Politică

VIDEO | Cătălin Toma despre fostul său partener la conducerea PNL Vrancea, Ion Ștefan: „Baronaș și dictatoraș”

Ziarul de Vrancea
10 nov 2022 3638 vizualizări

Într-un interviu difuzat în weekendul 5-6 noiembrie 2022 de postul de televiziune Atlas TV Focșani, Cătălin Toma, președintele CJ și al PNL Vrancea, a vorbit despre fostul său partener la conducerea PNL Vrancea, deputatul Forța Dreptei, Ion Ștefan, neavând însă curajul să-l precizeze cu nume și prenume numindu-l „baronaș și dictatoraș”.

Cătălin Toma, președintele CJ și al PNL Vrancea, în interviul acordat postului de televiziune Atlas TV Focșani: „Suntem sătui de ăștia care au fost așa baronaș, dictatoraș și nu cred că mai are nevoie județul Vrancea de încă astfel de persoane care nu înțeleg că în echipă se face totul, nu în mod individual.

Referirea lui vine după ce deputatul de Vrancea al partidului Forța Dreptei, Ion Ștefan (foto dreapta) i-a adus acuzații extrem de grave fostului său coleg și partener în conducerea PNL Vrancea, actual șef al Consiliului Județean Cătălin Toma (foto stânga) într-o ediție din săptămâna 24-30 octombrie 2022 a emisiunii Focus News realizată de jurnalista Cătălina Jingoiu, difuzată de postul de televiziune Focus TV.

În cadrul ediției menționate, Ion Ștefan a lansat un tir de acuzații la adresa fostului său coleg de partid, Cătălin Toma. Ion Ștefan l-a comparat pe Cătălin Toma cu Victor Ciorbea, l-a acuzat că în 2 ani de zile nu a înaintat nici un plan major de dezvoltare a județului și că e preocupat doar de imaginea sa coafată în presă. Ștefan i-a transmis practic public o veritabilă declarație de război fostului său partener de la conducerea PNL Vrancea, poziționându-se într-unul dintre cei mai viguroși opozanți ai regimului Cătălin Toma în județ.

La câteva zile după emisiune, deputatul Ion Ștefan a transmis public pe contul său de facebook consilierilor județeni că „în Vrancea plătim a cincea cea mai scumpă apă la robinet, de parcă în momentul în care dăm drumul la chiuvetă ne curge în pahar cel puțin apă minerală ori apă din ghețari din Islanda.” Cu același prilej, Ștefan le-a reamintit consilierilor județeni că au jurat la început de mandat că vor îmbunătăți viața cetățenilor care i-au trimis în Parlamentul județean „și nu să o împovăreze, prin scumpiri de tarife, creșteri de număr de membri remunerați prin Consilii de Administrații și afișarea de atitudini sfidătoare și mincinoase la adresa oamenilor.” Atenționarea deputatului Ștefan a primit imediat o replică de la S. C. CUP SA Focșani care a susținut într-un comunicat de presăVrancea are cel mai mic preț la apă din Sud-Estul României. Acestei replici i-a urmat interviul lui Cătălin Toma la Atlas TV Focșani în care face referiri la deputatul Forța Dreptei, Ion Ștefan, fostul său coleg și partener în conducerea PNL Vrancea. Vizionați mai jos înregistrarea VIDEO cu aceste referiri ale lui Cătălin Toma precum și transcrierea lor      

Redactorul șef al postului de televziune Atlas TV Focșani, Lenormanda Florențiu: Ați mărit prețul apei, am înțeles! Dumneavoastră?

Cătălin Toma, președintele CJ și al PNL Vrancea: Altă șmecherie! 

Redactorul șef al postului de televziune Atlas TV Focșani, Lenormanda Florențiu: De ce ați făcut-o?

Cătălin Toma, președintele CJ și al PNL Vrancea: Nici pomeneală! Nu Consiliul Județean mărește. Și mai mult decât atât, să știți că această Companie de Utilități Publice la care facem referire este în coordonarea noastră, dar conform legislației toate aceste tarife se stabilesc ținând cont de normativele în vigoare și vreau să vă spun c-am și insistat pe chestia aceasta să nu avem prețuri foarte mari. Și la momentul acesta nu suntem, cum spune cineva care nu înțeleg de ce face, dar asta-i viața... Exact ce spuneam: de cârcotași nu ducem lipsă! Important este să înțeleagă lumea, să se informeze de la surse corecte, nu de la oameni care orice ar face, care-și doresc să iasă în evidență! Suntem sătui de ăștia care au fost așa, baronaș, dictatoraș, și nu cred că mai are nevoie județul Vrancea de astfel de persoane care nu înțeleg că în echipă se face totul, nu în mod individual. Revenind la prețul apei, pentru că am divagat puțin, iată, prețul apei este unul care este acceptabil și care se înscrie în tot ce ceea ce înseamnă respectările legale. Și nu Consiliul Județean Vrancea stabilește prețul apei. Acesta este stabilit prin Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), iar toate datele sunt publice. Știm foarte bine suntem după Tulcea cu prețul cel mai mic... Atenție, noi deja am mărit, pentru că urmează. Ceilalți trebuie să le mărească conform normativelor, legislației în vigoare și o să vedeți după 1 ianuarie (n.r. 2023), că Vrancea va avea cel mai mic preț.

Redactorul șef al postului de televziune Atlas TV Focșani, Lenormanda Florențiu: Vă mulțumesc frumos. Succes, la revedere! 

Citiți și:VIDEO | Vrancea politică „zgâlțâită” de critici dure și acuzații grave. Ion Ștefan îi declară oficial război lui Cătălin Toma

Participant la o ediție din săptămâna 24-30 octombrie 2022 a emisiunii Focus News realizată de jurnalista Cătălina Jingoiu și difuzată de postul de televiziune Focus TV, deputatul de Vrancea al partidului Forța Dreptei, Ion Ștefan, a lansat un tir de acuzații extrem de grave la adresa fostului său coleg de partid, președintele Consiliului Județean și al PNL Vrancea, Cătălin Toma. Ion Ștefan l-a comparat pe Cătălin Toma cu Victor Ciorbea, l-a acuzat că în 2 ani de zile nu a înaintat nici un plan major de dezvoltare a județului și că-i preocupat doar de imaginea sa coafată în presă. Ștefan i-a transmis practic public o veritabilă declarație de război fostului său partener de la conducerea PNL Vrancea, poziționându-se într-unul dintre cei mai viguroși opozanți ai regimului Cătălin Toma în județ. 

Deputatul de Vrancea al partidului Forța Dreptei, Ion Ștefan„Ceea ce depinde de Consiliul Județean (n.r. Vrancea) s-a îngropat tot! Doar ce a rămas de la Marian Oprișan, drumurile lui Marian Oprișan se finalizează, proiectele lăsate de vechea conducere. Nu cunosc nici un proiect major de dezvoltare a județului Vrancea înaintat de acest președinte al Consiliului Județean Vrancea (n.r. Cătălin Toma). Nici unul! (n.r. către realizatoarea emisiunii Cătălina Jingoiu). Dacă știți dumneavoastră unul, spuneți-mi-l! Mă duc îl studiez și vin la dumneavoastră și-l laud. Dar timp de 2 ani nu s-a înaintat nici o strategie, nici un plan de dezvoltare. A turismului, a agriculturii, a viticulturii, a Parcului Industrial, a sistemului de învățământ. E la fel ca «România Educată» la Vrancea. Deci vorbim de «România Educată» a lui Iohannis în țară de 10 ani. Și n-a rămas nimic din România aceasta educată. Vorbim despre tot ce vreți să vorbim, dar județul Vrancea are nevoie de implicare. Consiliul Județean (n.r. Vrancea) are suficienți bani pe care-i poate aloca în această direcție de dezvoltare a județului Vrancea. Și dacă am fost la Bachus trebuia să aloce sume importante să «deschidă» acest Festival unei discuții ample pentru această strategie, această direcție de dezvoltare. Să dăm o speranță, să dăm o șansă! Să dăm o direcție de dezvoltare a viticulturii din Vrancea. Pasul 2, dădeam și o direcție de dezvoltare a procesării. Dezvoltarea turismului în județul Vrancea. Trebuia să discutăm despre toate aceste lucruri. Nu este suficient să cheltuim 2-3 miliarde de lei contracte de reclamă, până la sfârșitul anului cu diferite ziare din județul Vrancea să ne așeze pe ziar că suntem «băieți frumoși și deștepți» iar peste 2 luni de zile sau peste 2 ani nu rămânem cu nimic!”

În afara acestor acuzații, deputatul de Vrancea al partidului Forța Dreptei, Ion Ștefan, îi critică la fel de tăios pe președintele CJ și al PNL Vrancea, Cătălin Toma și pe prefectul județului, președintele interimar al organizației județene Vrancea a PSD, Nicușor Halici, printr-o postare pe contul său de facebook.

”Nepăsarea și indolența PNL și a PSD în Vrancea riscă să pună în pericol realizarea parcului industrial de la Garoafa! Le cer public lui Cătălin Toma și lui Nicușor Halici să medieze conflictul aberant de la Consiliul Local Garoafa, unde partenerii PNL au trântit proiectul care ar putea aduce dezvoltarea zonei și să se apuce serios de treabă! Când am spus că nici unii și nici alții nu au aplecare spre ridicarea economică a acestui județ, mulți s-au burzuluit! Lăsați sinecurile și bateți la pas județul!

Nu de alta, dar curând se vor termina proiectele lăsate de fostul baron PSD la Consiliul Județean Vrancea și nu vor mai avea partenerii de coaliție cu ce să se laude!”-Ion ȘTEFAN

Urmăriți în VIDEO de mai jos înregistrarea integrală a ediției din 27 octombrie 2022 a emisiunii Focus News cu Cătălina Jingoiu difuzată de postul de televiziune Focus TV

Curios! Deși o altă acuzație critică a deputatului Forța Dreptei de Vrancea Ion Ștefan s-a referit la creșterea numărului de membri sinecuriști de partid PNL și PSD remunerați (n.r. cu indemnizații lunare de 5000 lei/ persoană) ai Consiliului de Administrație al S C Compania de Utilități Publice SA Focșani, Cătălin Toma n-a scos un cuvânt pe acest subiect.

Citiți și: Cum arată componența Consiliului de Administrație al S C CUP SA Focșani, cea mai bănoasă sinecură din județ, vânată de PSD și PNL​       

Definite prin lege drept organe de supraveghere și control în cadrul companiilor de stat, consiliile de administrație sunt, în realitate, sinecuri extrem de bănoase cu care partidele își răsplătesc membrii, rudele sau clientela politică.

Sinecură, conform dexonline: „Slujbă bine retribuită, pentru care cel plătit nu este obligat să muncească deloc sau muncește foarte puțin.”

Departe de a-și îndeplini rolul stabilit prin lege, acela de a stabili politicile și obiectivele acestor companii, de a evalua performanțele directorilor executivi, de a monitoriza activitatea companiei și de a adopta decizii importante, membrii consiliilor de administrație nu fac altceva decât să se prezinte la ședințele lunare și să-și ridice îndemnizațiile de ordinul miilor de euro.

Membrii consiliilor de administrație se numesc, de regulă, pentru un mandat de patru ani care, ulterior poate fi prelungit.

Legea este foarte vagă în privința celor care pot ocupa un astfel de loc. Aproape oricine poate fi membru într-un Consiliu de Administrație al unei companii de stat. Important este să aibă susținerea cui trebuie. Nu este de mirare că în asemenea organisme și-au făcut loc tot felul de personaje lipsite de competență, expertiză sau pregătire în managementul unei afaceri: profesori, juriști, contabili, brutari, notari, agenți de vânzări, ofițeri sau aviatori.

S C CUP SA Focșani este un operator regional care se ocupă de furnizarea apei potabile și de servicii de canalizare în mai multe localități ale județului (n.r. 41 de localități, inclusiv Focșaniul). În ultimii ani compania a fost subiectul mai multor scandaluri din cauza costurilor ridicate la apa furnizată și a serviciilor de proastă calitate. Odată la câteva luni, apare câte o problemă de genul acesta.

Consiliul de Administrație al CUP SA Focșani a fost mărit, anul trecut, de la șapte la nouă membri, printr-o hotărâre extraordinară a Adunării Generale a Acționarilor, fără nici o motivare. În document au fost înșirate doar câteva articole de lege care permit acest lucru.

Numărul mai mare de membri ai Consiliului de Administrație nu va duce la eficientizarea activității CUP SA, așa cum ar putea încerca, puțin credibil, să justifice cineva. În fapt s-au mai creat două sinecuri pe care și le-au împărțit PSD și PNL. Cei doi membri noi au și fost numiți în funcție, o lună mai târziu, pentru o durată de patru luni. Aceasta până când au expirat și mandatele celorlalți membri, care au fost apoi reîmpărțite conform înțelegerilor politice dintre PSD-PNL și secretarul județului Raluca Dan care domină, cum se poate constata, acest Consiliu de Administrație al CUP SA Focșani. Practic, respectiva structură pare a fi „jucăria” ei, președintele Consiliului Județean și al PNL Vrancea Cătălin Toma, mulțumindu-se să-și „planteze” acolo trei oameni de încredere cărora să le sporească veniturile lunare cu câte 5000 lei, până în 2025, din banii publici adunați de la abonații CUP din județ.

„PSD și PNL au refăcut USL la CUP SA Focșani”

Acuzația a fost formulată de primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, într-o conferință de presă în anul 2021.

În prezent, Consiliul de Administrație al CUP SA este condus în calitate de președinte  de Raluca Dan, secretarul general al județului, fostă mână dreaptă a lui Marian Oprișan și în prezent a lui Cătălin Toma.

Din Consiliul de Administrație mai fac parte

-Vulpe Gheorghe Lucian (ALDE), angajat al unei firme care distribuie medicamente

-Coman George Liviu -susținut de secretarul județului Raluca Dan și de PSD -angajat al unui birou al unui executor judecătoreasc;

-Lavinia Claudia Ionescu-susținută de secretarul județului Raluca Dan și de PSD- fostul director al Administrației Piețelor Focșani;

-Andra Mădălina Timofte - susținută de secretarul județului Raluca Dan-avocat în Baroul Vrancea – Cabinet individual de avocatură „Timofte Andra Mădălina”

-Andreea Gabriela Cristian - susținută de secretarul județului Raluca Dan și de PSD-administrator- asociat unic la o firmă din Vânători, este soția consilierului județean PSD Dănuț Cristian

-Irimia Cristinel-susținut de PNL și de Cătălin Toma în cabinetul căruia este angajat la Consiliul Județean Vrancea, structură în care se ocupă aproape exclusiv de promovarea imaginii președintelui CJ;

-Dan Proca-susținut de PNL și de Cătălin Toma-ofițer de aviație în rezervă

George Valentin Niță-susținut de PNL și de Cătălin Toma - inginer eletromenanic absolvent al Institutului de Marină Civilă Constanța, actualmente persoană fizică cu activități agricole (arendare teren agricol)

Pe ce perioadă vor încasa câte 5000 lei lunar sinecuriștii membri ai Consiliului de Administrație al CUP SA Focșani

Este de prisos să mai spunem, se vede de la distanță că nici unul dintre cei enumerați mai sus nu are expertiză în administrarea unei companii de nivelul CUP SA. Toți au fost numiți pe baza recomandărilor de partid sau de la secretarul general al județului, Raluca Dan. Suma pe care un membru al Consiliului de Administrație al CUP SA Focșani o încasează lunar este de 8200 lei brut ceea ce însemană aproximativ 5000 lei „în mână”. Totuși, ca să ajungi să fii de acord ca o persoană să încaseze 5000 lei pe lună din taxele și impozitele dar și din fiecare mc de apă consumat de vrânceni, doar pentru calitatea că-i soția lui Dănuț Cristian, sau omul de încredere al lui Cătălin Toma, nu-i prea mult, domnilor șefi de partide din Vrancea care girați asemenea grozăvie?!

Consultat de Ziarul de Vrancea, prefectul județului și președintele interimar al PSD Vrancea, Nicușor Halici a precizat că de recrutarea membrilor Consiliului de Administrație al al CUP SA Focșani s-a ocupat o firmă în condițiile legii și aceasta are toată răspunderea în privința persoanelor și a modului în care ele au fost selectate. Atât timp cât rezultatele financiare ale SC CUP SA Focșani sunt unele performante înseamnă membrii Consiliului de Administrație și-au făcut și își fac datoria, a concluzionat Halici. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.