Politică

VIDEO | Război al declarațiilor Halici (PSD)-Toma (PNL) după alocarea fondurilor pentru UAT-uri din ultima ședință a CJ

Ziarul de Vrancea
17 ian 2022 3285 vizualizări
La scurt timp de la încheierea ședinței extraordinare a Consiliului Județean(CJ) Vrancea de vineri 14 decembrie 2021 președintele interimar al PSD Vrancea, deputatul Nicușor Halici( foto stânga) a făcut public un comunicat de presă prin care-i declară practic război lui Cătălin Toma( foto dreapta), președintele Consiliului Județean și al PNL Vrancea
La scurt timp de la încheierea ședinței extraordinare a Consiliului Județean(CJ) Vrancea de vineri 14 decembrie 2021 președintele interimar al PSD Vrancea, deputatul Nicușor Halici( foto stânga) a făcut public un comunicat de presă prin care-i declară practic război lui Cătălin Toma( foto dreapta), președintele Consiliului Județean și al PNL Vrancea

Un veritabil război al declarațiilor s-a declanșat vineri, 14 ianuarie 2021, după alocarea fondurilor pentru primăriile din județ, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean (CJ) Vrancea.

Majoritatea PNL-USR-ALDE din CJ a respins un amendament al unui consilier PSD care propunea o altă repartizare a sumelor alocate primăriilor de comune, orașe și municipii din Vrancea, față de aceea prevăzută în proiectul de hotărâre inițiat de Cătălin Toma.

Alocarea prevăzută în hotărârea adoptată în ședința extraordinară (n.red. - cea din proiectul de hotărâre inițiat de președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma) stabilește de regulă sume mai mari pentru primăriile din Vrancea conduse de primari PNL decât acelea conduse de primari PSD.

La scurt timp de la încheierea ședinței extraordinare a CJ Vrancea de vineri, președintele interimar al PSD Vrancea, deputatul Nicușor Halici a făcut public un comunicat de presă prin care-i declară practic război lui Cătălin Toma, acuzându-l că prin alocarea adoptată „a împărțit banii de la Guvernul PSD-PNL exclusiv pe criterii politice și cu precădere localităților cu primari PNL”.

Halici mai adaugă în comunicarea sa făcută publică după ședința extraordinară a CJ Vrancea faptul că înainte cu o zi (n.red. - joi, 13 ianuarie 2022), „Toma a fost de acord ca sumele pe care le avusese inițial în vedere în propunerea de proiect, să fie modificate astfel încât toate comunitățile locale, indiferent de culoarea politică a primarilor, să aibă de câștigat. Toma a fost astfel de acord ca proiectul să fie amendat de consilierii județeni PSD, iar sumele să fie corect repartizate. De ieri și până astăzi însă, Cătălin Toma a trecut ușor peste discuțiile pe care le-a avut și peste aceste «amănunte» cu care a fost de acord, iar  în final a arătat că  pentru el nu contează altceva decât politica PNL”.

Într-o replică la comunicatul liderului interimar al PSD Vrancea, Departamenul de comunicare al PNL Filiala Vrancea i se explică „președintelui cu cel mai lung interimat ” (n.red. - lui Nicușor Halici):

„Ca să fie clar pentru domnul interimar, suma alocată de către Guvern la finalul lunii decembrie Consiliului Județean Vrancea este 0. Tot atunci, primăriile PSD au primit sume mult mai mari decât primăriile conduse de edili cu altă culoare politică, unele dintre ele având tot 0 lei alocați. Astăzi, Consiliul Județean Vrancea a votat modul în care s-au împărțit banii proveniți din cota de 6% din impozitul pe venit, care reprezintă cu totul altceva.”

Citiți în continuare precizările Consiliului Județean Vrancea după ședința extraordinară de vineri, 14 ianuarie 2022, precum și textele integrale ale celor două comunicate de presă menționate (al lui Nicușor Halici și cel al Departamenului de comunicare al PNL Filiala Vrancea).

Vizionați înregistrarea integrală a ședinței extraordinare a  CJ Vrancea de vineri:

VIDEO:Consiliul Județean Vrancea

„Consiliul Județean Vrancea a alocat astăzi fonduri pentru primăriile din județ, în cadrul unei ședințe extraordinare. Pentru anul 2022, primăriile vor primi 32.994.000 de lei (aproape 6,7 milioane de euro), bani destinați să acopere cheltuielile de funcționare care nu pot fi finanțate din venituri proprii, proiectele de dezvoltare locală și cele de infrastructură care necesită cofinanțare locală. Sumele provin din fondul la dispoziția CJ Vrancea, constituit din impozitul pe venit estimat a se încasa în 2022 (cota de 6%), sumele defalcate din TVA și impozitul pe venit previzionat pentru perioada 2023 – 2025.

 Astăzi au fost adoptate și două hotărâri cu privire la obiective de investiții importante derulate de administrația județeană, respectiv:

«Actualizarea documentației tehnico-economice la faza Studiu de Fezabilitate pentru obiectivul de investiție Spitalul Județean de Urgență Focșani - județul Vrancea» și «Actualizarea devizului general și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Reabilitare energetică și lucrări conexe ale Spitalului Județean de Urgență - “Sf. Pantelimon” Focșani, secția Pneumoftiziologie” și a valorii actualizate a proiectului» (implementat de CJ Vrancea cu fonduri europene, aflat într-un stadiu avansat de realizare).

 Primul proiect implică construirea unui nou spital județean de ultimă generație pentru întreg județul Vrancea, care să înlocuiască și să preia rolul spitalului județean de urgență existent.” -Consiliul Județean Vrancea

Comunicatul de presă făcut public după ședința extraordinară a CJ Vrancea de vineri, 14 ianuarie 2022, de către președintele interimar al PSD Vrancea

„Toma, Vrancea nu e republica PNL!

Pentru mine este clar: Toma a călcat astăzi în picioare jurământul depus la învestire! A trădat promisiunile făcute cu mâna pe Biblie și pe Constituție! A mers la București și a cerut bani în numele alianței PSD-PNL, apoi a venit Vrancea și i-a împărțit în numele alianței PNL-USR-ALDE, de fapt doar la PNL, ceilalți neavând primari! Dar în toate localitățile trăiesc vrânceni! Toma, Vrancea nu e republica PNL!

Voi merge în alianța de la București și voi solicita ca de acum repartizările să fie făcute din capitală! Lucrurile nu vor rămâne așa! Prin ceea ce a făcut astăzi la ședința extraordinară a Consiliului Județean Vrancea, când a împărțit banii de la Guvernul PSD-PNL, exclusiv pe criterii politice și cu precădere localităților cu primari PNL, Cătălin Toma își încalcă în primul rând jurământul către vrânceni! Repet: către vrânceni! Nu către vrâncenii care au votat falsele promisiuni ale liberalilor!

După ce a plâns la ușile Guvernului și a convins că este suficient de bine intenționat încât să acorde sprijin financiar tuturor Unităților Administrativ Teritoriale din județ, președintele Consiliului Județean Vrancea arată că intenția sa este una singură: aceea de a ajuta exclusiv primăriile PNL.

Ce a dovedit astăzi Cătălin Toma? Că este marioneta politică a păpușarilor care conduc din umbră PNL Vrancea și că joacă doar cum trag aceștia sforile. A dovedit că nu face cu bună credință tot ceea ce-i stă în putere și pricepere pentru binele locuitorilor județului Vrancea, așa cum a promis la depunerea jurământului. Puterea și priceperea și le folosește exclusiv pentru binele liberalilor.

Astăzi, pe ordinea de zi a ședinței extraordinare prezidată de liberalul Cătălin Toma, a fost votat proiectul privind repartizarea pe unități administrativ teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Vrancea, constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, estimat a se încasa în anul 2022, precum și sumele defalcate din TVA și impozitul pe venit previzionat pe anii 2023 – 2025.

Concret, este vorba despre sume de care UAT-urile au nevoie pentru a acoperi atât cheltuielile de funcționare, cât și proiectele de dezvoltare locală și cele de infrastructură care au nevoie de cofinanțare. Ce a uitat Cătălin Toma să spună este că acești bani sunt aflați «la dispoziția CJ Vrancea» grație ajutorului dat de Guvernul României format din coaliția PSD și PNL, o coaliție care în Vrancea înseamnă ceva doar când peneliștii au de câștigat.

Cătălin Toma a obținut acești bani de la Guvernul PSD-PNL tocmai cu promisiunea că va acorda sumele corect, în funcție de nevoi. Dar de la București și până  în Focșani a uitat ce a vorbit. Așa că a știut să acorde bani cu dedicație pentru comunitățile conduse de primari PNL, deși CJ Vrancea ar trebui să poarte grija tuturor UAT-urilor din județ. Cu atât mai mult cu cât, odată venit cu banii de la București, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu conducerea PSD Vrancea, Toma a fost de acord ca sumele pe care le avusese inițial în vedere în propunerea de proiect, să fie modificate astfel încât toate comunitățile locale, indiferent de culoarea politică a primarilor, să aibă de câștigat.

Toma a fost astfel de acord ca proiectul să fie amendat de consilierii județeni PSD, iar sumele să fie corect repartizate. De ieri și până astăzi însă, Cătălin Toma a trecut ușor peste discuțiile pe care le-a avut și peste aceste «amănunte» cu care a fost de acord, iar  în final a arătat că  pentru el nu contează altceva decât politica PNL. Astfel că, deși consilierii județeni PSD au propus echilibrarea sumelor, inclusiv raportat la numărul de locuitori ai localităților, sub umbrela alianței pe care PNL o are la nivel județean împreună cu USR și ALDE, amendamentul nu a trecut, iar cei 32,9 milioane lei au fost repartizați strict pe criterii de partid.

Pentru mine este clar: Toma nu este un partener de încredere, iar în aceste vremuri când vrâncenii, românii au nevoie de colaborarea forțelor politice pentru binele comun, PNL-iștii sunt interesați doar de binele camarilei politice. Sunt convins că oamenii nu vor uita asta!” - Președinte interimar PSD Vrancea, deputat Nicușor Halici

Replica PNL Vrancea la comunicatul de presă făcut public de către președintele interimar al PSD Vrancea, Nicușor Halici:

„Vrancea nu este republica PNL, dar din fericire nu mai este baronat PSD

Campania internă pentru șefia filialei, în care se află liderii social-democraților vrânceni, pare că le-a afectat, dacă nu mințile, cu siguranță memoria. Ca niște prințese proaspăt trezite după un somn de 20 de ani de către sărutul amar al votului exprimat de cetățeni, aceștia își pun poalele în cap și continuă să facă ceea ce știu mai bine: să mintă și să manipuleze.

Într-un comunicat de presă semnat de președintele cu cel mai lung interimat, denumire care ascunde de fapt numele adevăratului păpușar, se amestecă ca într-o ciorbă prost făcută tot felul de informații, cu scopul de a smulge o lacrimă cetățenilor. Mai mult, comunicatul președintelui interimar are fracturi logice, cu trimitere la fapte ce nu există. Astfel, în el se vorbește când de obținerea unor bani de la Guvern, când de banii proveniți din cota de 6% din impozitul pe venit. Ca să fie clar pentru domnul interimar, suma alocată de către Guvern la finalul lunii decembrie Consiliului Județean Vrancea este 0. Tot atunci, primăriile Psd au primit sume mult mai mari decât primăriile conduse de edili cu altă culoare politică, unele dintre ele având tot 0 lei alocați. Astăzi, Consiliul Județean Vrancea a votat modul în care s-au împărțit banii proveniți din cota de 6% din impozitul pe venit, care reprezintă cu totul altceva. Pseudo-amendamentul făcut de consilierii PSD este unul «pe genunchi», care nu ține cont de realitate, dovadă fiind faptul că au propus pentru unele primării sume mai mari decât cele solicitate de acestea (Corbița), la alte primării Psd (Cârligele, Vulturu, Vidra, Slobozia Ciorăști) au propus sume mai mici decât cele primite din partea CJ Vrancea chiar dacă solicitările erau întemeiate, au tăiat de la Vizantea Livezi unde s-a demarat construcția bazei balneare, obiectiv de maximă importanță pentru Vrancea și au adăugat la Vânători și Golești, comunele cu cel mai mare venit din taxe și impozite. În fapt, sumele «amețite» de analiza domnului Halici au însemnat un plus pentru orașul Mărășești, oraș căruia M. Oprișan i-a imputat aproape 5 milioane de euro în urma ecologizării depozitului nelegal de gunoi, falimentând practic orașul, și pentru Focșani, UAT căruia până anul trecut fosta administrație aloca 0 lei.

În încheiere, amintim domnului președinte interimar al PSD Vrancea, că partenerii Partidului Național Liberal Filiala Vrancea sunt cei alături de care au candidat la alegerile din 2020 și care asigură majoritatea în Consiliul Județean, nu cei care timp de 30 de ani au distrus județul. La fel de convinși că oamenii nu vor uita asta!” - Departamenul de comunicare al Partidului Național Liberal Filiala Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.