Politică

VIDEO | Primarii PNL din Vrancea susțin că Oprișan împarte fondurile de la CJ pe criterii politice

Ziarul de Vrancea
1 feb 2020 3043 vizualizări

Cinci dintre primarii PNL din județul Vrancea, împreună cu președintele organizației, senatorul Cătălin Toma, au participat vineri, 31 ianuarie 2020, într-o conferință de presă pentru a explica modul în care sunt marginalizați și defavorizați locuitorii comunelor pe care ei le conduc, după repartizarea fondurilor de la Consiliul Județean.

Cota din impozitul pe venit de 6% s-a repartizat pe localități într-o ședință ținută miercuri, 29 ianuarie 2020. Atunci, comunelor conduse de primari PNL, cu două excepții, le-au fost repartizate sume de câte 120.000 de lei fiecare. Comunelor conduse de primari PSD, în schimb, li s-au repartizat sume de cel puțin 3 ori mai mari.​

Primarii PNL ai comunelor Bolotești, Ciorăști,Vizantea-Livezi, Răstoaca și Biliești au prezentat, într-o conferință de presă, vineri 31 ianuarie 2020, modul în care Consiliul Județean împarte de ani buni fondurile publice. Astfel, ei au susținut pe rând că primarii PNL, dar mai ales locuitorii vrânceni ai comunelor conduse de ei, sunt în fiecare an defavorizați de Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean și de majoritatea PSD. Concret, comunelor conduse de primari liberali li se repartizează, de regulă, sume mult mai mici decât comunelor conduse de primari PSD, din cotele defalcate pe care le repartizează CJ Vrancea pentru echilibrarea bugetelor locale.

Ultimul exemplu de acest fel s-a întâmplat în ședința de miercuri, 29 ianuarie 2020. Atunci, comunelor conduse de primari PNL, cu două excepții, le-au fost repartizate sume de câte 120.000 de lei fiecare. Comunelor conduse de primari PSD, în schimb, li s-au repartizat sume de cel puțin 3 ori mai mari.

„Sumele s-au alocat pe fiecare comună «la mila Domnului», cum am spus noi. Suntem foarte nemulțumiți! Am fost mereu solicitați să trimitem tabele cu necesarul de fonduri către Consiliul Județean, dar nu am primit niciodată bani conform acelor date din tabele. Nu știm cine le-a împărțit, dar acolo este un singur cetățean care semnează și parafează fiecare sumă”, a explicat Fănică Popa, primarul comunei Bolotești, care este și președintele Ligii Aleșilor Locali PNL Vrancea.

„Nu ne-au dat nici măcar 10% din ce am cerut. Primăria Ciorăști a comunicat CJ că are nevoie de 1,57 milioane lei pentru cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene derulate în comună. Să nu credeți că nu ne vom face treaba în comunele noastre. Vom lucra și vom dovedi că, cu bani puțini, putem face lucruri frumoase pentru comunele noastre. Nu e corect ca acest personaj care ocupă vremelnic o funcție să-și bată joc de locuitorii comunelor noastre. Asta este ultima zvâcnire a acestui personaj în funcția pe care o deține. Nu îi dă nimeni dreptul să se comporte așa”, a precizat primarul comunei Ciorăști, Nicolae Braicău, referindu-se la modul în care Marian Oprișan împarte fondurile de la CJ Vrancea Unităților Administrativ Teritoriale din județ.

La rândul său, Dragoș Ciobotaru, primarul comunei Vizantea-Livezi, a spus în conferința de presă de vineri că are trei motive pentru nemulțumirile sale. „Primul este acela că Vizantea-Livezi a fost scoasă în 2017 de pe lista finanțărilor pentru a pune în valoare apele minerale din comună și nu a primit sprijin din partea administrației județene. Un alt motiv este drumul județean 205 E, Vidra-Vizantea-Cîmpuri, care este într-o stare foarte proastă. Drumul a luat-o la vale, se circulă pe o bandă pe unele porțiuni, iar mașinile au nevoie de reparații dese. A treia nemulțumire sunt fondurile primite de la CJ. Pur și simplu, este frustrant să fim mereu ultimii. Nu e normal, pentru că și cetățenii reprezentați de noi sunt tot cetățeni ai județului Vrancea. Ar trebui să fie o echitate, dar cel care spune că este președintele tuturor vrâncenilor nu este, în realitate, președintele tuturor vrâncenilor.”

Primarii PNL Vrancea prezenți la conferința de presă de vineri au susținut că în 2020, guvernul Orban a asigurat bugete cu peste 10% mai mari, în general, față de cabinetul Dăncilă, pentru toate unitățile administrativ-teritoriale, indiferent de culoarea politică a primarilor.

Citiți și:„Pentru că putem”, versiunea CJ Vrancea: Fonduri împărțite după bunul plac al lui Oprișan, la pachet cu atacuri îndreptate către liberali;

Pixul lui Oprișan împarte iarăși banii la Consiliul Județean Vrancea;

VIDEO | Caragiale n-a murit: O scrisoare trimisă de subordonații anonimi ai lui Oprișan declanșează „tunete și fulgere”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.