Politică

VIDEO | Promisiune cu repetiție:  Noul spital județean ”lansat” cu o imagine plagiată, la 10 ani după ce Oprișan promitea un alt spital

Mihai Boicu
10 iul 2019 2148 vizualizări

143 milioane de euro ar costa viitorul spital județean, a cărui clădire este copy paste după un proiect din SUA. Marian Oprișan nu are o sursă de finanțare clară, vehiculând varianta Fondului Național de Investiții. Cum Oprișan este expert în promisiuni neonorate, realizate cu întârziere sau prost făcute, opoziția îl acuză că se pregătește pentru campania electorală de anul viitor.

”Lucrurile bune se fac greu”, spune Marian Oprișan de fiecare dată când are ocazia. De fapt, realitatea este că în administrația condusă de baronul PSD lucrurile bune sunt foarte rare. În rest, sunt doar lucruri prost făcute, lucruri care nu se mai fac sau care se fac atât de greu încât până la finalizare mai moare o generație de oameni. Cum încearcă Marian Oprișan să acopere toate acestea ? Simplu: prin tertipuri, omisiuni, exagerări, perdele de fum, strategii care, laolaltă cu activul de partid, l-au menținut la putere. În 2009 și 2010, Marian Oprișan se lăuda cu demersurile pentru construcția unui nou spital județean, ba chiar a apărut și o schiță a acestuia. Întâmplător sau nu, pe internet nu prea mai sunt informații despre promisiunile baronului, dar ceva ”urme” tot au mai rămas. La 10 ani distanță, în ședința de marți, Oprișan a apărut cu poza noului spital, după doi ani de bătut cu pumnul în piept pe tema spitalului. Finanțarea este neclară, poza cu spitalul de 143 de milioane de euro este copiată după un spital din SUA, dar Marian Oprișan spune că se va face. La întrebările liberalilor cu privire la originalitatea design-lui, arhitectul Aurelia Stan a spus că aspectul clădirii este, în opinia acesteia, original 70 – 75%. ”Ar trebui să fiți fericiți că o să aveți spital ca în America”, a comentat, malițios, Marian Oprișan. Investiția este estimată la 143 de milioane de euro, fără dotări.

Sursa de finanțare a plecat de la Banca Mondială și a ajuns la FNI

 Pașii următori ai investiției ar trebui să fie realizarea studiului de fezabilitate, proiectarea și licitația pentru contractul de execuție a lucrărilor. Sursa de finanțare nu este însă clară. În timpul mandatului fostului premier Mihai Tudose, Marian Oprișan a spus că fondurile vor fi asigurate de Banca Mondială. După aceea, baronul a aruncat în joc fondurile europene. La ședința de marți a indicat Fondul Național de Investiții. Concret, nu e nimic sigur. Judecând la rece situația, ar trebui să ne întrebăm ce credibilitate are un om politic care a venit în anul 2009 cu o promisiune, pe care nu a reușit să o onoreze deși PSD s-a aflat în cea mai mare parte a timpului la guvernare, în 2017 reia promisiunea, care este rostogolită de la an la an, cu ceva hârtii făcute, în condițiile în care anul viitor sunt alegeri locale și parlamentare. Oprișan are o listă lungă de promisiuni rămase stadiul de vorbe. Parcul industrial a fost bun doar înainte de alegerile locale din 2016, după care s-a renunțat la el, aeroport nu avem nici în Focșani, nici în vreo zonă apropiată, autostrada e tot pe hârtie, proiectul pentru deșeuri ar fi aproape gata, dar este amânat de la an.După aproape doisprezece ani , clădirea fostei  Prefecturi Putna a ajuns un fel de simbol al investițiilor începute cu termen de finalizare la ”Sfântul Așteaptă”, produs de administrația PSD-Oprișan în Vrancea. În Vrancea sunt și investiții care, deocamdată, sunt în termenul de execuție, respectiv drumurile modernizate cu fonduri europene sau de la Ministerul Dezvoltării sau rețelele de apă și canalizare construite e CUP. În multitudinea de investiții cu care se laudă Oprișan, nu s-a mai văzut faptul că a fost pierdută finanțarea europeană, prin Programul Operațional Regional, pentru DJ 204 P, un drum cu o lungime de peste 30 km, care leagă comunele Dumbrăveni, Gura Caliței și Dumitrești. Inițial, pentru că nu se acorda finanțare pentru un viaduct, s-a ajuns la un blocaj. Ulterior, Oprișan s-a ”împăunat” cu modificarea ghidului de finanțare și proiectul trebuia depus din nou la finanțare. La ședința de marți, drumul a reintrat în nou în procedura de întocmire a documentației pentru a se solicita finanțare, alături de alte investiții, ceea ce înseamnă că nu s-a mai putut face nimic prin POR. 

PNL: ”Oprișan vrea să folosească proiectul spitalului în campanie electorală”

Liberalii îl acuză pe Marian Oprișan că își face campanie electorală pe seama dorinței vrâncenilor de a avea servicii medicale de calitate. ”Întreaga ședință de ieri a stat sub semnul ipocriziei și toate proiectele au avut ceva ipocrit în ele. În proiectul spitalului se dă dovadă de heirupism pentru că Oprișan vrea să îl folosească în campania electorală. Nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. A mai fost vorba și de un parc industrial, aeroport, autostrăzi. Accesul la servicii medicale este o dorință a vrâncenilor, iar Marian Oprișan se folosește de această dorință pentru  acumula capital electoral”, a afirmat consilierul județean Adrian Crețu, în cadrul unei conferințe de presă. Liberalul a atras atenția că în privința sursei de finanțare este un ”talmeș – balmeș” și a remarcat că documentele adoptate la ședința de marți par a fi scoase pe repede – înainte, pentru ca președintele Consiliului Județean să se poată lăuda cu ceva. ”În anul 2009, Consiliul Județean a emis un comunicat de presă cu o schiță a unui spital făcută de o firmă italiană. De atunci și până acum nu s-a făcut nimic. Această firmă care a realizat nota de concept s-ar putea să aibă probleme, pentru că nu cred că a luat legătura cu firma din Chicago, care a realizat proiectul pe care l-a copiat”, a afirmat la rândul său consilierul Cristi Irimia. (Mihai BOICU)

Citiți și:Pe ce a plătit Oprișan 20.000 de euro: Imaginea viitorului spital județean, copie fidelă a unui centru medical din Chicago

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.