselor noastre, conluziile anchetei nu-s este deloc unele favorabile lui Berbece, iar acest lucru ar putea contribui decisiv, în viitorul apropiat, la schimbarea sa din funcția de reprezentant al Guvernului în Vrancea.

În condițiile menționate, informațiile Ziarului de Vrancea spun că șansele cele mai mari de a deveni prefect de Vrancea le are actualul subprefect, Claudia Lavinia Serafimciuc.Dacă acest lucru va deveni realitate, în postul de subprefect ocupat acum de Claudia Lavinia Serafimciuc, ar urma să fie instalată o persoană susținută de PSD Vrancea. Reamintim, Claudia Lavinia Serafimciuc este absolventă a Facultății de Drept și înainte de a fi subprefect de Vrancea, post în care a fost numită în ianuarie 2020, a fost secretar al Unității Administrativ Teritoriale (UAT) Jariștea, fiind considerată unul din oamenii lui Cătălin Toma.

​Altă variantă pentru funcția de prefect de Vrancea, ar mai putea fi, spun sursele noastre, consilierul local PNL în CL Focșani, Liviu Macovei.Să ne reamintim, Macovei  a participat la Congresul PNL din 25 septembrie 2021, chiar dacă nu a fost delegat al organizației Vrancea, ci în calitate de invitat al celui care avea să devină președintele PNL, Florin Cîțu.Tot Liviu Macovei a fost pe 30 noiembrie 2021 la o ședință a Birpului Politic Local al PNL Focșani protagonistul unei dispute care acum ar putea fi privită și într-o altă perspectivă politică.Atunci Macovei a avut o atitudine rezervată și a solicitat lămuriri oficiale, față de prezența deputatului demisionar din partid, Ion Ștefan, la ședința Biroului Politic Local al PNL Focșani amintită.Prezent la întrunire în calitate sa de ales local (n.r nu în cea de membru al BPL, pentru că nu are o asemenea funcție poiitică),  Liviu Macovei explica atunci, pentru Ziarul de Vrancea:

„Știam că deputatul Ion Ștefan a demisionat din PNL, pentru că făcuse publică această hotărâre și l-am întrebat în ce calitate participă la întrunire. Acesta mi-a menționat că-mi va răspunde la final. Atunci am preferat, decât să am discuții în contradictoriu cu deputatul Ion Ștefan, să mă ridic și să părăsec eu ședința. I-am relatat cele întâmplate, la ședința Biroului Politic Local al PNL Focșani, imediat după finalizarea ei și președintelui filialei Vrancea a partidului nostru, Cătălin Toma”.

După acea luare de poziție a lui Liviu Macovei, din ședința  Biroului Politic Local al PNL Focșani de marți 30 noiembrie 2021, din informațiile Ziarului de Vrancea, și consilierul local Costel Bîrsan a avut intervenții cu accente critice în discuțiile cu Ion Ștefan, în timpul derulării întrunirii. Sursele noastre spun că și acesta ar putea fi o variantă ce va fi luată în discuție pentru ocuparea postului de prefect de Vrancea. Având deci șanse să-l înlocuiască pe actualul ocupant la fotoliului, Gheorghiță Berbece.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.