Politică

VIDEO | „Vrancea Curată“ agită spiritele în Consiliul Local: Liberalii suspectează că tarifele pentru colectarea gunoiului se vor dubla

Ionel Sclavone
30 iul 2019 2972 vizualizări

Consilierii locali ai PNL și-au exprimat suspiciunea că prin implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, focșănenii vor ajunge să plătească gunoiul la un preț dublu comparativ cu ceea ce plătesc acum. Ei au acuzat lipsa de transparență a reprezentanților Asociației Vrancea Curată, care gestionează SMID, și care nu le-a pus la dispoziție suficiente informații despre felul modalitatea de plată pentru gunoiul colectat și mecanismul de formare a prețului. Ei nu sunt de acord cu mandatul acordat primarului  Misăilă, de majoritatea PSD-ALDE din Consiliul Local, prin care este împuternicit să voteze, în cadrul Vrancea Curată, toate aceste aspecte, apreciind că formulat prea vag și lasă loc la interpretări.  

Proiectul de hotărâre prin care Consiliul Local a votat pentru acordarea unui mandat special primarului Cristi Misăilă în baza căruia să aprobe în Adunarea Generală a Asociației „Vrancea Curată“ modalitatea de plată pentru gunoiul colectat în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor a stârnit o nouă dispută între majoritatea PSD -ALDE și  opoziția liberală. Liberalii au reclamat lipsa de transparență a reprezentanților „Vrancea Curată“ care nu au depus la mapa de ședință toate informațiile necesare acordării unui vot în cunoștință de cauză.

Ei au arătat că mandatul primit de Misăilă nu este suficient de clar și și-au exprimat suspiciunea că toată secretomania are drept scop intenția celor care controlează SMID, recte Marian Oprișan și PSD, de a majora tarifele percepute pentru colectarea gunoiului.

Deși este vorba de un proiect deosebit de important, problema salubrizării fiind una dintre cele mai arzătoare la nivelul municipiului Focșani, majoritatea PSD-ALDE nu a avut răbdare să asculte opiniile consilierilor PNL până la capăt. Vorbitorilor li s-a tăiat microfonul și timpul discursului iar vocile lor au fost acoperite cu hăhăieli și vociferări – ca pe stadion.

Primarul a încercat să explice că în adunarea Asociației „Vrancea Curată֧“, în baza mandatului, el va vota dacă focșănenii vor plăti gunoiul ca și până acum, sub formă de abonament  încheiat cu operatorul CUP Salubritate, ori dacă va percepe o taxă de salubritate ce va fi plătită la Primărie.

Doar că explicațiile sale nu sunt de natură să lămurească lucrurile ci, dimpotrivă, să mărească suspiciunea. Așa cum este formulat mandatul, lasă la latitudinea primarului să hotărască pe care dintre cele două variante o va alege. Or, acest lucru scoate Consiliul Local din actul de decizie și-l transformă într-un spectator.   

Consilierii PNL: Lipsa de transparență ar putea ascunde majorări de prețuri

La o zi după ședința Consiliului Local, liberalii au reluat subiectul și l-au detaliat într-o conferință de presă, explicându-și decizia.

„În ședința Consiliului Local, noi, consilierii PNL am refuzat să acordăm un mandat în alb primarului Cristi Misăilă ca să voteze politica tarifară și mecanismul de stabilire a prețurilor pentru serviciile prestate în cadrul Proiectului Vrancea Curată. Primarul a încercat să explice că în baza mandatului pe care l-a primit va alege modalitatea de taxare a locuitorilor pentru gunoiul colectat, tarif la operatorul de salubritate ori taxă specială plătită la Primărie. Însă proiectul de hotărâre nu precizează clar ce anume este mandatat să voteze Misăilă, tarif plătit operatorului de salubritate ori taxă special“, a declarat consilierul local Nicu Tănase.

Consilierul Nicu Tănase a precizat că liberalii se așteptau să primească explicații detaliate din partea reprezentanților Asociației „Vrancea Curată“ și îl consideră responsabil pe directorul Emanuel Gongu,:

„Din păcate, șeful «Vrancea Curată», Emanuel Gongu, care este și coleg cu noi în Consiliul Local, nu ne-a prezentat informațiile necesare pentru a vota în cunoștință de cauză. La mapă nu am primit nici o formulă de calcul, nici o descriere a mecanismului de taxare a cetățenilor, nimic. Mai mult, Gongu a lipsit strategic de la ședință pentru nu fi nevoit să răspundă la întrebări“.

În locul unui material lămuritor, a arătat Tănase, directorul Gongu a depus la mapă doar o jumătate de filă dactilografiată din care reieșea doar că agenții economici vor fi taxați diferit față de persoanele fizice.

„Temerea noastră, pe care o exprimăm public, este că lipsa de transparență în acest caz are la bază intenția lui Marian Oprișan și a PSD-ALDE de a dubla sau chiar va tripla, tarifele pentru colectarea gunoiului“, a subliniat consilierul liberal.

SMID Vrancea o poveste de insucces a administrației PSD

SMID Vrancea Curată este unul dintre cele mai mari eșecuri ale administrației județene condusă de Marian Oprișan. Proiectul avea drept scop înființarea unui sistem centralizat de colectare și gestionare a deșeurilor la nivelul județului Vrancea, în conformitate cu prevederile normelor europene.

Finanțat din fonduri europene, prin POS Mediu, SMID Vrancea a înregistrat o întârziere de șase ani din cauza implementării defectuase. Conform contractului de finanțare Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor trebuia să devină functional încă din 2014.

În 2015, Consiliului Județean Vrancea și Marian Oprișan au fost „salvați“ de Guvernul Dacian Cioloș care a solicitat Comisiei Europene să accepte prelungirea implementării și să nu ceară returnarea fondurilor europene, așa cum prevedea contractul de finanțare.

Din cauza decalării repetate a termenelor de punere în funcțiune a SMID, autoritățile locale au fost obligate să caute soluții alternative pentru transportul și depozitarea gunoiului colectat de la populație ceea ce a dus, în multe cazuri, la creșterea costurilo și a tarifelor percepute populației.   

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.