Politică

VIDEO | Ministrul Mediului, Costel Alexe, în Vrancea!

Ziarul de Vrancea
27 iun 2020 2507 vizualizări

Astăzi, vineri 26 iunie 2020, ministrul Mediului, domnul Costel Alexe, s-a aflat în Vrancea, alături de alți reprezentanți ai ministerului, la invitația senatorului Cătălin Toma și a ministrului Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației, deputatul Ion Ștefan.


Mai mulți primari din zona de munte, președinți de obște, reprezentanți ai mediului de afaceri din zona silvică a județului Vrancea au participat la o serie de discuții extrem de aplicate, iar ministrul Costel Alexe a promis că va pune în discuția Guvernului propunerile primite. Reprezentanții Guvernului vin, iată, din nou în Vrancea, pentru găsirea unor soluții astfel încât comunitățile locale să cunoască o dezvoltare accentuată.

Text informații + foto+ VIDEO:Departament Comunicare PNL Vrancea - 26 iunie 2020

Cu ocazia vizitei de vineri 26 iunie 2020 din Vrancea ministrul Mediului a anunţat și când și cum va funcţiona noul sistem SUMAL.Prin intermediul acestuia orice transport de masă lemnoasă din România va putea fi urmărit prin GPS. De asemenea  prin noul profram SUMAL se vor putea vedea, zilnic, toate volumele de material lemnos din orice depozit din ţară.

Ministrul Costel Alexe a menționat vineri 26 iunie 2020 cu ocazia vizitei din Vrancea că guvernul României a aprobat hotărârea pentru aprobarea normelor tehnice de funcţionare ale Sistemului Informaţional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase – SUMAL. Actul normativ stabileşte regulile de funcţionare ale SUMAL 2.0, devenite obligatorii pentru întreaga industrie a lemnului. “Aseară, în şedinţa de Guvern, a fost promovat proiectul de hotărâre care a fost tergiversat patru ani. Ne-am asumat că îl operaţionalizăm în şase luni, ceea ce s-a şi întâmplat. În momentul de faţă trebuie să emitem ordinele care să vină în completare iar el va funcţiona din acest an. A fost o problemă ridicată şi aici de proprietarii de păduri, de agenţii economici cu toţi cei care astăzi transportă ilegal material lemnos, nu-l fiscalizează. Odată cu operaţionalizarea SUMAL acest lucru nu va mai fi posibil”, a spus Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor citat de adevarul.ro, la finalul vizitei în Vrancea. Ministrul Costel Alexe a mai spus că noul SUMAL va putea urmări, în timp real, prin coordonate GPS, orice transport de masa lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare. În acest fel, va fi extrem de dificil să mai apară acele escale ilegale realizate cu acelaşi aviz. SUMAL 2.0 obligă şi la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum şi însemnarea, în pădure, parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea.

Ministrul Mediului, domnul Costel Alexe, s-a aflat în Vrancea, alături de alţi reprezentanţi ai ministerului, la o întâlnire cu mai mulţi primari din zona de munte, preşedinţi de obşte, reprezentanţi ai mediului de afaceri din zona silvică a judeţului Vrancea. Una dintre principalele teme de discuţie a fost acordarea plăţilor compensatorii proprietarilor de suprafeţe forestiere, amânate de guvernele anterioare. “Sunt convins că vom găsi resursele financiare şi pentru 2019, să ajungem la zi, după ce ani de zile au fost tergiversate. În urma discuţiilor pe care le-am avut la nivelul Guvernului, cu Marcel Boloş, prin fonduri europene vom reuşi să creăm aceste linii de finanţare prin care să sprijinim pe cei care exploatează, pe cei care procesează materialul lemnos, pe cei care astăzi aduc plusvaloare materialului lemnos. Avem de la 1 august această linie de finanţare, de 200 de milioane de euro, pentru toţi cei care produc şi comercializează diverse obiecte, fie meşteşugăreşti fie produse naturale în ariile naturale protejate. Vreau să-i felicit pe toţi cei care conservă biodiversitatea în ariile naturale protejate şi să-i asigur pe colegii mei, pe Ion Ştefan şi pe Cătălin Toma, de tot sprijinul meu ca ministrul al Mediului, Apelor şi Pădurilor şi le-am promis celor prezenţi că ne vom revedea în cursul săptămânilor viitoare, după ce vom finaliza discuţiile cu Ministerul Finanţelor privind rectificarea din iulie", a spus Alexe.

Text informații:adevarul.ro

 

 

 

 

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.