Politică

VIDEO | Noi acuzații la adresa primarului Misăilă din partea consilierilor locali liberali pe subiectul finanțării investițiilor prin CNI

Ziarul de Vrancea
26 apr 2021 2003 vizualizări

În conferința de presă susținută sâmbătă, 24 aprilie 2021, la sediul PNL Vrancea de viceprimarul municipiului Focșani - Ana Maria Dimitriu și consilierul local - Victor Dumitru, primarul Cristi Valentin Misăilă și Primăria Focșani au fost acuzați că nu trimit documentele solicitate de Compania Națională de Investiții (CNI) pentru investițiile în învățământ.

Primarul Cristi Valentin Misăilă, Primăria Focșani nu trimit documentele solicitate de Compania Națională de Investiții (CNI) pentru investițiile în învățământ, a acuzat viceprimarul PNL Ana Maria Dimitriu atât la dezbaterea cu privire la bugetul municipiului pe acest an, cât și cazul unei conferințe de presă. În unele cazuri solicitările sunt chiar din iulie 2020, în urma unei situații privind investițiile primită de la CNI.

În această situație s-ar afla, conform precizărilor viceprimarului municipiului Focșani, Ana Maria Dimitriu, investițiile de la Colegiul Tehnic ”Ion Mincu”, Liceul Tehnologic ”G. G. Longinescu”, Liceul de Artă ”Gheorghe Tattarescu”, Colegiul Național ”Al. I. Cuza”, Școala nr. 2 ”Ion Basgan”, Colegiul Național ”Spiru Haret”, Grădinița nr. 2, Colegiul Auto ”Traian Vuia”.

Directorii unităților de învățământ au participat la dezbaterea de joi. Am dat citire acestor obiective și am spus că Primăria Focșani este în urmă cu transmiterea documentelor solicitate de Ministerul Dezvoltării. Domnul primar a considerat că vina este a directorilor unităților de învățământ, spunând că dumnealor li s-au cerut documentele și că dumnealor nu au transmis. Ceea ce este fals, pentru nu poți ca manager al unui oraș să nu te interesezi de soarta unităților de învățământ, dar de altfel manipulăm când este vorba despre copii, spunând că ar trebui să aibă parte de ceea ce este mai bun. Dacă este așa, atunci domnul primar trebuie ar trebuie să se îngrijească mai mult de acest lucru, să bată la ușile domnilor directori, să îi invite de fiecare dată la departamentul de investiții, pentru întocmirea documentelor, pentru că directorii unităților de învățământ nu au competența să facă astfel de proiecte”, a a acuzat viceprimarul PNL Ana Maria Dimitriu, în cadrul conferinței de presă susținută sâmbătă, 24 aprilie 2021, la sediul PNL Vrancea. 

Urmăriți în VIDEO de mai jos înregistrarea integrală a conferinței de presă de sâmbătă, susținută la sediul PNL Vrancea de viceprimarul municipiului Focșani - Ana Maria Dimitriu și de consilierul local - Victor Dumitru

Pe de altă parte, trebuie menționat că într-o conferință de presă desfășurată în urmă cu două săptămâni, luni, 12 aprilie 2021, la sediul primăriei Focșani, primarul Cristi Valentin Misăilă a susținut că CNI are un buget prea mic în 2021 ca să poată finanța investiții aflate în derulare în Focșani.

Cum justifica atunci primarul Misăilă cele afirmate în legătură cu CNI

”Dacă ne uităm și citim cu atenție legea Bugetului de stat pe anul 2021, constatăm că această CNI are alocată suma de aprox. 200 milioane de euro. În acest moment, conform datelor de pe site-ul oficial al CNI”, a precizat primarul Misăilă. ”Au în derulare nu mai puțin de 583 de proiecte, în valoare de 1 miliard 131 milioane de euro. Iar în achiziție au 447 proiecte cu sume și 48 de proiecte fără sume, în valoare de aprox. 23 de miliarde 695 de milioane de lei, adică undeva la 4 miliarde 835 mii de euro. Este lesne de înțeles în aceste condiții că din cei 200 de milioane alocați în anul 2021 nici nu au capacitatea să-și achite obligațiile pentru proiectele aflate în derulare”, a concluzionat Misăilă.

Primăria Focșani a transmis către CNI, începând cu luna martie 2020, mai multe proiecte. Unele dintre ele se află pe lista sinteză. E vorba de aproximativ 50 de proiecte în această situație, a mai explicat primarul Misăilă despre relația Primăria Focșani-CNI.

În data de 16 martie, cu adresa 27712 a Primăriei municipiului Focșani, a fost întrebată CNI: „Care este stadiul de implementare a celor 50 de proiecte?” pentru ca Primăria să-și poată elabora proiectul de buget pe 2021. Primăria Focșani, conform precizărilor primarului Misăilă, a primit un răspuns de la CNI (drept dovadă că au o întreagă corespondență pe fiecare proiect în parte) în care s-a comunicat stadiul proiectelor. Fără a da prea multe detalii, concluzia finală din răspuns este următoarea: „Finanțarea obiectivelor de investiții se va realiza în corelare cu alocațiile bugetare, respectiv creditele bugetare sau de angajament disponibile prin bugetul Ministerului Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației (MLPDA) pentru programul național de construcții de interes public sau social derulat de CNI SA în conformitate cu prevederile OG 25/2001 cu modificările și completările ulterioare.”

Cu alte cuvinte, ceea ce au spus în întâlnirea din 5 aprilie (o întâlnire de lucru la care a participat primarul Cristi Valentin Misăilă alături de Bogdan Bratu directorul Direcției de Investiții din cadrul Primăriei municipiului Focșani). Au spus-o foarte clar: „Avem 200 milioane de euro și avem lucrări în derulare de 1 miliard 131 milioane de euro. De unde speranțe să mai puteți beneficia de anumite investiții?”

Vizionați în VIDEO de mai jos înregistrarea conferinței de presă desfășurată în urmă cu două săptămâni, luni, 12 aprilie 2021, la sediul primăriei Focșani, de primarul Cristi Valentin Misăilă în care acesta a susținut că CNI are un buget prea mic în 2021 ca să poată finanța investiții aflate în derulare în Focșani

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.