Politică

VIDEO | „Șah politic” local între echipa lui Cătălin Toma și PSD Vrancea pe tema predării sediului de pe str. Republicii din Focșani

Ziarul de Vrancea
14 ian 2022 6065 vizualizări

După mai bine de 20 de ani, PSD Vrancea a predat luni, 10 ianuarie 2022, sediul situat pe strada Republicii nr. 13 din Focșani. Imobilul, pentru care plătea o chirie modică, aparține Consiliului Județean.

Sediul PSD Vrancea s-a mutat într-un spațiu privat, pe B-dul Independenței nr. 31 (locația fostului Restaurant al Sportivilor).

Odată cu plecarea din vechiul sediu, a avut loc un adevărat „meci de șah politic” pe acest subiect între echipa lui Cătălin Toma de la Consiliul Județean și PSD Vrancea.

Luni, 10 ianuarie 2022, în timp ce însemnele PSD de la sediul de pe str Republicii nr. 13 din Focșani erau fost eliminate de echipele de muncitori trimise de Consiliul Judeţean, președintele interimar al filialei PSD Vrancea, deputatul Nicușor Halici încerca să sugereze într-o conferință de presă susținută la sediul nou că partidul pe care-l conduce interimar în județul nostru nu mai este ceea ce fost, devenind unul în care deciziile vor fi luate colectiv și problemele reale ale alegătorilor vor fi mereu o prioritate.

Atitudinea PSD Vrancea în aceste zile pe subiectul evacuării, după aproape 20 de ani, din sediul situat pe strada Republicii nr 13, dar și comportamentul din timpul conferinței de presă de luni a lui Nicușor Halici nu sunt întâmplătoare. Cel mai probabil, ele fac parte din operațiunea de rebranduire politică pe care social-democrații o încearcă sub conducerea lui Marcel Ciolacu.

Pe lângă faptul că în timpul conferinței de presă nu s-a arătat în vreun fel afectat de faptul că au fost obligați să predea sediul de pe strada Republicii, Halici a recurs și la un gen de „mutare de șah politic”.

Concret, Nicușor Halici a avut în cadrul conferinței de presă de luni următoarea solicitare: aplicarea unui tratament similar celui decis în cazul sediului închiriat de PSD pe str Republicii nr. 13, căruia nu i s-a mai prelungit contractul începând din acest an, și pentru imobilul din strada Cuza Vodă Focșani, închiriat tot de către Consiliul Județean Vrancea ca sediu de partid pentru ALDE, devenit între timp și partid neparlamentar. Pentru acest sediu, a explicat luni în conferința de presă Halici, ALDE achită o chirie de 5 euro pe lună pentru o suprafață de 146 m2.

După această „mutare”, nu există practic decât două posibilități:

1. Echipa lui Cătălin Toma de la Consiliul Județean Vrancea să fie nevoită să procedeze la evacuarea ALDE din strada Cuza Vodă, la fel cum a procedat cu PSD Vrancea din sediul de pe str Republicii nr 13.

În acest caz, șefii PSD Vrancea speră că relațiile dintre Cătălin Toma și Ionel Cel Mare, șeful ALDE Vrancea, nu vor mai fi la fel de bune ca până acum, iar social-democrații ar fi primii „beneficiari” ai unei astfel de „răceli” a colaborării dintre cei doi;

2. Echipa lui Cătălin Toma de la Consiliul Județean Vrancea nu va lua în seamă cererea șefilor PSD Vrancea, iar ALDE va rămâne în sediul din strada Cuza Vodă și va achita în continuare o chirie de 5 euro pe lună pentru o suprafață de 146 m2.

În acest caz, șefii PSD Vrancea ar putea să acuze public, ori de câte ori au ocazia, că măsura evacuării lor din sediul de pe str. Republicii nr 13 a fost doar una de răzbunare politică.    

Ce nu a explicat în niciun fel Nicușor Halici în conferința de presă de luni este cum au acceptat până acum ani la rând cei din conducerea PSD Vrancea o astfel de ipostază. Ca ei să achite circa 1,1 euro/metru pătrat pentru cei 350 m2 închiriați ca sediu de partid pe de o parte, iar pe de altă parte, Consiliul Județean Vrancea să plătească chirii de aproape 10.000 de euro pentru fostul sediu al PNȚCD, situat la câteva sute de metri mai departe, pe Bulevardul Republicii nr. 8 (9 euro/ metru pătrat pentru Muzeul Vrancei firmei Smart Group Solution, patronată de afaceristul Nicu Dragomir).

De asemenea, n-a pomenit nimic Nicușor Halici în conferința de presă de luni despre motivele care l-au făcut să-și aducă aminte abia acum de chiria de 5 euro pe lună pentru o suprafață de 146 m2 plătită de ALDE pentru sediul din strada Cuza Vodă Focșani. Ea (n.r. chiria) fiind „inventată” și utlizată - exact la fel cum este folosită politic acum, cu ani mulți în urmă, chiar de formațiunea politică condusă astăzi interimar de deputatul care a redescoperit-o - ridicolă!  

Reamintim că la finalul lunii martie 2021, contractul de închiriere pentru sediul din Bulevardul Republicii a fost prelungit de Consiliul Județean Vrancea, până la începutul acestui an, pe 4 ianuarie. Beneficiari au fost PSD Vrancea și cei doi deputați, Nicușor Halici și Elena Stoica. Prețurile plătite au fost de 5,31 lei pe metru pătrat/lunar. Undeva la puțin mai mult de un euro pe metru pătrat.

Consiliul Județean Vrancea a aprobat atunci trei proiecte de hotărâre privind: „Aprobarea închirierii unui spaţiu în suprafață de 105,53 mp cu destinaţia de sediu partid politic, situat în Municipiul Focșani, str. Republicii, nr. 13, către Partidul Social Democrat – Filiala Vrancea”; „Aprobarea închirierii unui spaţiu în suprafață de 111,30 mp cu destinaţia de sediu birou parlamentar, situat în Municipiul Focșani, str. Republicii, nr. 13, către domnul deputat Halici Nicușor”; „Aprobarea închirierii unui spaţiu în suprafață de 108,54 mp cu destinaţia de sediu birou parlamentar, situat în Municipiul Focșani, str. Republicii, nr. 13, către doamna deputat Stoica Elena”.

Deși PSD a solicitat ca închirierea să se facă pe un termen de patru ani, până la finalul anului 2024, cererea a fost respinsă. Majoritatea din Consiliul Județean, formată din PNL, USR și ALDE nu a fost de acord cu această prelungire.

Per total, spațiul închiriat are o suprafață de 325,37 de metri pătrați, iar valoarea chiriei lunare este de aproximativ 1.728 lei. Transformată în euro, la cursul BNR al zilei de 5 ianuarie 2022, înseamnă 349,37 de euro. Drept urmare, PSD Vrancea și cei doi parlamentari, Nicușor Halici și Elena Stoica au fost nevoiți să-și facă bagajele și să-și caute o altă locație. Ei au respectat preavizul primit și s-au mutat luni, 10 ianuarie 2022.

Atitudinea PSD Vrancea face parte, cel mai probabil, din operațiunea de rebranduire politică pe care social-democrații o încearcă sub conducerea lui Marcel Ciolacu.

„Contează ce se întâmplă în interiorul unui sediu de partid (în ce măsură sunt găsite soluțiile care să-i facă pe cetățeni să-și dea votul unei formațiuni sau alteia) și nu clădirea în sine, mai mult sau mai puțin impunătoare. Oamenii dau sens clădirilor, și nu altfel” - spunea săptămâna trecută senatorul PSD de Vrancea Angel Tâlvăr, solicitat de cotidianul nostru să-și exprime punctul de vedere în legătură cu vehiculata neprelungire a contractului de închiriere din 4 ianuarie 2022 de către CJ Vrancea pentru sediul filialei locale a social-democraților.

Spațiul din Focșani de pe strada Bulevardul Republicii a fost închiriat de PSD, de la Consiliul Județean Vrancea, încă de la începutul anilor ’90. Clădirea a aparținut unui fost liberal, Șerban Murgu, stabilit în București, care a vândut-o Consiliului Județean, iar instituția a atribuit spațiul pentru sediul PDSR/PSD, în baza legii partidelor politice. Chiria plătită de PSD Vrancea a fost în toți acești ani modică, sub cele practicate pe piața imobiliară locală, în baza prevederii actului normativ menționat mai sus.

„La 31 decembrie 2021 a expirat contractul de închiriere şi preşedintele Consiliului Judeţean a decis să nu-l mai prelungească, chiar dacă PSD a înaintat o solicitare de închiriere pe mai departe a spaţiului. Motivaţia este că Muzeul Vrancei are nevoie de spaţiu, pentru că are două clădiri în reabilitare, iar o secţie îşi va desfăşura activitatea acolo. Pe 10 ianuarie 2022 ar trebui ca PSD să evacueze clădirea. Am convocat comisia de predare şi recepţie şi vreau ca pe data de 10 să luăm de pe clădire toate însemnele care amintesc de acest partid”, a declarat Adrian Creţu, administratorul public al judeţului Vrancea, citat de adevarul.ro.

Contactat de Ziarul de Vrancea, senatorul PSD de Vrancea Angel Tîlvăr a precizat următoarele în legătură cu subiectul sediului PSD din Focșani:

„Tema «sediul PSD» este vânturată de o vreme cu regularitate. Se dorește, cred eu, să ni se aducă aminte că PSD a pierdut, la alegerile din 2020, președinția Consiliului Județean Vrancea. Tot din cauza că am pierdut președinția CJ Vrancea, urma să pierdem și funcția de prefect al județului, conform protocolului încheiat la nivel central între PSD, PNL, UDMR și minoritațile naționale.

Ca urmare, însă, a negocierilor politice de la nivel național, conducerea centrală a PSD a obținut pentru PSD funcția de prefect în județul Vrancea. Acest lucru nu este lipsit de importanță politică și, probabil, a creat frustare și iritare, deși, pentru politicienii cu experiență, formele de coabitare politică civilizată reprezintă realități cu care unii se obișnuiesc mai ușor, alții mai greu.

Personal, nu cred că se poate pune problema unui «troc» prin care PSD Vrancea să renunțe la funcția de prefect, pentru a-și păstra sediul de partid, așa cum se comentează. Ar fi împotriva felului constructiv în care eu văd funcționarea coaliției de guvernare la nivel local și o formă de naivitate din partea cuiva, să creadă că un partid ca PSD ar intra într-o astfel de logică.

În definitiv, contează ce se întâmplă în interiorul unui sediu de partid (în ce măsură sunt găsite soluțiile care să-i facă pe cetățeni să-și dea votul unei formațiuni sau alta) și nu clădirea în sine, mai mult sau mai puțin impunătoare. Oamenii dau sens clădirilor și nu altfel. Indiferent de deznodământ, acest subiect ar trebui, pe noi, membrii PSD Vrancea, să ne motiveze pentru activitatea politică viitoare, în așa fel încât eșecul de la alegerea președintelui CJ, să nu se mai repete. Eu sunt optimist.”

Ce a spus președintele interimar al PSD Vrancea, Nicușor Halici, în conferința de presă organizată luni, 10 ianuarie 2022, la noul sediu al PSD Vrancea de pe B-dul Independenței nr. 31 din Focșani: 

Nicușor Halici, președintele interimar al PSD Vrancea, a organizat luni o conferință de presă în care a explicat felul în care partidul său a ajuns să fie evacuat din clădirea situată pe strada Republicii nr. 13 din Focșani. Atitudinea PSD Vrancea pe subiectul evacuării, după mai mult de 30 de ani, din acest sediu, dar și comportamentul lui Nicușor Halici din timpul conferinței de presă de luni fac cel mai probabil parte din operațiunea de rebranduire politică pe care social-democrații o încearcă sub conducerea lui Marcel Ciolacu.

„Din discuţiile pe care le-am avut şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, spre sfârşitul anului trecut, am făcut o solicitare de prelungire a contractelor, iar domnia sa, la nivel de principiu şi discuţie, a spus că va încheia celor doi parlamentari, subsemnatului şi doamnei Elena Stoica, nu şi organizaţiei PSD. Ulterior, acesta a spus că nu va mai prelungi contractele nici pentru cei doi parlamentari. A spus că doreşte să ducă acolo alte instituţii, care se află acum în piaţa privată cu chirie. Nu ne-am împotrivit, am înţeles foarte bine, doar că termenul a fost ceva mai restrâns. Cred că marţi sau miercuri va fi complet evacuat imobilul”, a spus deputatul Nicuşor Halici, preşedintele interimar al PSD Vrancea, în conferinţa de presă de luni, 10 ianuarie 2022.

În cursul zilei de luni, în timp ce însemnele PSD de la sediul de pe strada Republicii erau fost eliminate de echipele de muncitori trimise de Consiliul Judeţean, Nicuşor Halici îi transmitea în conferința de presă susținută la noul sediu al partidului, de pe B-dul Independenței nr 31, preşedintelui liberal al instituției să aplice aceeaşi unitate de măsură şi în cazul sediului ALDE de pe strada Cuza Vodă, spaţiu cu o suprafaţă de 150 mp, în care îşi desfăşoară activitatea un partid care nu mai este parlamentar.

„Vrâncenii trebuie să ştie că pentru 150 mp ALDE plăteşte vreo 27 de lei/lună, adică 3-4 cenţi /mp. Fac apel la Cătălin Toma, preşedintele CJ, să aibă aceeaşi abordare şi faţă de sediul de ALDE. Noi vom face un proiect de hotărâre pentru ca acel imobil să revină în folosinţa Consiliului Judeţean şi să fie dat unuia din serviciile care stau cu chirie”

În fotografiile de mai jos puteți vedea fostul sediu al PSD Vrancea de strada Republicii nr 13 din Focșani, în timp ce se demontau însemnele partidului, precum și noul sediu de pe B-dul Independenței nr 31 din Focșani (fosta locație Restaurantului Sportivilor) cu șefii social-democrați vrânceni instalați în el 

Noul sediu al PSD Vrancea din Focșani, B-dul Independenței nr 31

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.