Politică

VIDEO | Ședința la CJ Vrancea cu faze desprinse, parcă, din piesele de teatru ale lui Caragiale

Ziarul de Vrancea
10 mai 2022 4565 vizualizări

Scene desprinse, parcă, din piesele de teatru ale lui Caragiale în ședința ordinară a CJ Vrancea din data de 5 mai 2022

Constantin Guguianu: PSD solicită demisia președintelui CJ Vrancea, Cătălin Toma

„Declanșatorul” unui gen de scenetă interpretată de reprezentnții PSD și PNL din amintitul for, parc- ar fi fost pus în funcțiune, atunci când s-a ajuns pe ordinea de zi  la punctul referitor la „Aprobarea contului de incheiere a exercitiului bugetar al UAT Județul Vrancea si al institutiilor publice de sub autoritatea Consiliului Judetean Vrancea, precum și aprobarea situatiilor financiare anuale consolidate ale acestora, pe anul 2021”. După ce a solicitat și primit acceptul să ia cuvântul la acest moment al desfășurătorului ședinței, consilierul județean PSD Constantin Guguianu i-a solicitat cu subiect și predicat demisia lui Cătălin Toma din funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea, deoarece sub conducerea sa în anul 2021 execuția bugetară la capitolul „Investiții” a fost de doar 16%. Au urmat apoi, așa cum puteți viziona în înregistrarea VIDEO de mai jos replici aproape ca-n piese de teatru ale lui Caragiale. Cătălin Toma i-a declarat lui Constantin Guguianu că ”îi este drag!” de mai multe ori.

Administratorul Județului Vrancea, consilierul județean PNL Adrian Vasile Crețu: ”Pe vremea lui Oprișan execuția bugetară la investiții era doar 9%”

În replică, administratorul județului, consilierul județean PNL Adrian Vasile Crețu i-a amintit, celui care i-a solicitat demisia lui Cătălin Toma pentru execuția bugetară de doar 16 % la investiții pe anul 2021, că în anul 2019 a avut loc o ședință a CJ (la acea vreme președinte era Marian Oprișan, iar PSD deținea majoritatea în CJ) în care șeful grupului PNL de atunci a fost aproape să fie evacuat din sală cu oamenii de ordine, pentru că a cerut socoteală conducerii CJ Vrancea pentru execuția bugetară de 9% la investiții în anul 2018.

Declarația politică aduce împăcarea

La fel ca-n piesele de teatru ale lui Caragiale, avea să fie și finalul ședinței ordinare a CJ Vrancea din data de 5 mai 2022. După ce grupul PSD a votat împotrivă „Aprobarea contului de incheiere a exercitiului bugetar al UAT Judetul Vrancea si al institutiilor publice de sub autoritatea Consiliului Judetean Vrancea, precum si aprobarea situatiilor financiare anuale consolidate ale acestora, pe anul 2021”. a solicitat din nou cuvântul Constantin Guguianu pentru o „declarație politică”. În cadrul acesteia a menționat că deși la punctul anterior de pe ordinea de zi grupul PSD din CJ a votat împotrivă, la următorul referitor la „Aprobarea  executiei bugetare la  data de 31.03.2022” aceștia îi vor acorda „un CEC în alb” lui Cătălin Toma și vor vota „pentru”. A mai lipsit doar fanfara din fundalul sonor și pupăturile la propriu.Pentru că la figurat ele s-au manifestat între reprezentanții PSD și PNL în finalul ședinței ordinare a CJ Vrancea din data de 5 mai 2022. Așa cum am mai menționat, aproape la fel ca în piesele de teatru cu Cațavencu & Co, ale lui Cargiale  

Citiți dialogul purtat în ședința ordinară a Consiliului Județean Vrancea de joi 5 mai 2022   

Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean aflat la mase prezidiului ședinței: Stimați colegi dacă mai sunt intervenții pe marginea acestui proiect (n.r. erau discuții înainte de a se supune la vot „Aprobarea contului de incheiere a exercitiului bugetar al UAT Judetul Vrancea si al institutiilor publice de sub autoritatea Consiliului Judetean Vrancea, precum si aprobarea situatiilor financiare anuale consolidate ale acestora, pe anul 2021”).Vă rog domnul consilier Guguianu!

Constantin Guguianu consilier județean PSD: Domnule președinte, tocmai în spiritul transparenței aș vrea să precizez următoarele chestiuni.De aproxmativ un an de zile, în desfășurarea acestui mandat, al dumneavoastră ca președinte la Consiliul Județean și al nostru ca și consilieri județeani, constatăm că aproape la fiecare ședință facem tot felul de recalculări și actualizări de devize și cheltuieli. Întrebarea mea este pentru dumneavoastră în mod special: când veți trece și la execuția acestor proiecte care se află în derulare? Pentru că, nu în mod întâmplător, chiar dacă domnul a făcut o precizare (n.r. cineva din aparatul de specialitate al CJ oferise anterior discurusului lui Constantin Guguianu explicații unui consilier PSD tot la discutatea acestui proiect) în legătură cu execuția bugetară, mai mult sau mai puțin la obiect, constatăm din documentația anexată la proiectul de hotărâre, că pe investiții, execuția bugetară este de 16%! De ce? Avem bani și nu suntem capabili să-i cheltuim pe investiții? În același timp avem pe cheltuieli de funcționare, un procent de 106%. Deci aici n-am reușit să cheltuim toți banii, chiar mai mult decât am avut alocați, iar pe investiții nu! De ce am ajuns în situația aceasta? Nu există, știu eu! Nu există voință? Nu există putință? Există și ...dacă nu există putință, există și instituția demisiei! Domnule, eu am mers, am condus Consiliul Județean doi ani, nu mai sunt în stare să duc la îndeplinire proiectele pe care le-am moștenit de la vechea administrație, nici pe cele pe care eu intenționez să le promovez și există și această instituție. Mulțumesc! 

Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean aflat la mase prezidiului ședinței:( n.r. adresându-se consilierului județean PSD Constantin Guguianu)  Tare îmi sunteți drag, domnule consilier! Și permiteți-mi să vă spun și „La mulți ani!” (n.r. recent a fost ziua de naștere a consilierului județean PSD Constantin Guguianu).  Chiar dacă știți că asta cu putința, înțeleg că dacă tot ați ajuns la o vârstă onorabilă, chiar sunt convins că aveți multă putință. Special pentru dumneavoastră, credeți-mă că atunci când... și chiar rămân surprins când observ că dumneavoastră, la experiența vastă pe care-o aveți, cel puțin ca și consilier județean, nu știți că în momentul când aprobăm documentația aceasta de actualizare lucrările exsită și sunt continuate. Cred că nu faceți vreo dezinformare, nu că v-ați pricepe la așa ceva ( n.r. Constantin Guguianu a fost ofițer de contrainformații militare), departe de mine gândul la aceasta, dar sunt convins că dumneavoastră aveți toată înțelepciunea încât să înțelegeți că orice actualizare nu înseamnă stopare. Asta cu moștenirea, să mă ierte Dumnezeu! Eu vă asigur că nu numai că le vom finaliza, dar și dezvoltăm acest județ așa cum bine mi-am spus și cum mi-am propus. Și sunt convins că și dumneavoastră veți avea putința și voința necesară să fiți alături de aceast deziderat pe care îl am în plan. În rest, încă odată ”La mulți ani!” și să fiți sănătos, chiar îmi sunteți drag! Dacă mai sunt intervenții? Vă rog! ( n.r. Constantin Guguianu a solicitat din nou să ia cuvântul). Da domnul Guguianu!

Constantin Guguianu consilier județean PSD: Dumnule președinte, mulțumesc! Aș vrea totuși o remarcă, un drept la replică. Să știți că Dumnezeu în general iartă păcatele. Iar greșelile și celelalte aspecte se plătesc! 

Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean aflat la mase prezidiului ședinței: E bine că știți acest ...chiar cred că ați aprofundat-o și sunt convins că și noi ăștia mai tineri o aprofundăm și noi pe parcurs. Dacă mai sunt intervenții ( n.r. consilierul județean PNL Adrian Vasile Crețu, administartorul județului Vrancea, a solicitat cuvântul). Vă rog domnul consilier!  

Adrian Vasile Crețu, consilier județean PNL, administartorul județului Vrancea: Mulțumesc domnul președinte! Foarte scurt! Aș dori să-i reamintesc domnului Guguianu și domnilor consilieri de la PSD care au fost prezenți în mandatul trecut, că în anul 2019 a avut loc o ședință (n.r. de Consiliu Județean) exact pe marginea execuției bugetare a anului 2018.L a acea ședință domnul Diaconu (n.r. Emilian Diaconu, fost lider de grup PNL în Consiliul Județean Vrancea în mandatul trecut) a fost amenințat cu evacuarea din sală. Chiar a fost chemată paza în acest sens. Iar execuția bugetară era de 9% pe investiții! 9! Da? Mulțumesc frumos! 

Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean aflat la masa prezidiului ședinței: Bun! Haideți să trecem peste acest aspect. Sunt convins că avem înțelegerea necesară să ajungem la procente care să fie satisfăcătoare, nu pentru noi, ci pentru vrânceni. Pentru că la ei și pentru ei trebuie să muncim. Vă rog! Dacă nu mai sunt intervenții,vă supun la vot proiectul așa cum a fost menționat. Cine este pentru? (n.r. au votat pentru consilierii județeni PNL, USR ȘI ALDE) Este cineva împotrivă? (n.r. au votat împotrivă consilierii județeni PSD) .Deci împotrivă toți (n.r. referindu-se la consilierii județeni PSD)? Votați de două ori? Dar, nici o problemă! Deci grupul PSD împotrivă? Da? Mulțumesc foarte mult! Se abține cineva? Nu, că nu mai are cine! Mulțumim mult! La punctul 25  avem proiectul de hotărâre privind: „Aprobarea  execuției bugetare la data de 31.03.2022”. Dacă sunt intervenții pe marginea acestui proiect? Vă rog domnul (n.r. a solicitat din nou să ia cuvântul consilierul județean PSD Constantin Guguianu)   

Constantin Guguianu, consilier județean PSD: Domnule președinte, permiteți o declarație politică! (n.r. în numele grupului de consilieri PSD din Consiliul Județean Vrancea) Am votat împotrivă execuției bugetare pe anul 2021 pentru motivele pe care le-am prezentat. Să știți că dacă avem în vedere execuția bugetară la primul trimestru din 2022, în mod normal, n-ar trebui să votăm nici această execuție. Dar! Grupul consilierilor PSD acordă „un CEC în alb” , conducerii Consiliului Județean. Și aveam toată speranța că până la sfârșitul anului 2022  veți avea și voința și putința, în așa fel încât să ne putem prezenta atunci cu o execuție bugetară pe investiții mai consistentă. Mulțumesc!

Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean aflat la mase prezidiului ședinței:M ulțumesc foarte mult! Uite (n.r. adresându-se consilierului județean PSD Constantin Guguianu) de ce-mi sunteți așa de drag! Dacă mai sunt intervenții? Înțeleg că nu. Vă supun la vot proiectul așa cum a fost prezentat. Cine este pentru? Este cineva împotrivă? Se abține cineva?(n.r.proiectul a fost votat în unanimitate) Mulțumesc mult!        


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.