Politică

VIDEO | Ranchiunele din campania electorală pentru alegerile locale rămân prioritare în relația USR Focșani cu PNL

Ziarul de Vrancea
12 oct 2020 2712 vizualizări

Conferința de presă susținută de USR Vrancea sâmbătă, 10 octombrie 2020, a confirmat ceea ce se vehicula deja în mediul politic local. În privința constituirii unei eventuale majorități în Consiliul Local Focșani, una care ar trebui privită drept naturală și rezultată din dorința alegătorilor, progresele sunt minime și tind mai curând spre zero. Cauza? Nici una din părți (nici USR, nici PNL) nu pare să fi încheiat ranchiunele din campania electorală de la alegerile locale și le consideră pe acestea prioritare în fața celor rezultate din votul alegătorilor focșăneni.

 

VIDEO:USR Vrancea

Din cele prezentate sâmbătă, 10 octombrie 2020, în conferința de presă de la USR Vrancea, susținută de Corina Atanasiu, președintele organizației municipale Focșani a formațiunii și fost candidat în alegerile locale la postul de primar, a reieșit că formarea unei majorități în Consiliul Local Focșani stă sub semnul întrebării. Aceasta după ce primele discuții între PNL și USR – PLUS au fost fără rezultate. Votul focșănenilor la scrutinul din 27 septembrie 2020 a hotărât ca în noul Consiliu Local Focșani, PNL să aibă 10 consilieri, PSD 9 consilieri, iar USR – PLUS - 2 consilieri. Deși constituirea unei eventuale majorități PNL-USR în noul Consiliul Local Focșani din mandatul 2020-2024 ar trebui să fie privită ca fiind naturală și rezultată din dorința alegătorilor, politicienii cu putere de decizie din cele două formațiuni politice par a avea alte viziuni. Concret, lucru confirmat și în luările de poziții din conferința de presă a USR Vrancea de sâmbătă, nici una din părți (nici USR, nici PNL) nu pare să fi încheiat ranchiunele din campania electorală de la alegerile locale și le consideră pe acestea prioritare în fața celor rezultate din votul alegătorilor focșăneni. 

Se poate observa că USR și PNL își pun unii altora, în timpul așa-ziselor negocieri, condiții pe care sunt siguri că partea cealaltă nu le poate respecta. Din precizările făcute în timpul conferinței de presă, rezultă că USR – PLUS vrea un post de viceprimar al Focșaniului în schimbul sprijinului celor doi aleși, în timp ce PNL vrea să își impună ambii viceprimari pentru că are 10 consilieri în noul miniparlament al Municipiului reședință de județ.

”Eu personal cred că a venit timpul ca Ion Ștefan să înțeleagă că a pierdut alegerile și să lase cele două formațiuni politice să ajungă la un consens realist. Altfel, din păcate, orașul va fi în haos pentru că va avea primar PSD și un consiliul local disfuncțional. Indiferent de formula care va fi în final, noi suntem hotărâți să votăm doar acele proiecte care vor fi în beneficul cetățenilor. Sperăm ca PNL să nu fie tentat să formeze un nou USL. Se zvonește că au găsit un vot de la PSD.(...) PNL îl susține pe domnul Macovei la funcția de viceprimar. Noi am explicat că formula Ion Ștefan primar și Liviu Macovei viceprimar nu a fost validată de alegători. Dumnealor nu vor să dea niciun fotoliu de viceprimar”, precizat Corina Atanasiu, președintele USR Focșani în cadrul conferinței de presă de sâmbătă.

Se poate lesne constata, prin urmare, faptul că cei mai mari dușmani politici ai USR Focșani și ai Corinei Atanasiu sunt considerați Ion Ștefan și Liviu Macovei. Ambii priviți însă cu unități de măsură diferite, în diverse ipostaze, funcție de interesele USR Vrancea.

Sigur, este adevărat că Ion Ștefan și Liviu Macovei, împreună, au pierdut alegerile locale la Focșani, în 27 septembrie 2020. Dar aceasta nu înseamnă, în nici un caz, că le-ar fi câștigat USR și Corina Atanasiu. Din contră. Conform cifrelor oficiale publicate de Biroul Electoral Central (BEC), rezultă chiar că  USR și Corina Atanasiu (cu 2444 voturi USR, respectiv 2686 voturi Corina Atanasiu, aproximatv 30% din voturile obținute în Focșani de USR la alegerile Europarlamentare), au pierdut aceleași alegeri locale, din 27 septembrie 2020, chiar ”mai tare” decât a făcut-o PNL cu 12816 voturi și Ion Ștefan cu 12322.

Prin urmare, ar fi logic ca nici USR și nici Corina Atanasiu (cum nici PNL și nici Ion Ștefan nu s-ar cuveni să o facă) să nu vină-n astfel de negocieri cu asemenea condiții ultimative! Cu rolul clar de a bloca ajungerea la un rezultat final acceptabil, în care să-și asume inclusiv un gen de rol de instanță morală care stabilește și dă verdicte. Repetăm, în aceeași măsură în care ar fi fost ”respins” de electorat Liviu Macovei, a fost ”respinsă” de fix același electorat și Corina Atanasiu (într-o măsură chiar mai mare conform voturilor obținute).

Or, acum Corina Atanasiu, autoatribuindu-și un rol de instanță morală, proclamă într-o conferință de presă, că Liviu Macovei n-are voie să fie viceprimar al Focșaniului, pentru că ar fi ”traseist”! Dar când a devenit membru și chiar președinte în USR Focșani, Liviu Macovei, venit de la PNL, nu era același ”traseist”?

La fel și-n cazul celui mult hulit și disprețuit de USR Vrancea, Ion Ștefan! Fără organizarea și implicarea lui, niciodată USR-PLUS n-ar fi ajuns să aibă 6 consilieri județeni, în mandatul 2020-2024 în Vrancea. Dacă în alte județe USR-PLUS a obținut, pe 27 septembrie 2020, rezultate remarcabile, în Vrancea nu s-a întâmplat la fel. Lipsa evidentă a preocupării șefilor filialei de a-și construi și face funcționale structuri locale în toate UAT-urile din județ plasează formațiunea politică într-un clasament, funcție de numărul de primari și consilieri locali obținuți, sub filiala PMP din județ! Iar PMP n-a intrat cu nici un consilier județean în miniparlamentul județului Vrancea în urma scrutinului localelor 2020.

Putem, deci, presupune că fără Alianța cu PNL-ul coordonat și organizat în campania electorală de la localele din 27 septembrie 2020, de ”indezirabilul” Ion Ștefan, USR-PLUS ar fi făcut foarte, foarte greu pragul de 7%, ca să prindă 2 locuri în Consiliul Județean Vrancea, în mandatul 2020-2024. Aceasta, desigur, dacă privim și analizăm realitățile și mai ales ce-au spus alegătorii la urne, fără ranchiuna din campania electorală. Peste ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă, orice politician inteligent trebuie să treacă, pentru a-și fixa ca priorități cerințele alegătorilor exprimate prin vot   

Concluzia este că atât USR, cât și PNL ar trebui să participe la negocierile legate de majoritățile din CL Focșani și CJ Vrancea cu dorința de a materializa în viața reală concluziile desprinse din exprimarea voturilor alegătorilor. Atât timp cât ranchiunele din campania electorală de la alegerile locale vor fi considerate în continuare prioritare, iar dorința de răzbunare va umbri rațiunea politică, vom tot avea parte inclusiv de conferințe de presă precum cea de sâmbătă. Și la USR și probabil și la PNL.

Revenind la conferința de presă de la USR Vrancea, propunerea USR – PLUS pentru funcția de viceprimar este Corina Atanasiu, care a candidat pentru funcția de primar. Aceasta a afirmat că USR – PLUS ”nu a făcut și nu va face alianțe cu PSD”.

În ceea ce privește scenariul în care nu va exista o înțelegere, susținerea propunerilor PNL de către cei doi consilieri USR în noul Consiliu Local Focșani stă sub semnul întrebării. Corina Atanasiu a afirmat că votul depinde de persoanele care vor fi propuse, care ”trebuie să îndeplinească criteriile minime de integritate care li se cer membrilor USR – PLUS”. Unul dintre acestea este trecerea de la un partid la altul, situație în care se află Liviu Macovei. Corina Atanasiu a spus că aleșii USR PLUS nu îl vor vota pe fostul lor coleg.

Până acum, între reprezentanții PNL și USR – PLUS au avut loc mai multe discuții telefonice și o întâlnire față în față, urmând ca negocierile să continue. Așa cum se știe, cele două formațiuni politice nu s-au înțeles în privința unei candidaturi comune pentru funcția de primar al Focșaniului, iar acest lucru i-a permis primarului PSD, Cristi Misăilă să rămână în funcție. Cu voturile însumate ale candidaților pentru funcția de primar la Municipiului Focșani ai PNL și USR-PLUS, un candidat l-ar fi trimis fără probleme pe PSD-istul Cristi Misăilă, împreună cu mentorul său politic Marian Oprișan, ”acasă”!

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.